home design800Χ400

home design 1170Χ320

Πύργος: Κοσμοσυρροή για το “θαύμα” της Παναγίας της Οδηγήτριας (video)

banner efxes anagn

Κοσμοσυρροή παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου στον Πύργο για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας. Τις τελευταίες ημέρες η εικόνα μυροβλύζει και αυτό έχει προκαλέσει την έκπληξη των πιστών αλλά και των ιερέων και επιτρόπων που παρότι σκούπισαν την εικόνα στο εσωτερικό της αυτή και πάλι μυρόβλησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr οι ιερείς και οι επίτροποι, όταν το πρωί της περασμένης Δευτέρας πήγαν να βάλουν την εικόνα στη θέση της μετά τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο νεωκόρος όταν τοποθετήθηκε η εικόνα διαπίστωσε πως από την εικόνα αναδυόταν μια ευωδία. Την σκούπισαν όμως και πάλι υπήρξε η ευωδία, ενώ υπήρχαν πάλι σταγονίδια πάνω στο ασήμι.

Η εικόνα συνεχίζει να μυροβλύζει έως σήμερα, πιθανότατα από ένα σημείο μια μικρή τρύπα στο ασημένιο κάλυμμα. Οι σταγόνες μύρου είναι διακριτές όπως θα δείτε και στο video σε διάφορα σημεία της εικόνας. Το τζάμι είχε απομακρυνθεί για να παρατηρηθεί το φαινόμενο και επανατοποθετήθηκε χθες το πρωί και συνεχίζει να μυροβλύζει η εικόνα.

Η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας

Η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας είναι η  πιο παλαιά εικόνα του Ναού καθώς χρονολογείται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνος.

Λέγεται δε ότι έφεραν από το Άγιο Όρος οι μοναχοί με  καράβι ως το Κατάκολο. Αφού ήρθαν σε διαπραγματεύσεις με διαφόρους επιτρόπους των τοπικών ναών δε συμφώνησαν και γύρισαν να φύγουν. Τότε σηκώθηκε μεγάλη φουρτούνα και το καράβι δεν μπορούσε να ξεκινήσει.

Τελικά ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Διπλάρης, ιερέας στο Ναό του Αγίου Αθανασίου αγόρασε την εικόνα 16 κολωνάτα.

Την Παρασκευή μετά το Πάσχα, την εορτή της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής, η εικόνα μαζί με το λαό πορεύεται στους δρόμους της Ανατολικής πλευράς της πόλης για ευλογία.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Υπάρχουν πολλά, αμέτρητα τεχνάσματα είτε κορεσμού υγρασίας σε κλειστούς χώρους ώστε να υγροποιείται σε μεταλλικές, αργυρές ή χρυσές, ή σιδερένιες επιφάνειες, είτε να κατασκευάζονται αντικείμενα γύψινα, όπως ξύλινες εικόνες επενδυμένες με μεταλλικά φύλλα ή και αγάλματα. Υπάρχουν χιλιάδες, εκατομμύρια παραδείγματα σε όλες τις εποχές, σε όλα τα μέρη του κόσμου, εκεί που ο απλός πιστός ψάχνει επιβεβαίωση της πλάνης του σε θαύματα και υπάρχουν πάντα τσαρλατάνοι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν την ομαδική πίστη της αγέλης του ποιμνίου τους. Και άλλες τόσες φορές εξηγηθεί ορθολογικά, γι’αυτό και οι επίσημες θρησκείες δεν αποδέχονται τα “θαύματα”.
    Έχουμε αποδείξει πάμπολλες φορές σε εργαστηριακούς ελέγχους και με πειράματα πως πίσω από κάθε “θαύμα” δακρύων κρύβεται μια κομπίνα, ένα τρυκ, μια απάτη.
    Για την αντιμετώπιση αυτού του πασίγνωστου διαχρονικού ζητήματος από την αρχαιότητα ως και σήμερα, έχουν… προταθεί αρκετές εναλλακτικές λύσεις που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικούς και χημικούς μηχανισμούς ή ακόμη και ολοκληρωμένα συστήματα σωληνώσεων που θα διοχετεύουν κάποιο υγρό στα μάτια του αγάλματος ή της εικόνας. Όπως φαίνεται, όμως, το υψηλό κόστος και η περίπλοκη κατασκευή τις καθιστά απαγορευτικές, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο μηχανισμός θα ανακαλυφθεί σε περίπτωση ενδελεχούς ελέγχου.
    Σε μία προσπάθεια να υπερκεράσει επιστημονικά αυτούς τους… μεταφυσικούς σκοπέλους, αλλά και να σατιρίσει το φαινόμενο, ο Ιταλός Λουίτζι Γκαρλασκέλι, καθηγητής στο τμήμα οργανικής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Πάβια, πρότεινε μία αρκετά πιο εξελιγμένη αν και πολύ απλή εκδοχή κατασκευής, την οποία και σας παρουσιάζω:
    https://it.wikipedia.org/wiki/Luigi_Garlaschelli
    «Καταρχάς», αναφέρει ο Γκαρλασκέλι, «απαιτείται η κατασκευή με πορώδη υλικά (όπως κεραμικά ή γύψο) ενός κούφιου αγάλματος ή εικονίσματος. Η εξωτερική επιφάνεια πρέπει να στιλβωθεί ή να βαφτεί με αδιάβροχα χρώματα. Γεμίζοντας, τώρα, το εσωτερικό του αγάλματος ή εικονίσματος με το υγρό που επιθυμούμε, εξασφαλίζουμε ότι η κεραμική ουσία ή ο γύψος θα το απορροφήσουν. Το υγρό, όμως, δεν θα μπορέσει να διαπεράσει και την αδιάβροχη χρωστική ουσία. Στο επόμενο βήμα θα πρέπει να ξύσουμε ελαφρά την αδιάβροχη ουσία στην περιοχή γύρω από τα μάτια, προσέχοντας, όμως, να μην ανοίξει τρύπα στην πορώδη επιφάνεια. Ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα, το άγαλμα ή το εικόνισμα θα αρχίσει να δακρύζει. Το ίδιο συμβαίνει και γύρω από τρύπες σε μεταλλικές επιφάνειες, όταν από πίσω υπάρχει επίστρωση γύψου και στο εσωτερικό του εικονίσματος κενό εμποτισμένο με υγρό που διαρκεί, δεν εξατμίζεται εύκολα και αναδύεται κάθε φορά που ο κορεσμός υγρασίας ή η έντονη αλλαγή θερμοκρασίας, το προκαλεί.
    Ευάγγελος Αλεξανδρής
    Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος

newsletter banner anagnostis