home design

Μεσσηνία: Οι πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα

Απολογισμό της καταστροφής έκανε σήμερα Πέμπτη 19 Αυγούστου σε συνέντευξη τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος

Τον απολογισμό των πληγών που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα έκανε σήμερα Πέμπτη 19 Αυγούστου στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στην Καλαμάτα ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος. Καθώς ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες του κλιμακίου των μηχανικών ης αρμόδιας Διεύθυνσης Αποκατάστασης  Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στις πυρόπληκτες περιοχές ο αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε το σύνολο των καταστροφών όπως καταγράφηκαν.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΟΙΚΗΜΑΤΑ

Οπως είπε, πραγματοποιήθηκαν 29 αυτοψίες από τις οποίες προκύπτουν τα εξής:

α) στον Δήμο Οιχαλίας επλήγησαν συνολικά 14 κατοικίες, από τις οποίες η μια κρίθηκε πράσινη, οι 12 κίτρινες (επισκευάσιμες) και μία κόκκινη (κατεδαφιστέα). Επίσης 9 αποθήκες της περιοχής κρίθηκαν κίτρινες και 5 κόκκινες,

β) στον Δήμο Πύλου – Νέστορος επλήγησαν 15 κατοικίες, εκ των οποίων 5 κρίθηκαν πράσινες, 8 κίτρινες και 2 κόκκινες, ενώ ο αριθμός των αποθηκών ανέρχεται σε 4, από τις οποίες μία κρίθηκε πράσινη και 3 κίτρινες.

Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε παράλληλα ότι επιτροπή της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πραγματοποίησε αυτοψία σε δυο επιχειρήσεις, μία στο Βασιλίτσι στον Δήμο Πύλου – Νέστορος και μία στους Αγίους Θεοδώρους στον Δήμο Οιχαλίας, διαπιστώνοντας ότι α) η επιχείρηση ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην περιοχή  Βασιλιτσίου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές -καθώς ένα κτήριο κάηκε ολοσχερώς, ενώ β) η ανάλογη επιχείρηση στον οικισμό Αγίων Θεοδώρων Διαβολιτσίου έχει πάθει ελάχιστες ζημιές.

ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Ακόμα, ο Στ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι η συνολική έκταση που κάηκε στη Μεσσηνία ήταν 23.500 στρέμματα και αναφέρθηκε στις ζημιές του γεωργικού κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, στον Δήμο Πύλου – Νέστορος (Βασιλίτσι και Χρυσοκελαριά) κάηκαν 6.200 στρέμματα, στο Βλαχόπουλο 6.500 στρέμματα και στον Δήμο Οιχαλίας 10.500 στρέμματα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων επιτροπών, σε Βασιλίτσι και Χρυσοκελαριά κάηκαν 1.500 ελαιόδεντρα, στο Βλαχόπουλο 500 ελαιόδεντρα και 3,5 στρέμματα σταφίδας με ελιές. Στον Δήμο Οιχαλίας κάηκαν  3.000 στρέμματα ελιές, 67 στρέμματα σύνθετες καλλιέργειες και 4.700 στρέμματα αγροτικές καλλιέργειες με δασικά. Επιπλέον, στον Δήμο Οιχαλίας, ο αριθμός των στρεμμάτων των βοσκοτόπων που κάηκαν ανέρχεται στα 2.690 στρέμματα, οι καμένοι στάβλοι είναι 7 ενώ οι καμένες αποθήκες ζωοτροφών και εφοδίων κτηνοτρόφων είναι 2. Τέλος, από τις εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι ο αριθμός των αιγοπροβάτων που επηρεάζονται από τα καμένα βοσκοτόπια είναι 4.100.

Φωτογραφία: Πυροσβεστικό Σώμα/twitter

Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε επίσης ότι συνεχίζεται από την Π.Ε. Μεσσηνίας η διανομή ζωοτροφών σε όλους τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους, με την ευθύνη αρμόδιας επιτροπής γεωπόνων και κτηνιάτρου. Υπογράμμισε ότι προσεχώς οι όποιες ζωοτροφές φθάνουν στη Μεσσηνία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή από προσφορές συνεταιρισμών ή ιδιωτών θα αποθηκεύονται και θα διανέμονται στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγραμματισμού.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Τέλος, ο Στ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές οι οποίες -άμεσα ή έμμεσα- έχουν προκληθεί στις δημόσιες υποδομές (επαρχιακοί, δημοτικοί, αγροτικοί δρόμοι και ρέματα). Η αρμόδια επιτροπή Τεχνικών έργων ύστερα από αυτοψίες κατέληξε στην παρακάτω πρόταση, προϋπολογισμού 12,2 εκ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, για την περιοχή του Βασιλιτσίου – Χρυσοκελαριάς  εκτιμάται ότι για την προστασία και αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου χρειάζονται 3.000.000 ευρώ, για το αγροτικό οδικό δίκτυο 1.000.000 ευρώ και για τα ρέματα 200.000 ευρώ.

Για την περιοχή της Ανω Μεσσηνίας, για την αποκατάσταση του βασικού οδικού δικτύου (Κάτω Μέλπεια – Ανω Μέλπεια – Δασοχώρι – Δεσσύλα – Καρνάσι – Δασοχώρι – Αγία Θεοδώρα, Διαβολίτσι – Μοναστηράκι – Βράχος) απαιτούνται 5.000.000 ευρώ και για την αγροτική οδοποιία της πυρόπληκτης περιοχής 1.000.000 ευρώ.

Για τον καθαρισμό και την ενίσχυση των ρεμάτων (Τζαμής, Χάραδρος, Ξερίλας, Αμφίτας, Μαυροζούμαινα, Βίας κλπ.) και την αποκατάσταση της λεκάνης ηρεμίας του φράγματος στην Ανω Μεσσηνία απαιτούνται 2.000.000 ευρώ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version