home design 800x400

Ο Περιφερειάρχης τους καλεί να ενταχτούν σε ΕΣΠΑ, οι Δήμοι θέλουν;

Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης Περιθωριοποιημένων Ομάδων Δήμων Ναυπλιέων και Άργους Μυκηνών

Ένα ακόμα κοινωνικής συνοχής ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινδυνεύει να μείνει ανεκμετάλλευτο, λόγω της υποβάθμισης του προβλήματος κοινωνικής συνοχής από τους Δήμους. Σε κάθε μορφής περιθωριακές ομάδες οφείλουν οι Δήμοι να σκύψουν και να βοηθήσουν στην επανένταξή τους.

Το εν λόγω πρόγραμμα προωθεί στοχευμένες ενέργειες κοινωνικοποίησης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και προώθησης της κοινωνικής ένταξης ευπαθών ομάδων και, ιδιαίτερα, των περιθωριοποιημένων ομάδων που διαβιούν σε καθεστώς κοινωνικού, εκπαιδευτικού και εργασιακού διαχωρισμού και απομόνωσης με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και την προώθηση στην απασχόληση..

Ζητούμενο είναι η προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και διευκόλυνσης της κοινωνικής ένταξης, η βελτίωση των όρων, των προϋποθέσεων της συμμετοχής στην αγορά εργασίας των ευπαθών ομάδων, ιδίως των περιθωριοποιημένων και των νέων.

Πως όμως μπορούν να αρθούν αυτές οι κοινωνικές ανισότητες όταν η τοπική πολιτική βούληση φροντίζει να τις διατηρεί στην πράξη και να τις εμβαθύνει;

Ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσει κανείς από την κάθε δημοτική αρχή, να εξετάσει τις πραγματικές προθέσεις της και στην συνέχει να προχωρήσει ή όχι στην υλοποίηση του έργου, διαφορετικά για μια ακόμα φορά ένα τόσο σοβαρό έργο και με κοινωνικό αντίκτυπο κινδυνεύει να ειδωθεί σαν μια προσωρινή «επένδυση» χωρίς κανένα κοινωνικό όφελος και με τον κίνδυνο τα εκάστοτε κονδύλια να μην ανταποκρίνονται στους στόχους για τους οποίους διανέμονται. Περιοχή παρέμβασης.

Για να επιτευχθεί η καταπολέμηση των διακρίσεων, η υποστήριξη ατόμων ομάδας στόχου (συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη, επαγγελματική υποστήριξη, ευαισθητοποίηση, λοιπές υποστηρικτικές δράσεις ενδυνάμωσης) και η αντιμετώπιση κοινωνικών φαινομένων που διευρύνουν της περιθωριοποίηση.

 Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε μια σειρά επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κ.λπ.), να συμβάλλουν στη κοινωνική ένταξη (ενδυνάμωση) και να υποστηρίξουν συμβουλευτικά την προώθηση στην απασχόληση εκείνων των ωφελούμενων που βρίσκονται σε ηλικία, θέση και δυνατότητα εργασίας.

Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, κοινωνικής ένταξης όλων εκείνων που για οικονομικούς, κοινωνικούς και φυλετικούς λόγους βρέθηκαν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, είναι πολύ σημαντικός για τις μικροκοινωνίες μας αλλά και για την συνοχή του κράτους. Στρέφεται ουσιαστικά κατά της πολιτικής του καθισιού πάνω σε επιδόματα και δίνει την δυνατότητα περιθωριακές ομάδες να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να αποσκοπεί στην αφομοίωσή τους κι αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό αφου προωθεί την πολιπολιτισμηκότητα στην οποία αποβλέπει η ΕΕ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αφορά «Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης Περιθωριοποιημένων Ομάδων Δήμων Ναυπλιέων και Άργους Μυκηνών ύψους 300.000,00Ευρώ. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2023. Η ολοκλήρωση των προτεινόμενων πράξεων θα πρέπει να συντελεστεί έως την ως άνω ημερομηνία. Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/από την 10/06/2021 08:00:00 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων) έως την 30/08/2021 14:00:00 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων).

Σχόλια

Exit mobile version