Home design

Σοβαρή καταγγελία για τα ΕΛΤΑ στην Αρχαία Επίδαυρο

«Tις τελευταίες μέρες μεγάλη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν οι δημότες του Δήμου Επιδαύρου, καθώς στο κατάστημα ΕΛΤΑ της Αρχαίας Επιδαύρου η αλληλογραφία έχει στοιβαχτεί, οι λογαριασμοί έχουν μείνει ανεπίδοτοι και ληγμένοι». Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου Ναπολέων Μπουρδάκος.

Και συνεχίζει κάνοντας σοβαρές καταγγελίες: «Οι εταιρείες ενέργειας και τηλεφωνίας προχωρούν σε διακοπή των υπηρεσιών τους ακόμα και σε ηλικιωμένους που δεν γνωρίζουν που βρίσκεται ο λογαριασμός τους και δεν έχουν ειδοποιηθεί για να τον πληρώσουν. Η Παλαιά Επίδαυρος, η Νέα Επίδαυρος και η Δήμαινα έχουν μείνει χωρίς ταχυδρόμο ένα μήνα! Στο κατάστημα του Λυγουριού τουλάχιστον τρεις μόνιμοι ταχυδρόμοι έφυγαν με εθελουσία έξοδο με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και να στελεχωθεί με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους».

Όπως επισημαίνεται ακόμα στη σχετική ανακοίνωση:

«Η τροπολογία της κυβέρνησης που έχει ψηφιστεί εδώ και ενάμιση χρόνο προβλέπει τον μαζικό διωγμό εργαζομένων από τα ΕΛΤΑ και το σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν η ιδιωτικοποίηση και η παράδοσή τους σε «στρατηγικό επενδυτή».

Πρόκειται για εξέλιξη στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) και η ΕΕ που προώθησαν παραπέρα τη στρατηγική αυτή εντάσσοντας τα ΕΛΤΑ στο «Υπερταμείο». Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ η οποία, πιάνοντας το νήμα από κει που τ’ άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σήμερα το σχέδιο, με τη συρρίκνωση των υπηρεσιών και καταστημάτων ανά την Ελλάδα, σε μία περίοδο μάλιστα που ο κλάδος κερδοφορεί, για την «απελευθέρωση» της αγοράς και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του. Για τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ ο αντιδραστικός διαχωρισμός τους σε παλιούς και νέους, έρχεται να χτυπήσει τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει, να εφαρμόσει “εθελούσιες” απολύσεις. Όλες αυτές οι αρνητικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με το πολύ πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, θα συμπαρασύρουν ακόμη περισσότερο τις απαράδεκτες συνθήκες που υπάρχουν συνολικά στις ιδιωτικές εταιρείες των ταχυμεταφορών (courier).

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναδεικνύει τις επιπτώσεις για το λαό, αφού θα ακριβύνει η πρόσβαση στην ταχυδρομική υπηρεσία. Η καθολική υποχρέωση να φτάνει το ταχυδρομείο σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο, μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. Έτσι θα συνεχίσουν να κλείνουν καταστήματα, θα μειωθεί και άλλο ο αριθμός των ταχυδρόμων, θα μπουν νέα κριτήρια για την παράδοση γραμμάτων και δεμάτων ανάλογα με το αν αυτό επιφέρει κέρδος στον επενδυτή και όχι η υποχρεωτική και καθημερινή παράδοση όπως γνωρίζαμε, αλλά όλο και περισσότερο βλέπουμε να σταματάει.

Πίσω από τις λέξεις “εξυγίανση” και “εκσυγχρονισμός”, η κυβέρνηση καθώς και οι προηγούμενες κρύβουν ότι κριτήριο για τη λειτουργία των υπηρεσιών ταχυδρομείου -ταχυμεταφορών είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι οι ανάγκες των δημοτών.

Το Υπερταμείο ελέγχει το 90% της εταιρείας. Το σχέδιο του προβλέπει μείωση των λειτουργικών εξόδων, με κλείσιμο 215 καταστημάτων σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα απόλυση περισσότερων από 2.000 εργαζομένων. Κυβερνητικός στόχος για τα ΕΛΤΑ, στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησής τους, είναι η είσοδος νέου στρατηγικού επενδυτή που θα εξαγοράσει την κερδοφόρα εταιρεία (τζίρος 2019 – 320 εκατομμύρια ευρώ ), για την οποία ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει. Η εντατικοποίηση είναι στο “κόκκινο” για όλα τα τμήματα εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται μέσα από εργολαβικά γραφεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χωρίς δικαιώματα.

Τονίζουμε την ανάγκη που έχει σήμερα ο λαός για σύγχρονες ταχυδρομικές υπηρεσίες, καθολικές και προσβάσιμες σε κάθε περιοχή της χώρας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες. Με σύγχρονες υποδομές, γραφεία, κέντρα διαλογής, οχήματα και μέσα που να διασφαλίζουν τη φτηνή και ποιοτική πρόσβαση του λαού σε ενιαία κοινωνική υπηρεσία ταχυδρομείου – ταχυμεταφορών, σε όλο τον Δήμο Επιδαύρου, από τη Γκάτζια μέχρι το Βοθίκι, σε κάθε χωριό. Για να ικανοποιηθούν ολοκληρωμένα και συνολικά οι κοινωνικές ανάγκες, για να μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων του κλάδου, με σύγχρονους όρους και συνθήκες δουλειάς και όχι απάνθρωπα και εξοντωτικά ωράρια, όπως σήμερα, το εμπόδιο των επιχειρηματικών συμφερόντων και κερδών, για τα οποία λειτουργεί ή ανοίγει το δρόμο το κράτος, πρέπει να βγει από τη μέση.

Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία και οι δημότες θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να διεκδικήσουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες. Ο λαός του δήμου μας πρέπει να είναι σε εγρήγορση και κινητοποίηση καθώς μόνο έτσι μπορεί να αποτραπεί η υποβάθμιση των ΕΛΤΑ και των υπηρεσιών που προσφέρουν».

Σχόλια

Exit mobile version