home design800Χ400

home design 1170Χ320

Συνέντευξη του Δρ Γρηγόρη Μ. Μιχαηλίδη, Λέκτορα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC), Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω και Κοινοτικού Δικηγόρου Κύπρου

banner efxes anagn

Γρηγόρης Μ. Μιχαηλίδης, Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC)

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η φοίτηση σε ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού; Αν και θεωρούμε την Κύπρο δική μας Χώρα και προσφιλή προορισμό ακαδημαϊκών σπουδών…

Στη σημερινή εποχή η φοίτηση ενός νέου ανθρώπου σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού είναι μία αυτονόητη και θα έλεγα συνηθισμένη, πλέον, επιλογή.

Ακόμη περισσότερο σε Πανεπιστήμιο της Κύπρου, μία αδελφή Χώρα όπου κύρια γλώσσα είναι η ελληνική. Θεωρώ ότι ένας ελλαδίτης φοιτητής που σπουδάζει στην Κύπρο έχει την αίσθηση ότι σπουδάζει στη Χώρα του, όπως π.χ. στην Κρήτη.

Γιατί να επιλέξει ένας νέος την Κύπρο για τις Σπουδές του;

Η Κύπρος από το έτος 2010 έχει να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για σπουδές σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Σπουδές εφάμιλλες ή και ανώτερες των σπουδών που προσφέρουν τα άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Μιλώντας για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), που είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, προσφέρει Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών σε όλες σχεδόν τις Επιστήμες.

SCH-LAW_UNOFNIC-LAW-V

Είναι αγγλόφωνες ή ελληνόφωνες οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας;

Τα περισσότερα Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρονται και στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω το Προπτυχιακό Πρόγραμμα της Νομικής Σχολής μας που προσφέρεται στο Ελληνικό και στο Κυπριακό Δίκαιο στην ελληνική γλώσσα αποκλειστικά και εξ’ ολοκλήρου και το Αγγλοσαξονικό Δίκαιο που προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα.

Υπάρχει κέρδος χρόνου για τον φοιτητή έχοντας στο Πανεπιστήμιο σας ελληνόφωνα τμήματα, ή αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το χρόνο σπουδών;

Εννοείται ότι το κέρδος του χρόνου είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι φοιτητές μας εξ’ Ελλάδος εντάσσονται αμέσως στο Πρόγραμμα Σπουδών που τους ενδιαφέρει, χωρίς να αναλώνονται και να χάνουν τον πρώτο χρόνο σπουδών τους στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Χρόνος που προστίθεται σε αυτή την περίπτωση στον συνολικό χρόνο και στο συνολικό κόστος σπουδών τους.

Επίσης, καθώς οι σπουδές τους πραγματοποιούνται στη μητρική τους γλώσσα, είναι αποτελεσματικότερες και ουσιωδέστερες, ειδικά στη Νομική Σχολή.

Ποια είναι αυτά τα Τμήματα που μπορεί κάποιος φοιτητής να δοκιμάσει για την ακαδημαϊκή του πορεία; Είναι μόνο η Νομική ή υπάρχουν και άλλες Σχολές;

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει Σπουδές, μέσω των Σχολών του, στη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα επιστημών. Θεωρητικές επιστήμες, όπως Νομική, Ψυχολογία, Πολιτική Επιστήμη, Ευρωπαϊκές Σπουδές, Κοινωνιολογία, Επιστήμες Αγωγής, Φυσικής Αγωγής κ.λ.π., θετικές επιστήμες, όπως οι Πολυτεχνικές Σχολές, η Ιατρική, οι Τουριστικές Σπουδές, οι Καλλιτεχνικές Σπουδές κ.λ.π.

