home design800Χ400

home design 1170Χ320

Χάος με τους λογαριασμούς ρεύματος: «Βόμβα» από ΔΕΗ και λοιπές εταιρείες

banner efxes anagn

Λογαριασμός ΔΕΗ

Στο στόχαστρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μπαίνει η εκτίναξη των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και οι αντίστοιχες ρήτρες αναπροσαρμογής που ενεργοποιούν η μία μετά την άλλη οι εταιρείες, μετακυλίοντας στους πελάτες τους το αυξημένο κόστος των ρύπων (CO2) αλλά και την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.

Υπολογίζεται ότι σε σχέση με τον περασμένο Μάιο που η Οριακή Τιμή Συστήματος (ενσωματώνει το κόστος χονδρεμπορικής στους εναλλακτικούς παρόχους) ήταν 34 ευρώ/MW, σήμερα έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Δυσμενείς προβλέψεις

Η πρόβλεψη που γίνεται από τα επιτελεία των εταιρειών είναι ότι θα φτάσει τα 100 ευρώ/MW σε ένα χρόνο από σήμερα, κυρίως λόγω του ασφυκτικού περιβάλλοντος του διοξειδίου του άνθρακα.

Η αύξηση του κόστους έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και έχει εκτινάξει αντίστοιχα και την κινητικότητα των πελατών.

Ζητούν να επιστρέψουν πίσω στη ΔΕΗ

Υπάρχουν αναλύσεις που «έτρεξαν» ιδιώτες προμηθευτές που δείχνουν ότι το 60% των καταναλωτών που άλλαξαν πάροχο το τελευταίο εξάμηνο, σκοπεύει να μεταπηδήσει άμεσα σε άλλο προμηθευτή ενέργειας. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 30% αυτού του πελατολογίου θέλει να επιστρέψει στη ΔΕΗ.

Εικόνα που όπως λένε στελέχη της αγοράς δεν είχαν συναντήσει ούτε την εποχή του σκανδάλου της Energa-Hellas Power.

Αυξήσεις φωτιά η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς προσέρχεται πρώτη στο κάλεσμα της ΡΑΕ, καθώς πρόσφατα αποφάσισε να ενσωματώσει στα τιμολόγια τη ρήτρα CO2 που διατηρούσε παγωμένη όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η ενεργοποίηση της ρήτρας οδηγεί σε αναπροσαρμογή τιμολογίων κατά 7% στα τιμολόγια ρεύματος προκειμένου η επιχείρηση να διαχειριστεί το αυξημένο λειτουργικό κόστος των λιγνιτικών της μονάδων.

Η ΔΕΗ δέχεται ισχυρές πιέσεις από το ράλι των τιμών των ρύπων και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επιμένει και στο σφράγισμα της Μεγαλόπολης 3.

Ο σχεδιασμός για το λουκέτο της μονάδας τέλη Μαρτίου του 2021, ανατράπηκε από τον ΑΔΜΗΕ για λόγους επάρκειας του συστήματος.

Βροχή οι καταγγελίες των καταναλωτών

Στον ρυθμιστή επικρατεί ένα πανδαιμόνιο από καταγγελίες καταναλωτών, οι οποίοι παραλαμβάνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς και όταν αναζητούν απαντήσεις από τις εταιρείες εισπράττουν γενικόλογες και για πολλούς «αφηρημένες» έννοιες για αύξηση του κόστους χονδρεμπορικής.

Δεν λείπουν μάλιστα και περιπτώσεις παραπλάνησης καθώς οι ρήτρες δεν παρουσιάζονται εμφανώς στους λογαριασμούς ώστε να αντιλαμβάνονται οι πολίτες τι οδήγησε στις αυξήσεις αλλά «κρύβονται» κάτω από άλλες χρεώσεις όπως είναι για παράδειγμα τα δημοτικά τέλη.

Προμηθευτές ενέργειας παραδέχονται επίσης ότι οι μαθηματικοί τύποι που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία για να ενεργοποιήσει τις ρήτρες δεν είναι ενιαίοι και ότι η ανάλυση και ο προσδιορισμός του κόστους είναι πολύ δύσκολος ακόμη και από τα πιο έμπειρα στελέχη του κλάδου.

Η ΡΑΕ καλείται επομένως να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να θέσει με διαφάνεια και ξεκάθαρους όρους, νέους κανόνες στην αγορά που δεν θα προκαλούν σπαζοκεφαλιές για τους καταναλωτές και δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος του ρεύματος.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis