home design

Λυγουριό: Το δραστήριο δημοτικό σχολείο σε νέα στέγη

Στην τελική φάση της δημοπράτησης βρίσκεται η «Προσθήκη και επέκταση 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ασκληπιείου», ενός ιδιαίτερα δραστήριου σχολείου, που βρίσκεται στην έδρα του δήμου Επιδαύρου στο Λυγουριό.

Το υπάρχον σχολικό κτήριο φιλοξενεί περίπου 150 μαθητές του δημοτικού και άλλους 30 περίπου του νηπιαγωγείου, που συστεγάζεται.

Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και στο οικόπεδο πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα να χτίζεται το νέο κτήριο, ως προσθήκη στο υφιστάμενο με στόχο την σύσταση ενός ενιαίου σχολικού συγκροτήματος.

Όλο το έργο που δημοπρατείται τις επόμενες μέρες, θα είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές ΑΜΕΑ και φυσικά όλα αυτά τα κτίρια που υπάρχουν μέχρι τώρα, όπως το κυλικείο, κοντέινερ και τουαλέτες θα απομακρυνθούν, ώστε να διαμορφωθεί όπως προβλέπεται ο αύλειος χώρος.

Το Δημοτικό Σχολείο Λυγουριού τιμά την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ

Ανάγκη για την εκπαίδευση

Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης «μετά από πολλά χρόνια αναμονής μπαίνει και αυτό το έργο σε τροχιά υλοποίησης».

Η προσπάθεια για να δημιουργηθεί το νέο κτίριο ξεκινά από παλιά, όταν ακόμα ο δήμος Επιδαύρου λεγόταν δήμος Ασκληπιείου. Για πολλά χρόνια με αργούς ρυθμούς, όπως φαίνεται, ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες, οι αναθεωρήσεις, οι σημειακές αλλαγές, οι εγκρίσεις, οι συμπληρώσεις, οι προσπάθειες κατάθεσης φακέλου και τελικά η πρόταση εντάχθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 05/02/2021 με την Πράξη «Προσθήκη και επέκταση 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ασκληπιείου» στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού» του Ε.Π. «Πελοπόννησος». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με ημερομηνία έναρξης την 30/09/2021 και στόχο να έχει ολοκληρωθεί στις 29/01/2023.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 1.837.500,00 ευρώ.

Για την προσπάθεια όλων αυτών των προηγούμενων ετών δηλώνει ο δήμαρχος Τάσος Χρόνης: «Στο τέλος του 2019, μόλις αναλάβαμε, ανασύραμε τους φακέλους με το έργο. Τρέξαμε να διορθώσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες της πρότασης, κόντρα στο χρόνο, αλλά με σύμμαχο την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καταφέραμε να εντάξουμε το σημαντικό αυτό, μεγάλο, έργο το οποίο θα βοηθήσει τα παιδιά μας, αλλά και την τοπική κοινωνία να δημιουργήσει για την επόμενη μέρα σε σύγχρονες υποδομές».


Το έργο δημοπρατείται τις επόμενες μέρες και θα είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές ΑΜΕΑ

Τί αλλάζει στο σχολείο

Το οικόπεδο που θα κατασκευαστεί η προσθήκη στο σχολικό συγκρότημα είναι υπερυψωμένο σε σχέση με το επίπεδο των δρόμων κατά 4 μέτρα περίπου, με το κάτω νότιο του όριο να αποτελεί υποχρεωτικό κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Στην δυτική πλευρά του οικοπέδου διέρχεται η ασφαλτοστρωμένη οδός Ναυπλίου από την οποία θα πραγματοποιούνται οι δύο προσβάσεις στο σχολείο.

Η ανάπτυξη του κτιρίου θα είναι διώροφη σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλογράμμου με αίθριο και η τοποθέτησή του θα είναι σε διάταξη Π, με την υπάρχουσα υποδομή και τον συνολικό προαύλιο χώρο εσωτερικά. Το σχολικό συγκρότημα θα αποτελείται από επιμέρους λειτουργικές ενότητες, με ενοποίηση σε ότι αφορά την τελική τους επικάλυψη με κεραμοσκεπές.

Στην προσθήκη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί προβλέπονται:

Ισόγειο: Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – Κυλικείο, Κουζίνα βοηθητικά τμήματα.

Α’ όροφος: 4 νέες αίθουσες διδασκαλίας για το Δημοτικό – χώροι υγιεινής (wc προσωπικού, wc αγοριών – κοριτσιών, wc ΑΜΕΑ, χώρος καθαρισμού).

Υπόγειο: Μηχανολογικές εγκαταστάσεις (αντλιοστάσιο, λεβητοστάσιο / αποθήκη καυσίμων)- Αποθήκες (γενική αποθήκη υλικού, γενικό αρχείο, αποθήκη σχολικών βιβλίων.

