home design 800x400

Έκαψαν την Νύμφη

Άντεξε 2.500 χρόνια και κάηκε σε μέσα σε λίγα λεπτά από την νεοελληνική ανικανότητα

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

0 Σχόλια στο Έκαψαν την Νύμφη

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια, εκτός από χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους κατέκαψε και τον αρχαίο Ελαιώνα των Ροβιών, με την υπεραιωνόβια ελιά «Νύμφη», ηλικίας 2.500 χρόνων που είχε περιγράψει στην αρχαιότητα ο γεωγράφος και φιλόσοφος Στράβωνας (1ος αιώνας 1ο μ.Χ).

Το υπερήλικο δέντρο (Olea europaea) είχε κορμό που χρειάζονταν δέκα άτομα για να το αγκαλιάσουν και έως την καταστροφή ήταν ακόμη παραγωγικό.

Η Νύμφη

Όπως αναφέρει το  «Rovies Olives» ο ελαιώνας των Ροβιών δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, έναν άνθρωπο που λάτρευε την ΕΛΙΑ, από το 1923 μέχρι το 1963. Επεκτείνεται από την παραλία μέχρι τους πρόποδες των γύρω βουνών, Καβαλάρη (Ξηρόν όρος) και Τελέθριον. Καλύπτει περίπου 3500 στρέμματα και 70.000 ελαιόδεντρα. Όπως μας ανέφερε ο κύριος Αποστόλης Παναγιώτου, λίγα μέτρα πιο κάτω βρισκόταν μια άλλη αιωνόβια ελιά “Ο Γαμπρός” όπως την ονόμαζε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα.

Υπάρχουν μερικά πολύ παλιά ελαιόδεντρα, που αποδεικνύουν ότι η καλλιέργεια και η παραγωγή χρονολογείται από πολύ παλιά ίσως ακόμη και 1000 έως 2000 χρόνια.

Τα δένδρα είναι πραγματικά μνημεία, όπως ο Παρθενώνας, που μετέφεραν μια πολύ μεγάλη ιστορία που έγινε κι αυτή στάχτη μαζί τους.

Ο ελαιώνας των Ροβιών αποτελούσε Μνημείο της Φύσης.

Η “Νύμφη” μετά την φωτιά, φωτογραφία Αποστόλης Παναγιώτου

Σχόλια

Exit mobile version