home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Έφθασε ο απόστολος Παύλος στην Αργολίδα;

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

0 Σχόλια στο Έφθασε ο απόστολος Παύλος στην Αργολίδα;
Απόστολος Παύλος

Κατά καιρούς έχει εκφραστεί η απορία αν ο απόστολος Παύλος πέρασε από την Αργολίδα. Σύμφωνα με τον επίσκοπο Νόλης Παυλίνο  (354-431μ.Χ.) το Άργος επισκέφτηκε ο Απόστολος Ανδρέας και κήρυξε το Ευαγγέλιο όπου παρουσιάζεται ως ιδρυτής της Αργειακής Εκκλησίας. Δεν υπάρχει καμία αναφορά του Παυλίνου αν στο ‘Αργος έφτασε ο απόστολος Παύλος. Οι Πράξεις και οι παύλιες επιστολές δεν αναφέρουν πληροφορίες για την παραμονή του Παύλου και των συνοδών του σε άλλες περιοχές, πέρα από την Κόρινθο και τις Κεγχρεές, ούτε σχετική βιβλιογραφία υπάρχει.

Θεωρείται όμως πολύ πιθανών να επισκέφτηκε ο Παύλος περιοχές της Αργολίδα για τους εξής λόγους:

1) Η παραμονή του στην Κόρινθο επί 18 μήνες καταγράφεται ως η μεγαλύτερη. Ως εκ τούτου υπήρχε σχετικός ελεύθερος χρόνος (τον περισσότερο καιρό εξασκούσε την τέχνη του σκηνοποιού με το ζεύγος Ακύλα και Πρίσκιλλα και κήρυττε στην πόλη το Ευαγγέλιο)

2) Ίσως να επισκέφτηκε την Επίδαυρο από την πλευρά των Κεγχρεών ή το Άργος από την πλευρά της Κορίνθου.

3) Εξάλλου ο Παύλος συνήθιζε να επισκέπτεται και να κηρύττει, σε Συναγωγές και ιερά των εθνικών.

4) Η Επίδαυρος διέθετε το ιερό του Ασκληπιείου ενώ το Άργος το Ηραίον και άλλα ιερά.

5) Πιθανότερη εκδοχή πάντως είναι να έφτασε στην περιοχή του Άργους. Γιατί η πόλη του Άργους στα χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη (κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 146 π. Χ) ενώ το έτος 40 μ.Χ. (λίγα χρόνια πριν φτάσει ο Παύλος στην Κόρινθο) το Άργος ήταν μαζί με την Κόρινθο οι σημαντικότερες πόλεις της Πελοποννήσου. Αν τελικά επισκέφτηκε την Αργολίδα ο απόστολος Παύλος, δε μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα, εφόσον δεν υπάρχει βιβλική αναφορά, αλλά ούτε και αρχαιολογικά μνημεία της εποχής του, τα οποία συνδέονται με την δράση του.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis