Home design

Φοιτητική στέγη: Αγώνας δρόμου για τους πρωτοετείς φοιτητές – Οι τιμές σε Ναύπλιο, Πάτρα, Καλαμάτα

Στόχος για τους φοιτητές να βρουν ποιοτική κατοικία με ανεκτά μισθώματα, που να μπορεί να σηκώνει η τσέπη των γονιών τους. Δείτε στατιστικά και πίνακες.

Ευκολότερη από πέρυσι εκτιμάται πως θα είναι η αναζήτηση φοιτητικής στέγης τη φετινή σεζόν λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας ακινήτων. Οι τιμές ωστόσο αναμένονται αυξημένες σε σχέση με το 2020, δεδομένου ότι τα περισσότερα διαμερίσματα που διατίθενται φέτος προς μακροχρόνια μίσθωση είναι πλήρως ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσκευών.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates αναφορικά με την πορεία της φοιτητικής κατοικίας τη φετινή σεζόν, λίγες ημέρες μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογιών για χιλιάδες υποψήφιους της ανώτατης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου, Ε-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, καταλυτικό ρόλο στην κινητικότητα γύρω από τη φοιτητική στέγη θα παίξει η πανδημία σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δ και τον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού. Οι γονείς έχοντας τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης και των συνεχόμενων lockdown εκτιμάται πως δεν θα «ρισκάρουν» με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος των γονέων θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση lockdown.

Αυξητικές τάσεις στην Πελοπόννησο

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στην Πάτρα με τις τιμές των ζητούμενων μισθωμάτων να καταγράφουν διψήφιο αριθμό. Ελάχιστες εξαιρέσεις καταγράφουν σταθερότητα των τιμών, όπως η Τρίπολη.

Ναύπλιο

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι φοιτητικές κατοικίες στο Ναύπλιο έχοντας διαφοροποιήσεις τα τελευταία χρόνια. Οι πρωτοετείς φοιτητές ξεκινούν αυτό το διάστημα έναν αγώνα δρόμου, αφενός για να βρουν ποιοτική κατοικία στην πόλη και αφετέρου με ανεκτά μισθώματα, που να μπορεί να σηκώνει η τσέπη των γονιών τους.

Ο Γολγοθάς για την έρευνα σπιτιού σε μια τουριστική πόλη, όπως το Ναύπλιο έχει να αντιμετωπίσει και τις κατοικίες με βραχυπρόθεσμη μίσθωση (τύπου Airbnb) αφού πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να μισθώνουν τα μικρά τους ακίνητα σε επισκέπτες του Σαββατοκύριακου, όλο το χρόνο.

Έτσι, οι τιμές των διαθέσιμων διαμερισμάτων παραμένουν αλμυρές. Στο Ναύπλιο η ζητούμενη τιμή για διαμερίσματα ως 25τμ, το 2019 ήταν 200 ευρώ, το 2020 κυμάνθηκε από 200 έως 300 ευρώ και το 2021 ξεκινά από 240 ευρώ. Η ζητούμενη τιμή για διαμερίσματα από 30τμ έως 45τμ το 2019 κυμαινόταν από 250 έως 310 ευρώ, το 2020 από 230 έως 350 ευρώ και το 2021 από 230 έως 350 ευρώ.

Τέλος η ζητούμενη τιμή για διαμερίσματα 50τμ – 60τμ, το 2019 ξεκινούσε από 320 ευρώ, το 2020 κυμαινόταν από
300 έως 400 ευρώ και το 2021 από 320 έως 450 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά τη ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που δέσμευε αρκετά ακίνητα. Αποτέλεσμα ήταν ότι το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Ωστόσο, λόγω του κορονοϊού αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων επέστρεψαν στη μακροχρόνια μίσθωση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων, κάτι όμως που φαίνεται ότι δεν ισχύει για το Ναύπλιο. Το μεγαλύτερο
ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται είναι μικρής επιφάνειας 30τμ – 60τμ πλήρως ανακαινισμένα, συχνά πλήρως
επιπλωμένα και με το σύνολο των οικιακών συσκευών.

Πάτρα και Καλαμάτα

Στην Πάτρα όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση με το 2018, είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%, ενώ τόσο το 2020, όσο και τη φετινή χρονιά οι τιμές κατέγραψαν αυξητικές τάσεις. Το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 30 τ.μ. – 40 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Σοφίας κυμαίνεται από 220€ έως 350€ και το δυάρι από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. ακόμη και 380€/μήνα. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, στην περιοχή Ζαρουχλέικα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος κυμαίνεται από 220€ έως 250€, ενώ για μικρότερο διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. από 150€ έως 220€/μήνα.

Στην Καλαμάτα, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί «Γολγοθά» για τους γονείς και τη φετινή χρονιά. Οι τιμές για ακόμη μια χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια – είναι ελάχιστα αγγίζοντας ακόμη και τα 450 €/μήνα. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 25 τ.μ.  κυμαίνεται από 230€ – 300€ για τη φετινή χρονιά, ενώ πέρυσι το κόστος κυμαινόταν από 220€ – 260€. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στον Δήμο Καλαμάτας είναι εγγεγραμμένα 660 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σχόλια

Exit mobile version