home design

Καρύταινα: Αναστηλώνεται το ιστορικό γεφύρι του πεντοχίλιαρου

Ανακοινώθηκε χθες κατά την διάρκεια εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση - Η μεγάλη ιστορία του.

Ένα από τα πιο ιστορικά γεφύρια της Ελλάδας, το γεφύρι της Καρύταινας, θα αναστηλωθεί σύντομα. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θέμης Βλαχούλης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση με αφορμή το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν για την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης και ανέλυσε την πορεία των αναστηλωτικών εργασιών στα μνημεία της Καρύταινας.

Το γεφύρι της Καρύταινας είναι αυτό που απεικονιζόταν στην όψη πλευρά του χάρτινου πεντοχίλιαρου με αποτέλεσμα η εικόνα του να είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους περισσότερους. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα της Πελοποννήσου που χτίστηκε από Φράγκους τον 13ο αιώνα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θέμης Βλαχούλης ανακοινώνει τη σημαντική είδηση της διάθεσης ποσού 120.000 ευρώ για τη μελέτη αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού με την εκκλησία.

Βίντεο: Thanassis Koustenis

Βλέφαρο στην Ιστορία

Το ιστορικό γεφύρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μία ανθρωποθυσία. Η παράδοση θέλει τον άρχοντα του κάστρου της Καρύταινας, Γοδεφρείδο Ντε Μπριγιέρ, να «έχτισε» τη γυναίκα του στα θεμέλια, για να στεριώσει το γεφύρι. Μάλιστα αμέσως μετά τη θυσία, λέγεται ότι έκλεψε τη γυναίκα από το πρωτοπαλίκαρο του, τον Δομέστιχο Καταβά, και εγκατέλειψε μαζί της την Καρύταινα. Τη θέση του Φράγκου ηγεμόνα πήρε ο ίδιος ο Καταβάς και έγινε άρχοντας του κάστρου.

Tο γεφύρι είχε πέντε άνισα μεταξύ τους τόξα, με το μεγαλύτερο να φτάνει σχεδόν τα 9 μέτρα άνοιγμα. Οι τοξωτές καμάρες του ορθώνονται πάνω από τον ποταμό Αλφειό σε ύψος περίπου 12 μέτρων, ενώ το μήκος του ξεπερνά τα 50 μέτρα. Κάποτε το πεντάτοξο γεφύρι, ήταν το μοναδικό πέρασμα του ποταμού, συνέδεε το κάστρο της Καρύταινας με τη Μεσσηνία και αποτελούσε πέρασμα από την Αρκαδία προς τη Μεσσηνία και την Ηλεία και αντιστρόφως.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατία η γέφυρα της Καρύταινας έγινε πεδίο μαχών ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους. Στις 26 Μαρτίου του 1821 μάλιστα οι Έλληνες σκότωσαν εκεί έναν Τούρκο αγγελιοφόρο ο οποίος μετέφερε επιστολή των Τούρκων Φαναριτών προς τους Τούρκους της Καρύταινας να ασφαλιστούν στην Τριπολιτσά και να ενωθούν μαζί τους καθώς την επόμενη μέρα επρόκειτο να περάσουν από την περιοχή. Οι Έλληνες ειδοποίησαν τον Κολοκοτρώνη ο οποίος κατέλαβε έναν στενός δρόμο, στον Άγιο Αθανάσιο, προκειμένου να εμποδίσει τους Τούρκους να περάσουν.

Από τα πέντε τόξα σώζονται σήμερα μόνο τα τρία. Το μεσαίο ανατινάχθηκε στον Εμφύλιο και το κομμάτι του παλιού γεφυριού που λείπει, έχει συμπληρωθεί από ένα ξύλινο τμήμα. Η διάβαση γίνεται από τη νέα σύγχρονη γέφυρα.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Βλαχούλη πρόκειται να αναστηλωθούν επίσης η είσοδος του Κάστρου της Καρύταινας και τα ανατολικά τείχη του αλλά και το εκκλησάκι της Παναγίας του Κάστρου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version