home design 800x400
home design 1170Χ320

Αργολιδα: Ο Κοντοζαμάνης, τα «ξένα κόλυβα» και το νέο νοσοκομείο

Τη δική τους άποψη για τη λειτουργία των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου εξέφρασαν οι Ανδρέας Πουλάς, Γιάννης Γκιόλας και Γιώργος Γαβρήλος μετά και την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στην Αργολίδα για τα εγκαίνια του αξονικού τομογράφου στη Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου.

Ο Ανδρέας Πουλάς

Το σχόλιο του Ανδρέα Πουλά, βουλευτή Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής:

«Μετά από δεκαπέντε πολύ δύσκολους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το προσωπικό των δύο νοσοκομείων του νομού Αργολίδας,  έδινε την άνιση μάχη με την  πανδημία, μέσω αντίξοων συνθηκών και πολλών ελλείψεων, είδαμε χθες μια φαραωνικού τύπου επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κυρίου Κοντοζαμάνη, του επιτελείου του, των τοπικών και κομματικών παραγόντων, για να μοιράσει, εύσημα συγχαρητήρια και υποσχέσεις μπροστά στις κάμερες. Η καλλιέργεια εντυπώσεων ότι όλα λειτούργησαν τέλεια και όποια μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν θα λυθούν στο μέλλον είναι ανεπίτρεπτη. Η παρουσίαση μιας ωραιοποιημένης εικόνας είναι απλά μια ακόμα προσπάθεια απόκρυψης της οικτρής κατάστασης που βρίσκονται τα δύο νοσοκομεία σήμερα.

Αφού είναι όλα καλώς καμωμένα, ας μας απαντήσει λοιπόν ο κύριος Υπουργός, στα κάτωθι ερωτήματα που συνοψίζουν την κατάσταση  που βιώνει ο Αργολικός λαός καθημερινά:

  1. Πότε θα ανταμείψετε οικονομικά το υγειονομικό προσωπικό για την τεράστια συνεισφορά του και πότε θα τους εντάξετε στα Β.Α.Ε.;
  2. Πότε θα λειτουργήσει επιτέλους η παιδιατρική κλινική, που όλο την ακούμε αλλά δεν την βλέπουμε; Πότε θα προκηρύξετε θέσεις παιδιάτρων για την λειτουργία της κλινικής;
  3. Πότε θα δημιουργηθούν Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (γνωρίζουμε ότι υπάρχει σχετική δωρεά) και ογκολογικό τμήμα ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας με μετακινήσεις εκτός νομού;
  4. Πότε θα σταματήσει το ατελείωτο πήγαινε-έλα των ασθενών μεταξύ των δύο νοσοκομείων ανάλογα με τις ειδικότητες που εφημερεύουν;
  5. Πότε θα στελεχωθεί με ιατρικό προσωπικό το νευρολογικό τμήμα και πότε θα καλυφθούν οι όποιες άλλες ελλείψεις υπάρχουν σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό;
  6. Πότε θα σταματήσουν τα «εντέλλεσθε» προς τους γιατρούς των Κ.Υ. για να καλύψουν τις εφημερίες των νοσοκομείων;
  7. Το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα θα μονιμοποιηθεί;
  8. Πότε θα μεταφερθούν οι εμβολιασμοί στα Κ.Υ. ώστε τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και να εξυπηρετούν πλήρως τους συμπολίτες μας;
  9. Τι σκοπεύετε να κάνετε με το προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης, θα επαναφέρετε τους εργολάβους;
  10. Πότε θα σταματήσει ο διαχωρισμός της COVID κλινικής με παραβάν;
  11. Πότε θα εξοφληθούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων που είναι απλήρωτοι  από τον Οκτώβριο του 2020;

Για άλλη μια φορά κύριε Υπουργέ είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης των αρίστων, δεν έχετε ούτε σχέδιο, ούτε λύσεις για την λειτουργία των δύο νοσηλευτικών μονάδων. Τα προβλήματα δεν λύνονται με υποσχέσεις και  ευχολόγια. Η λύση είναι μία και είναι μονόδρομος :

Δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου πλήρως στελεχωμένου και άρτια εξοπλισμένου!»

Ο Γιάννης Γκιόλας

Το σχόλιο του βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Γκιόλα:

«Καμία απάντηση δεν έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε ό,τι αφορά την τύχη των νοσηλευτικών μονάδων Άργους και Ναυπλίου που επισκέφθηκε σήμερα. Ο Υπουργός στις δηλώσεις του απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο φλέγον ερώτημα σχετικά με τις προθέσεις και τα σχέδια του Υπουργείου για τα δύο νοσοκομεία του νομού μας, καίτοι δέχτηκε σχετική ερώτηση γι’ αυτό και ενώ, μόλις πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι «είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά».

Κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες φοβούνται ότι δεν θα ακολουθηθεί η λογική της συμπληρωματικής λειτουργίας των δύο νοσηλευτικών μονάδων, με διατήρηση του συνόλου των κλινών και των βασικών λειτουργιών στην κάθε μία και μια πιο λειτουργική ανακατανομή των υπολοίπων τμημάτων τους. Αλλά ότι η Κυβέρνηση, ταυτίζοντας τον εξορθολογισμό με τη συρρίκνωση, θα περικόψει τις «περιττές λειτουργίες»

Επειδή ο κ. Υπουργός περιορίστηκε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση δηλώνοντας πως ο σκοπός της επίσκεψης του ήταν  να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο νοσηλευτικές μονάδες και επειδή μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης όφειλε, όχι μόνο να γνωρίζει αλλά και να έχει προ πολλού λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν και που ήδη, πολλά από αυτά, του έχουν επισημανθεί με αναφορές και ερωτήσεις μας που έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Ενδεικτικά του υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει άμεσα:

  • Να δοθεί λύση στο θέμα της υποστελέχωσης, καθώς υπάρχουν κλινικές που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης μόνιμων ιατρών. Είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση της προκήρυξης των θέσεων.
  • Να δοθεί λύση στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του κτιρίου της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού καθώς και στην υποστελέχωσή της, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είχε σαν αποτέλεσμα την περικοπή της μίας βάρδιας. Πως θα στοχεύσουν σε προσέλκυση νεφροπαθών –τουριστών, όπως δήλωσε στο Άργος, όταν χωρίς την αντίστοιχη ιδιωτική μονάδα θα ήταν αδύνατη η αιμοκάθαρση των Αργολιδέων ασθενών;
  • Να δοθεί λύση στο πρόβλημα της παιδιατρικής κάλυψης, που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες λόγω της έλλειψης παιδιάτρων, ώστε να σταματήσουν οι παραπομπές παιδιών σε νοσοκομεία όμορων νομών.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά προβλήματα που γνώριζε και θα μπορούσε να έχει λύσει ο κ. Υπουργός. Είναι αδιανόητο να επισκέπτεται σήμερα το νομό μας, μετά από δύο χρόνια θητείας στο Υπουργείο, χωρίς να έχει διευθετήσει ούτε ένα από αυτά και το ουσιαστικό του μέλημα να είναι το πως θα στήσει τα «εγκαίνια» του αξονικού τομογράφου στη Ν.Μ. Ναυπλίου, αυτού που είχε εγκαταστήσει η προηγούμενη Διοίκηση πριν από δύο χρόνια!

Μάλιστα, κατά την πάγια τακτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, εντελώς ανερυθρίαστα περιοδεύουν ανά την Ελλάδα κάνοντας μνημόσυνα με «ξένα κόλλυβα», εγκαινιάζοντας έργα που είχαν δρομολογηθεί και σχεδόν ολοκληρωθεί από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με τον αξονικό τομογράφο στη Ν.Μ. Ναυπλίου, χωρίς μάλιστα να καλούν ούτε έναν από τόσους ανθρώπους που πάλεψαν με νύχια και με δόντια κάτω από συνθήκες μνημονίων και οικονομικής ανέχειας για να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αυτό που ονειρεύονται σήμερα να προσφέρουν σε ιδιώτες!».

Ο Γιώργος Γαβρήλος

Επικοινωνία χωρίς ουσία η επίσκεψη Κοντοζαμάνη στο Νοσοκομείο Αργολίδας μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, σύμφωνα με τον Γιώργο Γαβρήλο:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στενάζει στην Αργολίδα και, υπό την πίεση της πανδημίας, συνεχώς η κατάστασή του επιδεινώνεται και ο αρμόδιος αν. Υπουργός Υγείας επισκέπτεται τις δύο νοσηλευτικές μονάδες του νομού, για να ενημερωθεί μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Θα το σχολιάζαμε απλά ως ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης, εάν δεν αφορούσε το πολυτιμότερο αγαθό των πολιτών της Αργολίδας, δηλαδή την υγεία μας. Είναι όμως εξοργιστικό να δηλώνεται από τον Υπουργό ότι η επίσκεψή του έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και εξαντλείται στην αναφορά και στα εγκαίνια ενός έργου (αξονικού τομογράφου στο Ναύπλιο) της προηγούμενης διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι θλιβερή η εικόνα του Υπουργού να μην έχει να δώσει καμία απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του υγειονομικού συστήματος στην Αργολίδα. Τι θα γίνει άραγε με την υπολειτουργία των δύο νοσηλευτικών μονάδων; Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία των δύο μονάδων Μήπως υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός για τη στέγαση και τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας, πέραν της συμπληρωματικής λειτουργίας των δύο μονάδων Άργους και Ναυπλίου; Τι απαντά η κυβέρνηση στην υποστελέχωση των δύο μονάδων από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Πότε θα λειτουργήσει η παιδιατρική κλινική; Ως πότε το Ναύπλιο θα λειτουργεί την παθολογική κλινική του χωρίς το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό; Πόσες εφημερίες θα πρέπει να κάνει κάποιος ιατρός για να ανταποκρίνεται λειτουργικά η μονάδα και για πόσο καιρό θα ζητείται από τους γιατρούς των Κ.Υ. να καλύπτουν τις εφημερίες των νοσοκομείων; Τι γίνεται με το κτίριο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και του προσωπικού που θα πρέπει να προσληφθεί για τις ανάγκες της;

Σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα θα έπρεπε να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός κατά την επίσκεψή του στις νοσηλευτικές μονάδες Άργους και Ναυπλίου. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η ΝΔ υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού παραπλανώντας τον, αφού δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά για τα συμφέροντα των λίγων ιδιωτών, που επιθυμούν την άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο ελληνικός λαός θα σταθούν απέναντι στις πολιτικές που προωθεί η ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας της χώρας».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis