home design

Κορωνοϊός: Στέλνουν SMS σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες για να κάνουν την τρίτη δόση

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τους εμβολιασμούς παιδιών εφήβων και τον κίνδυνο αλλεργιών - Υπό εξέταση η τρίτη δόση εμβολίου σε υγειονομικούς.

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη τρίτη δόση του εμβολίου που αφορά συνολικά 285.000 συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την τρίτη αυτή δόση του εμβολίου από αύριο, Τρίτη (14/09), οπότε και ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενισχυτικών εμβολιασμών. Οι πολίτες έχουν ήδη λάβει υπενθυμιστικό SMS από σήμερα για να κλείσουν το ραντεβού τους.

Ευχήθηκε «καλή σχολική χρονιά με συνεχή δια ζώσης διδασκαλία», κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19 και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάσχεση της πανδημίας, ενώ έδωσε έμφαση στον καταλυτικό ρόλο των παιδιάτρων για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η ίδια εξήγησε πως είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δοθεί το «πράσινο φως» και για εμβολιασμό βρεφών και παιδιών κάτω των 12 ετών.

«Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών αποτελεί θέμα συζήτησης. Πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων, θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια αναστέλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή αλλάζουν το DNA τους. Οι αντιλήψεις αυτές θα εκλείψουν με την επικοινωνία γονέων και παιδιών με τους παιδιάτρους», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Για τα εμβόλια σε παιδιά 5 ως 12 ετών και από έξι μηνών ως 5 ετών, γίνονται κλινικές μελέτες. Ρυθμιστικές αρχές μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση με το χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες. Θέλω, όμως, να σταθώ στο παρόν. Εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνετε ούτε μια ημέρα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται, είναι πάρα πολύ σημαντικό», συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι κλινικές μελέτες για τους εμβολισμούς παιδιών ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες (5-11 ετών).

Για τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα εμβόλια

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον φόβο πολιτών να εμβολιαστούν, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

«Πολλοί εμβολιασμοί έγιναν ή δεν έχουν γίνει, από το άγχος πολλών ανθρώπων για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ και έγινε στο διάστημα από την αρχή των εμβολιασμών τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021. Συμμετείχαν 8.102 άτομα με αναφερόμενο ιστορικό αλλεργίας», σχολίασε σχετικά.

«Το 5%, τα 329 άτομα, είχαν προϋποθέσεις να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. Το 98% των ατόμων αυτών, δεν είχε καμία αντίδραση. Το 1% είχε ήπια αντίδραση και το 0,7% είχε αναφυλακτικού τύπου αντίδραση που ήταν άμεσα αντιμετωπίσιμη. Η συχνότητα που καταγράφεται για το mRNA εμβόλιο της Pfizer αφορά 4,7 περιπτώσεις στο εκατομμύριο. Η μελέτη είναι σημαντική γιατί αποτυπώνει τον κίνδυνο σε αλλεργική αντίδραση σε πραγματικές συνθήκες. Από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης φαίνεται ότι υπάρχει υπερεκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια και αυτό έχει στερήσει την ανοσοποίηση ανθρώπων από τον κορωνοϊό», τόνισε.

Για την τρίτη δόση του εμβολίου – Υπό εξέταση η αναμνηστική δόση σε υγειονομικούς

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση με δύο δόσεις του εμβολιασμού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς, καθώς εκτίθενται άμεσα στον κορωνοϊό.

«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 285.000 συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού από την Τρίτη (14/09), οπότε και ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενισχυτικών εμβολιασμών.

Οι πολίτες θα λάβουν υπενθυμιστικό SMS στις 13 Σεπτεμβρίου για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση ακόμη κι από την επόμενη ημέρα, που θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, προτεραιότητα για ενισχυτικό εμβολιασμό θα δοθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και στα άτομα που εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Προς το παρόν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει γνωμοδοτήσει για αυτές τις ομάδες πληθυσμού, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Ωστόσο, έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ του ενισχυτικού εμβολιασμού σε μεταμοσχευμένους, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς αλλά και σε άτομα με ανοσοποιητική ανεπάρκεια.

Πού στοχεύει η τρίτη δόση του εμβολίου

Ο στόχος της χορήγησης της τρίτης δόσης είναι:

Να χορηγηθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας (σ.σ. που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό). Η τρίτη δόση ενέχει το ρόλο της ενισχυτικής-συμπληρωματικής δόσης
Να δοθεί σε άτομα, των οποίων το επίπεδο των αντισωμάτων έχει μειωθεί λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό τους έναντι της Covid 19.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισήμαναν ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού».

Δείτε το βίντεο:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version