home design

Ποιός Είμαι;

Όταν κάποιο βιβλίο μου γνέφει απ’ την βιβλιοθήκη μου και έχω να το διαβάσω κάποια χρόνια, υπακούω στην Συγχρονικότητα και το ξαναδιαβάζω.

Το επίπεδο της Συνείδησής μου τότε που το διάβασα, ήταν αλλιώτικο από το επίπεδο της συνείδησής μου όπως είναι τώρα και αποκομίζω οφέλη διαφορετικά από τα οφέλη που είχα αποκομίσει τότε.

Ήμουν σε άλλη ηλικία, σε άλλο χρονικό πλαίσιο γεγονότων. Δεν μπορώ να πω ότι δεν είχα την ίδια κατεύθυνση, αλλά από τότε πλουτίστηκαν οι εμπειρίες μου, προέβαλλαν καινούρια ερωτήματα.

Οι καταστάσεις τώρα είναι αυτές που είναι και εγώ είμαι αυτή που είμαι.

Νομίζω θα ωφεληθούμε από τον Σοφό Σρι Ραμάνα Μαχάρσι (1879-1950), Ινδός Άγιος και Σοφός που απαντάει σε ερωτήματα που θα μπορούσαμε να του είχαμε κάνει κι’ εμείς τώρα.  

Παραθέτω αποσπάσματα από ένα βιβλίο αυτού του Σοφού του 20ού  αιώνα,  119 σελίδων, το «Εξαλείψτε το Εγώ».

Ερωτών: Παρακαλώ πείτε μας για την φύση της ευτυχίας.

Σρι Ραμάνα Μαχάρσι: Αν ένας άνθρωπος νομίζει ότι η ευτυχία του οφείλεται σε εξωτερικά αίτια και στις ιδιοκτησίες του, είναι λογικό να συμπεραίνει ότι η ευτυχία του πρέπει να αυξάνεται με την αύξηση των ιδιοκτησιών του και να μειώνεται ανάλογα με τη μείωσή τους. Είναι όμως έτσι; Στον βαθύ ύπνο ο άνθρωπος είναι κενός από ιδιοκτησίες, συμπεριλαμβανομένου και του δικού του σώματος. Αντί να είναι δυστυχής είναι αρκετά ευτυχής. Ο καθένας επιθυμεί να κοιμάται βαθιά. Το συμπέρασμα είναι ότι η ευτυχία είναι έμφυτη στον άνθρωπο και δεν οφείλεται σε εξωτερικά αίτια. Κάποιος πρέπει να πραγματώσει τον Εαυτό του προκειμένου να ανοίξει το απόθεμα τής  Αμιγούς Ευτυχίας. Η Ευτυχία είναι η φύση σας. Γι’ αυτό και δεν είναι λάθος να την επιθυμείτε. Αυτό που είναι λάθος είναι να την αναζητάτε έξω, ενώ βρίσκεται μέσα σας.

Ερωτών:  Τι είναι η Αυτοπραγμάτωση;

ΣΡΜ: Γιατί ρωτάς για την Αυτοπραγμάτωση και δεν μένεις ικανοποιημένος με την παρούσα κατάστασή σου; Είναι προφανές ότι δεν είσαι ικανοποιημένος.

Ε: Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου, καθότι ζούμε σε κρίσιμους  καιρούς;

ΣΡΜ: Γιατί ν’ ανησυχείτε για το μέλλον; Δεν γνωρίζετε ούτε το Παρόν σωστά. Φροντίστε το Παρόν και το μέλλον θα φροντίσει τον εαυτό του.

Ε: Ο κόσμος θα εισέλθει σε μια νέα εποχή φιλίας και αλληλοβοήθειας ή θα κατρακυλήσει στο χάος και στον πόλεμο;

ΣΡΜ: Υπάρχει Ένας που κυβερνά τον κόσμο και είναι Δικό Του καθήκον να προσέχει τον κόσμο. Αυτός που έχει δημιουργήσει τον κόσμο γνωρίζει επίσης και πώς να τον φροντίσει. Αυτός φέρει το φορτίο αυτού του κόσμου και όχι εσείς.

Ε: Αν κοιτάξει κάποιος γύρω του δύσκολα κατανοεί αυτήν την άποψη.

ΣΡΜ: Όπως είστε εσείς, έτσι είναι και ο κόσμος. Χωρίς να έχετε κατανοήσει τον Εαυτό σας ποιο το νόημα να προσπαθείτε να κατανοήσετε τον κόσμο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν χρειάζεται να σας απασχολεί. Οι άνθρωποι σπαταλούν την ενέργειά τους με όλες αυτές τις ερωτήσεις. Ανακαλύψτε πρώτα την Αλήθεια πίσω από εσάς και έπειτα θα είστε σε καλύτερη θέση να κατανοήσετε την Αλήθεια πίσω από τον κόσμο του οποίου είστε μέρος. …Όλες οι δραστηριότητες που το σώμα θα περάσει είναι καθορισμένες όταν πρωτοέρχεται σε ύπαρξη. Δεν έγκειται σε σας να τις αποδεχθείτε ή να τις απορρίψτε. Η μοναδική ελευθερία που έχετε είναι να στρέψετε το νου σας εσωτερικά και να απαρνηθείτε εκεί τις δραστηριότητες.

Ε: Τελικά έχει ο άνθρωπος κάποια ελεύθερη βούληση ή τα πάντα στη ζωή του είναι προκαθορισμένα;

ΣΡΜ: Η ελεύθερη βούληση συνυπάρχει με την ατομικότητα. Για όσο καιρό διαρκεί η ατομικότητα, τόσο θα υπάρχει η ελεύθερη βούληση…. Ανακαλύψτε Ποιος είναι αυτός που έχει ελεύθερη βούληση ή πεπρωμένο και παραμείνετε σ’ Αυτήν την κατάσταση. Τότε θα υπερβείτε και τα δύο. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος να συζητάμε τέτοιες ερωτήσεις. Σε Ποιόν παρουσιάζονται αυτές οι ερωτήσεις; Ανακαλύψτε Αυτόν και παραμείνετε σε Ειρήνη…

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version