Home design

Τα «Ημερολόγια των Αρκάδων Πολεμιστών» στο θερινό σινεμά Τρίπολης

Μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο ντοκυμαντέρ με που αφηγούνται τις πολεμικές δραστηριότητες των Ελλήνων στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τα γράμματα Αρκάδων Στρατιωτών θα έχουν όσοι βρεθούν στην Τρίπολη την Τετάρτη 16 και την Παρασκευή 18 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξωστρέφειας για ένα ανοιχτό στην κοινωνία Πολεμικό Μουσείο, το Παράρτημα Τριπόλεως έλαβε μέρος στη δημιουργία δύο (2) ντοκιμαντέρ που αφορούν τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 και τη συμμετοχή της Ελλάδος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα δύο ντοκιμαντέρ βασίζονται στα χειρόγραφα ημερολόγια των στρατιωτών Νικήτα Πανόπουλου, Πανάγου Αναγνωστόπουλου και Γεωργίου Ρωμαίου, από το αρχεία της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου.

Το Πολεμικό Μουσείο, παραχώρησε στην παραγωγή πρωτότυπο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και φιλμ, ενώ ο Διευθυντής του Παραρτήματος Τρίπολης Αντισμήναρχος Δημήτρης Φωτόπουλος, μαζί με τον ιστορικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Αγγελάκο, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και την ψυχίατρο Έφη Καψιμάλη, μέσα από τους χώρους των Μουσείων της Αθήνας και της Τρίπολης, σχολιάζουν και αναλύουν γεγονότα και σκηνές που περιγράφονται στα ημερολόγια.

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου η αφήγηση των πολεμικών γεγονότων, δεν γίνεται από απομνημονεύματα και ημερολόγια ηγετών στρατιωτικών και πολιτικών, αλλά από τους ίδιους τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 Ιουνίου και την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, ώρα 21:00, στον προαύλιο χώρο του Αποστολοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο στο πλαίσιο του θερινού φεστιβάλ Arcadian Screenings θα παρουσιαστούν και άλλες ταινίες αφιερωμένες στα 200 χρόνια από το 1821, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Δευτέρα 14 Ιουνίου: Η Ανατολή Έδυσε

Τρίτη 15 Ιουνίου: Δολιανά, Στεμνίτσα

Τετάρτη 16 Ιουνίου: Ημερολόγια Αρκάδων Πολεμιστών

Πέμπτη 17 Ιουνίου:Ταινία της Πελοποννήσου-Ντοκιμαντέρ του 1928

Παρασκευή 18 Ιουνίου: Ένας Όμηρος

Σχόλια

Exit mobile version