Υπάρχει αυστηρότητα και τήρηση του Προγράμματος Σπουδών και σε ποιο βαθμό ανταποκρίνονται και προσαρμόζονται, από την μέχρι τώρα εμπειρία σας, οι φοιτητές;

Το σύστημα σπουδών που ακολουθούμε είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τη φοίτηση και την απόδοση του κάθε φοιτητή. Το πτυχίο μας εξασφαλίζει στον κάτοχό του την πιστοποίηση ότι είναι ένας επαρκέστατος και έτοιμος επιστήμονας. Στη φοίτηση των φοιτητών μας παίζουν σπουδαίο ρόλο η συμμετοχή τους με εργασίες και δράσεις, η ενδιάμεση εξέταση, όπως και η τελική.

Αυτά τα χαρακτηριστικά των Προγραμμάτων Σπουδών του Πανεπιστημίου μας και οι αξιώσεις κατά τη φοίτηση των σπουδαστών μας έχουν αναγάγει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα 300 καλύτερα του κόσμου.

Ποια θα είναι η φοιτητική εμπειρία ενός νέου φοιτητή στο Πανεπιστήμιο σας;

Το πανεπιστημιακό, ακαδημαϊκό και φοιτητικό περιβάλλον του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι υποδειγματικό και έχει βραβευθεί πολλές φορές από αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς. Είναι το καλύτερο με διαφορά σε Κύπρο και Ελλάδα συνολικά.

Υπάρχει ερευνητικό έργο για τους φοιτητές;

Οι φοιτητές μας εκπαιδεύονται στο ερευνητικό έργο και στη διασύνδεσή του με τις σύγχρονες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανάγκες και την αγορά εργασίας.

Πώς ερμηνεύετε την ακαδημαϊκή αριστεία για το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας κ. Μιχαηλίδη;

Η ακαδημαϊκή αριστεία είναι ο στόχος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο λόγος της ύπαρξής του.  Για την ερευνητική και ακαδημαϊκή απόδοσή του το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και αναγνωρίσεις και τα τελευταία χρόνια το έχουν καταστήσει ως ένα από τα 500 πρωτοπόρα Πανεπιστήμια διεθνώς, με βάση αυτό το κριτήριο.

Το επιστημονικό προσωπικό είναι Ελληνικής καταγωγής, Κύπριοι ή ακόμα και επιστήμονες καταξιωμένοι από την υπόλοιπη Ευρώπη;

Το επιστημονικό και ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αποτελείται από ελλαδίτες, κύπριους και ευρωπαίους ακαδημαϊκούς διεθνούς αναγνώρισης και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο μας έχει λάβει υψηλή βαθμολογία διεθνώς στα Raking.

Στη Νομική Σχολή μας και για τη διδασκαλία του ελληνικού δικαίου το ακαδημαϊκό προσωπικό είναι υψηλοτάτου επιπέδου, με πλήρη ακαδημαϊκά προσόντα, από Ελλάδα.

Υπάρχει αναγνώριση του πτυχίου για την αγορά εργασίας μετά από τις σπουδές;

Όλα τα πτυχία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι περιζήτητα στην αγορά εργασίας της Κύπρου, της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Υπάρχει σύνδεση της αγοράς εργασίας με το Πανεπιστήμιο στην Λευκωσία; Δηλαδή αν κάποιος φοιτητής θελήσει να εργαστεί στην Κύπρο αυτό είναι εφικτός και σε ποιο βαθμό;

Η διασύνδεσή μας με την αγορά εργασίας της Κύπρου είναι άμεση και ολική. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι οι απόφοιτοι της Νομικής μας Σχολής αμέσως απορροφούνται ως ασκούμενοι δικηγόροι στις μεγαλύτερες κυπριακές δικηγορικές εταιρίες στη Λευκωσία, στη Λάρνακα, στη Λεμεσό και στην Πάφο, όπως βεβαίως και στην Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Γρηγόρης Μ. Μιχαηλίδης, Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC)
ΦΩΤΟ: Γρηγόρης Μιχαηλίδης

Κύριε Μιχαηλίδη, ποιος είναι το κόστος για έναν φοιτητή κατά τη διάρκεια των Σπουδών του ανά έτος;

