Home design

Αργολίδα: Οι αναστολές ξεγυμνώνουν τα νοσοκομεία

Πόσοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε αναστολή γιατί επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Ελεγχόμενη η κατάσταση στα νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς, διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Οι αναστολές ξεγυμνώνουν τα νοσοκομεία της Αργολίδας. Σε σχέση όμως με νοσοκομεία άλλων περιοχών, η κατάσταση σε Άργος και Ναύπλιο είναι ελεγχόμενη.

Στο Νοσοκομείο Άργους δόθηκε αναστολή εργασίας σε 24 εργαζόμενους και στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 9. Η πλειοψηφία όσων βγήκαν σε αναστολή αφορά σε διοικητικό και και παραιατρικό προσωπικό. Συνολικά σε αναστολή τίθενται 33 εργαζόμενοι. Σε σύγκριση μάλιστα με το Νοσοκομείο της Κορίνθου, όπου αγγίζει το 10% στο Άργος φτάνει στο 5% και στο Ναύπλιο στο 4%. Αν όμως τα δούμε ως ενιαίο Νοσοκομείο τότε βρισκόμαστε λίγο χαμηλότερα από τα υπόλοιπα της Περιφέρειας.

Οι αναστολές αφορούν άγνωστο μέχρι αυτή την στιγμή χρονικό διάστημα και ο ανεμβολίαστος εάν εμβολιαστεί θα επιστρέψει στην εργασία του μετά από 14 ημέρες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα γίνει στην ίδια θέση που ήταν και πριν, σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η κυβέρνηση.

Παράλληλα, έχουν κατατεθεί αιτήματα εξαίρεσης για ιατρικούς λόγους. Τα περισσότερα από αυτά έχουν απορριφθεί ενώ για κάποια δεν έχει ακόμα βγει απόφαση.

Σε αναμμένα κάρβουνα για τα κενά

Η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής για τους εργαζόμενους που δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν σηματοδοτεί την σύνταξη και την αποστολή εκατοντάδων εγγράφων ανά Υγειονομική Περριφέρεια προς τους υγειονομικούς από σήμερα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δομών υγείας βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα για το πως θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο, πως θα απομακρυνθούν οι ανεμβολίαστοι και πώς θα καλυφθούν το συντομότερο δυνατό τα κενά.

Έτσι, τα χιλιάδες κενά που προφανώς προκύπτουν -και τα οποία θα καταγραφούν με ακρίβεια το επόμενο 48ωρο- και η κάλυψή τους αποτελεί το πρώτο από σειρά μείζονων ζητημάτων προς άμεση διαχείριση από την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει το επόμενο διάστημα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ με τη μετακίνηση του προσωπικού εντός της ίδιας ΥΠΕ για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν.

Παράλληλα, προβλέπεται η είσοδος νέου δυναμικού, εμβολιασμένου, με τρίμηνες συμβάσεις αλλά ακόμα και ανάθεση ορισμένων υπηρεσιών σε δομές του ιδιωτικού τομέα για όσο χρειαστεί. Και καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν σταματά, δίδεται η δυνατότητα σε όσους εμβολιαστούν εκπρόθεσμα αλλά άμεσα (εντός δηλαδή των επόμενων 24ωρων) να επιστρέψουν στο πόστο τους 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Έντονες αντιδράσεις

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, και σε νοσοκομεία της Πελοποννήσου, με κορωνίδα την Πάτρα.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ελεύθερος άνθρωπος

    Αυτά τα μέτρα δεν τα επερνε ούτε η χούντα των συνταγματαρχων!!! Χωρίς τι συναίνεση κανενος πολίτη η ασθενούς δεν έχει δικαίωμα κάνεις να επέμβει στο σώμα του, ξεκινήστε αγώνα διάρκειας και νομικα να δικαιωθεί τε, σύντομα να φύγει το έκτρωμα του μητσοτακι κισμου και του λαός, λαϊκός ξεσηκωμός τώρα!!!!!!

Exit mobile version