home design 800x400

Εξολοθρεύουν με τζιπ τις χελώνες σε παραλία της Πελοποννήσου

Φωτογραφίες που αποτυπώνουν την έλλειψη προστασίας ενός είδους προς εξαφάνιση όπως η χελώνα καρέτα καρέτα, είδαν το φως της δημοσιότητας και προκαλούν αποτροπιασμό.

Στην παραλία Κάτω Σαμικό στην Πελοπόννησο υπάρχει εδώ και μια εβδομάδα μια χελώνα καρέτα καρέτα νεκρή και κανείς από τους αρμόδιους φορείς δεν έχει επιληφθεί του θέματος. Η αναγνώστρια καταγγέλει σπαράζοντας στο DEBATER ότι:

Κάλεσα το λιμενικό και μου είπαν ότι είναι υπεύθυνος ο Δήμος. Μια εβδομάδα η χελώνα νεκρή στην παραλία, δεν την έχει μαζέψει κανείς… Ψαρεύουν στην παραλία και ρίχνουν οι βάρκες δίχτυα, επίσης οδηγούν με αγροτικά και γουρούνες πάνω στην αμμουδιά!

Σε επικοινωνία του DEBATER με τους αρμόδιους φορείς μας τόνισαν ότι:

Το Λιμεναρχείο έχει την ευθύνη βάσει εγκυκλίου να παραστεί και να καταγράψει το συμβάν. Αμέσως μετά την καταγραφή, οφείλει να ενημερώσει το Δήμο, την κτηνιατρική υπηρεσία και τη δασική υπηρεσία. Η κτηνιατρική υπηρεσία αν έχει τις υποδομές και τους πόρους και αν το νεκρο ζώο είναι σε καλή κατασταση μπορεί να προβεί σε νεκροψία ακολουθωντας διαδικασία που έχει καθοριστεί με το υπ.αρ.241072/24-06-2016 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ.

Νεκροψία γίνεται μόνο οταν το ζώο είναι φρέσκο, πρώτου ξεκινήσει η απόσυνθεση. Αν ξεκινήσει η απόσυνθεση δεν είναι δυνατο να προγρατοποιηθει. Σε περίπτωση που βρεθεί ζώο που να έχει πεθάνει πρόσφατα μπορεί να ακολουθηθεί νεκροψία από τον Νομοκτηνιατρο της περιοχής. Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν οι πόροι ή οι υποδομές για κάτι τέτοιο. Ή ακόμα και αν υπάρχουν, ο Νομοκτηνιατρος δεν έχει εμπειρία σε θαλάσσιες χελώνες.

Βέβαια τα ίδια συμβαίνουν από Πύργο μέχρι Ζαχάρω. Ενώ πρόσφατα στο σημείο έγινε και rave party όπως μας καταγγέλουν και δεν τους ενόχλησε κανείς.

Τέλος οι κάτοικοι δηλώνουν στο DEBATER ότι “αν χαθούν οι χελώνες θα μας φάνε οι τσούχτρες“.

Ρεπορτάζ: Λάζος Μαντικός, debater.gr

Σχόλια

Exit mobile version