Με τον τρόπο που είναι δομημένο το ακαδημαϊκό έτος, οι ευκαιρίες «πακέτο» που προσφέρονται στις φοιτητικές μας εστίες σε συνδυασμό με το κόστος των διδάκτρων, δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο η φοιτητική δαπάνη σε εμάς την αντίστοιχη δαπάνη που απαιτείται από μία ελληνική οικογένεια για να σπουδάσει ένα παιδί της σε ελληνικό πανεπιστήμιο και σε πόλη διαφορετική, βεβαίως, από αυτή που κατοικεί η οικογένεια.

Εκτός από τα προπτυχιακά προγράμματα και μεταπτυχιακά;

Εννοείται και μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως και διδακτορικά. Χαρακτηριστικά να αναφέρω τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου μας που προσφέρει το προπτυχιακό της πρόγραμμα με τρεις κατευθύνσεις, δηλ. του ελληνικού, του κυπριακού και του αγγλοσαξονικού δικαίου, πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα, εκ των οποίων τα τρία προσφέρονται σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, και δύο διδακτορικά προγράμματα, εκ των οποίων το ένα είναι διεθνές σε συνεργασία με τέσσερις άλλες σπουδαίες Νομικές Σχολές παγκοσμίως.

Με την ευκαιρία να σας πω ότι η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι η μεγαλύτερη Νομική Σχολή της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης και της Νομικής Σχολής του δημοσίου Πανεπιστημίου Κύπρου, σε αριθμό Προγραμμάτων Σπουδών, φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού.

Τελικά, κ. Μιχαηλίδη, σε συνοπτικές γραμμές γιατί ένας έλληνας φοιτητής να επιλέξει το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας για τις σπουδές του;

Διότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα του προσφέρει ένα άριστο ακαδημαϊκό και φοιτητικό περιβάλλον, άριστη γνώση της επιστήμης που θα επιλέξει, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αλλά και υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή αναγνώριση με δυνατότητα εγγραφής σε οποιοδήποτε μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιλέξει σε πανεπιστήμιο ανά τον κόσμο.

Αυτονόητο ότι τα Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τυγχάνουν της αναγνώρισης του ΔΟΑΤΑΠ.

Σημ. : Στοιχεία επικοινωνίας με τον Δρ Γρηγόρη Μιχαηλίδη : +30 6947607900, +357 99737418, email : [email protected], f : Γρηγόρης Μιχαηλίδης

Γρηγόρης Μ. Μιχαηλίδης, Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC)
ΦΩΤΟ: Γρηγόρης Μιχαηλίδης

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ Δρ Γρηγόρη Μ. Μιχαηλίδη

Ο Δρ Γρηγόρης Μιχαηλίδης είναι Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC), δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Κοινοτικός Δικηγόρος Κύπρου. Εκτελεστικός Διευθυντής του Thelxis Fund Ltd. Διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Φορολογικό Δίκαιο, Εταιρικό Δίκαιο, Πτωχευτικό Δίκαιο, Δίκαιο Αξιογράφων Δίκαιο Εμπορικών Ασφαλειών και Ναυτικό Δίκαιο. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διπλωματούχος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της ίδιας Σχολής.

Η διδακτορική διατριβή του είχε ως αντικείμενο την άμεση φορολογία των συνδεδεμένων επιχειρήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρακολούθησε, επίσης, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Συγκριτικού Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ανόβερου και το Σεμινάριο Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία.

Η επαγγελματική του εμπειρία, πέραν όλων των άλλων, συνίσταται στη φορολογική αντιμετώπιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο διεθνές περιβάλλον. Έχει συγγράψει τρία βιβλία, εκ των οποίων το τελευταίο για το νέο Δίκαιο της Αφερεγγυότητας στην Ελλάδα, μία σειρά επιστημονικών άρθρων και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων ως εισηγητής.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis