home design 800x400

Ανάλυση: Εκλογές για την Προεδρία στο ΚΙΝΑΛ

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ανάλυση: Εκλογές για την Προεδρία στο ΚΙΝΑΛ

Πανελλήνια έρευνα επικεντρωμένη στους ψηφοφόρους και υποστηρικτές του ΚΙΝΑΛ, με αντικείμενο διερεύνησης τις επόμενες εκλογές για την Προεδρία του κόμματος διεξήγαγε η to the point από τις 14- 22 Ιουνίου. Την έρευνα δημοσίευσε η «Μακεδονία της Κυριακής».

του Δημήτρη Κατσαντώνη*

Στην έρευνα συμμετείχαν όσοι δήλωναν ότι είναι σίγουρο ή πιθανό να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ , με τελικό επιτευχθέν δείγμα 670 άτομα, άνω των 17 ετών, άνδρες και γυναίκες από τις 13 Περιφέρειες της χώρας (τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία ανά Περιφέρεια) , εκ των οποίων  485 δήλωσαν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ του Α. Λοβέρδου (33,8%) και του Ν. Ανδρουλάκη δείχνουν (32,5%) τα ευρήματα της έρευνας για τις προσεχείς εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για νέο Πρόεδρο, με την κυρία Γεννηματά να υστερεί σημαντικά (16,6%), τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή. Ακολουθούν ο Χ. Καστανίδης με 5% και ο Π. Γερουλάνος με 3,8% ενώ 8,3% δεν απάντησαν.

Αν και απέχουμε αρκετά από το Νοέμβριο (ο οποίος είναι ο μήνας κατά τον οποίο λέγεται ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ), η εκτίμηση για σημαντική συμμετοχή είναι σχετικά ασφαλής, δεδομένου ότι περίπου 3 στους 4 ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν (στην παρούσα χρονική στιγμή) ότι θα προσέλθουν στις «ανοιχτές κάλπες»  είτε με σιγουριά είτε με μεγάλη πιθανότητα.

Η βάση του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι είναι συναισθηματικά ταυτισμένη με την ιστορία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ αφού το 72% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ και του συμβόλου του (πράσινος ήλιος), αρνητικά αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο μόλις το 10%, ένα ποσοστό της τάξης του 15% θεωρεί ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το θέμα του ονόματος και του συμβόλου ενώ 2,5%  δήλωσαν «Δε γνωρίζω/ Δεν απαντώ».

Στο ερώτημα περί κυβερνητικών συμμαχιών, η σχετική πλειοψηφία (22,7%) ζητά να μη συμπράξει με κανέναν το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών (εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση),γενικά η στάση έναντι της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απορριπτική ( μόλις το 10,3% θέλει οπωσδήποτε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ακόμα χαμηλότερο ποσοστό – 2,3% – θέλει συνεργασία με «κόκκινες γραμμές» το σεβασμό των θεσμών και τη στήριξη της μεσαίας τάξης). Πιο δεκτικοί φάνηκαν οι ερωτηθέντες έναντι της ΝΔ αφού το 20,9% θέλει «οπωσδήποτε κυβέρνηση με τη ΝΔ» και 21,7% θα έβλεπε κυβερνητική συνεργασία με το κυβερνών κόμμα , με «κόκκινες γραμμές» το Κοινωνικό Κράτος και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Αν θα ήθελε κανείς να διακινδυνεύσει τη διατύπωση του «αιτήματος» πίσω από την εκλογική κινητοποίηση για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ , θα μπορούσε να το συμπυκνώσει  στο δίπτυχο :  ενίσχυση της πολιτικής επιδραστικότητας του ΚΙΝΑΛ (και της εκλογικής του επιρροής) και να βρει ο Πρωθυπουργός αντίπαλο. Το τελευταίο στοιχείο συνδέεται και με το θέμα της καλύτερης εκπροσώπησης της Κεντροαριστεράς , όπου στην ερώτηση «σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, ποιος από τους παρακάτω πιστεύετε ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα την Κεντροαριστερά » ο κ. Ανδρουλάκης έχει βραχεία κεφαλή (της τάξης του 2%) έναντι του κ. Λοβέρδου και ακολουθεί η Φ. Γεννηματά  στο ήμισυ των προτιμήσεων των δύο προπορευομένων (περίπου 13%) . Το 8%  απάντησαν «όλοι», 17,3% «κανένας»  και 8,8% δεν απάντησαν.

*Για την  to the point  ΑΕ Δημήτρης Κατσαντώνης Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος

Σχόλια

Exit mobile version