Περιβάλλον χώρος:- Χωροθέτηση μικρού ανοιχτού γηπέδου καλοθοσφαίρισης – Συμπληρωματική δεντροφύτευση.

Στον χώρο του νέου σχολικού συγκροτήματος πρόκειται να υλοποιηθούν στα πλαίσια της παρούσας Πράξης, όλες οι απαραίτητες διαμορφώσεις και υποδομές για ΑΜΕΑ (π.χ. ανελκυστήρας ΑΜΕΑ, ράμπες για αμαξίδια κλπ), καθώς επίσης πρόκειται να κατασκευαστούν και 3 νέα κλιμακοστάσια.

Επίδαυρος: Τόπος να ζεις

Επί της ουσίας φτιάχνουμε μια μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με τραπεζαρία και γυμναστήριο, κυλικείο, κουζίνα, αποθήκη, τέσσερις νέες αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο εκπαιδευτικών, βιβλιοθήκη, σύγχρονα wc, υπόγειο με 400 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, συμπληρώνει ο δήμαρχος Επιδαύρου για το έργο που η υλοποίησή του ξεκινά επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, συμπληρώνοντας: «Ο δήμος Επιδαύρου και η δημοτική αρχή πιστοί στον προγραμματισμό τους, προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν την Επίδαυρο όχι μόνο τόπο να δεις αλλά και τόπο να ζεις».

Ένα δραστήριο σχολείο

Το Δημοτικό Σχολείο Λυγουριού όλα τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάζει και συνεχίζει να παρουσιάζει βέβαια έντονη δραστηριότητα, με τους μαθητές του να έχουν την ευκαιρία για περισσότερη μάθηση πέραν του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος, που καθορίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Για παράδειγμα το δημοτικό σχολείο κατέγραψε σημαντικές μαθητικές διακρίσεις με μαθητές και μαθήτριες που έλαβαν μέρος στον πρωτότυπο διαγωνισμό Μαθηματικών «Πυθαγόρας» το 2020.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Η σχολική εφημερίδα «Τα μαθητούδια» του Δημοτικού Σχολείου ένωνε τη φωνή του σχολείου με τους ντόπιους

Η σχολική εφημερίδα «Τα μαθητούδια» του Δημοτικού Σχολείου ένωνε τη φωνή του σχολείου με τους ντόπιους, αφού όποτε κυκλοφορεί διανέμεται δωρεάν σε όλες τις οικογένειες των μαθητών – μαθητριών. Το σχολικό έντυπο δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους. Το έργο των Τριών Ιεραρχών, το Λυγουριό παλιά, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε πλέον, ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, η θρεπτική αξία του μελιού και οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγείας μας, αποτελούν μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται η σχολική εφημερίδα.

Τα παιδιά «έπαιξαν» παρέα με τη «Μύρτιδα», εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και κατασκεύασαν παιδικά παιχνίδια της αρχαίας εποχής

Άλλη μία αξιοσημείωτη δράση είναι η ενασχόληση με παιδικά παιχνίδια της Αρχαίας Ελλάδας παρέα με τη «Μύρτιδα» στο Λυγουριό. Οι μαθητές – μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί είχαν την τύχη και την ευκαιρία να τους παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών μουσειοσκευή με τα παιδικά παιχνίδια της Αρχαίας Ελλάδας. Η αποστολή  της μουσειοκατασκευής έγινε στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Διαβάζω και Δημιουργώ παρέα με τη «Μύρτιδα». Η «Μύρτιδα», το εντεκάχρονο κοριτσάκι του 5ου αιώνα π.Χ , βρέθηκε στον Κεραμεικό κατά τη διάρκεια ανασκαφών και αποτελεί ένα από τα θύματα του λοιμού που έπληξε την Αθήνα το 430 π.Χ. Με τη χρήση της μουσειοσκευής τα παιδιά «έπαιξαν» παρέα με τη «Μύρτιδα», εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και κατασκεύασαν παιδικά παιχνίδια της αρχαίας εποχής.

Αλλά και η ανακύκλωση απασχολεί το δραστήριο αυτό σχολείο, με το «Λούνα Παρκ ανακύκλωσης» στο Λυγουριό. Με το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου και των γειτονικών Δημοτικών Σχολείων Αρχαίας Επιδαύρου, Νέας Επιδαύρου, Δήμαινας και Αγίου Δημητρίου, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια ανακύκλωσης. Η σχολική δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια συνεργασίας του Δήμου Επιδαύρου με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με τη συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πλέον ελπίζουν μετά την κρίση του κορωνοϊού και τη λήξη των εξ αποστάσεως μαθημάτων, να βρουν ένα νέο σχολείο στην πόλη τους και χάρη σε αυτό να γίνουν πιο δημιουργικοί, φοιτώντας σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με σύγχρονες προδιαγραφές.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version