home design 800x400

Οργή στη Σίταινα: Αποκλεισμένο το μισό χωριό – Βγαίνουν από τη συνοικία με την όπισθεν!

Ο πολιτιστικός σύλλογος Σίταινας και ο Πρόεδρός του, κ. Νικόλαος Πολυμενάκος, διαμαρτύρονται και δηλώνουν αγανακτισμένοι τόσο για τον «αποκλεισμό» του χωριού τους και την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου, όσο και για την αδιαφορία των υπεύθυνων φορέων.

Έτσι, καλούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας, να παρέμβουν, ώστε να δοθεί μία λύση στην ταλαιπωρία των κατοίκων- επισκεπτών και φυσικά, στον κίνδυνο που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι ίδιοι, αναφέροντας τα εξής:

«Από τις αρχές του Φεβρουαρίου 2019 η Σίταινα (μαζί με άλλες 5 ορεινές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας) κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 5 Φεβρουαρίου 2019, “ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι επείγουσες εργασίες αποκατάστασης των βλαβών και διαχείρισης των συνεπειών.

Σήμερα, και 29 μήνες μετά τις καταστροφές, καμία παρέμβαση των υπευθύνων φορέων και αρμοδίων υπηρεσιών δεν έχει λάβει χώρα για την αποκατάσταση των σοβαρών και επικίνδυνων ζημιών που υπέστη το οδικό δίκτυο του χωριού μας.

Το μισό χωριό (συνοικία Γαλατά) συνεχίζει να παραμένει στην πραγματικότητα αποκλεισμένο εξαιτίας μικρής κατολίσθησης στη θέση Σπηλάκι και της καταστροφής του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο (έχει διαβρωθεί το πρανές και έχει υποσκαφεί το υπέδαφος). Οι οδηγοί που εισέρχονται στον Γαλατά (από τη θέση του Λάκκου) αναγκάζονται για την έξοδό τους να κινούνται με οπισθοπορία εκατοντάδες μέτρα, σε έναν δρόμο στενό κι επικίνδυνο, ενώ οι κάτοικοι, που υποχρεωτικά περνούν πεζοί στο σημείο της κατολίσθησης, παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα.

Κι αν ο καθημερινός «Γολγοθάς» που βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού δε σας απασχολεί αξιότιμοι υπεύθυνοι κύριοι, δε σας προβληματίζει τι θα συμβεί σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δε σας ευαισθητοποιεί ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών;

Σε τραγική κατάσταση, λόγω έλλειψης συντήρησης, παραμένει και ο δρόμος από Σίταινα προς Ταρμίρι και οροπέδιο Προφήτη Ηλία, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι κτηνοτρόφοι της Σίταινας και των γειτονικών χωριών, που καθημερινά χρησιμοποιούν αυτόν το δρόμο, να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο και να καταστρέφουν τα αυτοκίνητά τους. Το ότι, επίσης, ο δρόμος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για το πλούσιο και μοναδικό ελατόδασος της Σίταινας, και την προστασία του Πάρνωνα γενικότερα, ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει και απασχολεί τους όποιους αρμόδιους.

Είναι η τρίτη φορά, τα τελευταία τρία χρόνια, που αναγκαζόμαστε να αναφερθούμε δημόσια στο οξύ αυτό πρόβλημα, μεταφέροντας την αγωνία, τις έντονες διαμαρτυρίες και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της Σίταινας και των εκατοντάδων επισκεπτών του χωριού μας.

Έλεος…

Υ.Γ. 1. Χάρη και στη Σίταινα, όπως και στα υπόλοιπα ορεινά χωριά μας, ο Δήμος μας χαρακτηρίστηκε Ορεινός και απολαμβάνει ιδιαιτέρων και ουκ ολίγων προνομίων.

Υ.Γ. 2. Καμία ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη δεν μπορούμε να προσδοκούμε και κανένα μέλλον να ονειρευόμαστε, όσο συνεχίζουμε να μη λαμβάνουμε υπόψη μας την πολυσύνθετη δυναμική των ορεινών χωριών μας και συνεχίζουμε να αδιαφορούμε γι’ αυτά».

Σχόλια

Exit mobile version