home design

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο – Αυτό είναι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου. Όπως ανέφερε η ίδια:

«Αγαπητό Κοινό, με συγκίνηση και ενθουσιασμό σας καλωσορίζουμε και πάλι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που θα διεξαχθεί ζωντανά!

Αυτό το άλλοτε αυτονόητο εγγενές στοιχείο, της ζωντανής διεξαγωγής μιας παράστασης, έφτασε να αποτελεί σήμερα χαρμόσυνη είδηση, είδηση σχεδόν λυτρωτικής σημασίας.

Μετά από την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των Θεάτρων και όλων των χώρων Πολιτισμού, εξαιτίας της πανδημίας, ευελπιστούμε ότι το φεστιβαλικό καλοκαίρι θα μας ξαναφέρει κοντά και θα μας θυμίσει, με έμφαση, όσα στερηθήκαμε τον τελευταίο χρόνο: τη χαρά της ανθρώπινης επαφής και τη μοναδική επίδραση της Τέχνης της ζωντανής Τέχνης στη ζωή μας.

Έχουμε σχεδιάσει να σας παρουσιάσουμε περισσότερες από 80 παραγωγές, δίνοντας έμφαση στους Έλληνες καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργίες με πολύ έντονο καλλιτεχνικό στίγμα και μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνι – κών γλωσσών. Οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, ενώ οι παραγωγές από το εξωτερικό είναι περίπου 30. Συνολικά στο Φεστι – βάλ θα απασχοληθούν φέτος περί τους 1.800 καλλιτέχνες.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ επεκτείνει τις διεθνείς του συμπαραγωγές στον χώρο των παραστατικών τεχνών, παρουσιάζοντας φέτος 10 νέα έργα σε συνεργασία με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ορισμένα από τα έργα αυτά είναι Ελλήνων δημιουργών, τα οποία μετά από την πρεμιέρα τους στην Αθήνα θα φιλοξενηθούν, ως συμπαραγωγές, σε σκηνές του εξωτερικού. Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο πολιτιστικής ανομβρίας, η ευθύνη μας είναι τεράστια, όπως και η όρεξή μας ‒ ο διάλογος πρέπει να ξανανοίξει. Το καλοκαίρι του 2020 το Φεστιβάλ κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα Υποσύνολο από το πρόγραμμα που είχε αρχικά σχεδιάσει.

Η πανδημία δημιούργησε ειδικές συνθήκες, τις οποίες διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά. Αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση μας, πλέον, αισιοδοξούμε πως το φετινό καλοκαίρι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση και με τρόπο που να εγγυάται, πάνω απ’ όλα, την ασφάλεια του κοινού, των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του Φεστιβάλ. Η πανδημία, άλλωστε, δεν υπήρξε μόνο εμπόδιο για τον Οργανισμό. Μας έδωσε την ευκαιρία να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Έτσι αποφασίσαμε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, να επεκτείνουμε τη δράση μας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Με τον σχεδιασμό καινούργιων ερευνητικών προγραμμάτων, μεταδόσεις παραστάσεων και συναυλιών, αλλά και πρωτότυπα ψηφιακά έργα, όπως τα Radio Plays, το Φεστιβάλ προσέφερε στο κοινό υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικά έργα και στάθηκε δίπλα στους καλλιτέχνες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, αναγκαστικής αποχής. Παράλληλα, μέσα από δημόσια διαγωνιστική διαδικασία, ανασχεδιάσαμε την ταυτότητα του Οργανισμού μετά από περίπου 25 χρόνια, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην οπτική επικοινωνία μας.

Ευχόμαστε η ταυτότητα αυτή, που εκφράζει με τόλμη και ευελιξία τους ποικίλους, νέους στόχους του Οργανισμού αλλά και την ιστορική του συνέχεια, να συντροφεύσει το Φεστιβάλ για πολλά χρόνια.

Θεματικοί Άξονες

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός δεν χωράει σε αυστηρές θεματικές και ασφυκτικά θεωρητικά πλαίσια. Ωστόσο, διαθέτει ορισμένους άξονες γύρω από τους οποίους στρέφονται κάποιες παραγωγές μας.

Έμφυλες Ταυτότητες

Αρκετά από τα έργα του ελληνικού και του διεθνούς προγράμματος αγγίζουν, ποικιλότροπα, ζητήματα που αφορούν την έμφυλη ταυτότητα.

Σε μια εποχή που το κίνημα #metoo οδηγεί τις εξελίξεις και η συζήτηση για την ισότητα των φύλων είναι φλέγουσα, το Φεστιβάλ, ένας οργανισμός που το δυναμικό του αποτελείται στην πλειονότητά του από γυναίκες, δεν θα μπορούσε να απέχει από αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο της εποχής μας.

Κύκλος Contemporary Ancients

Ο κύκλος αυτός εστιάζει σε νέες δραματουργικές προσεγγίσεις των αρχαίων μύθων. Σε αυτόν εντάσσονται έργα που θα παρουσιαστούν στα δύο αρχαία θέατρα της Επιδαύρου, όπως και το ερευνητικό πρόγραμμα Πάροδος.

Απροσδόκητες Συνομιλίες

Ένας ακόμα σταθερός προσανατολισμός μας είναι η διεύρυνση των ορίων μεταξύ των τεχνών αλλά και μεταξύ των αισθητικών ρευμάτων. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει απροσδόκητες συνομιλίες και αναπάντεχες συμπράξεις, είτε σε συναυλίες, είτε σε υβριδικές περφόρμανς, ή μέσα από installations.

Κύκλος 1821

Δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε, όμως, και τη σημαντικότατη φετινή Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ειδικά για τον Κύκλο 1821 αναθέσαμε, σε καλλιτέχνες από το Θέατρο και τον Χορό, τη δημιουργία έργων που στοχάζονται πάνω στην κληρονομιά του ’21 με τρόπο ανατρεπτικό, ερευνώντας ξεχωριστές πτυχές της ιστορικής Επετείου.

Διοργανώνονται ακόμα ο χορευτικός Κυκλος Layers of Street, που είναι αφιερωμένος στη χιπ χοπ κουλτούρα, και ο μουσικός Kυκλος Chronotopia, ένα πληθωρικό διήμερο ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής, σε συνεργασία με το CTM Festival του Βερολίνου και το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Πειραιώς 260

Στην Πειραιώς 260 θα σας παρουσιάσουμε τολμηρές δημιουργίες καλλιτεχνών τόσο της Ελληνικής όσο και της διεθνούς σκηνής. Θέατρο, Χορός, Περφόρμανς, Μουσική, Όπερα και Εικαστικά συνθέτουν ένα πολύ πλούσιο και ερεθιστικό πρόγραμμα, με παραγωγές που στοχάζονται πάνω σε σύγχρονες, αλλά διαχρονικές ανησυχίες, με τρόπο αντισυμβατικό.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Πειραιώς 260 παρέμεινε αναγκαστικά κλειστή. Χάσαμε, έτσι, ένα τεράστιο μέρος του προγράμματός μας, το οποίο, όμως, θα σας παρουσιάσουμε φέτος μαζί με νέες παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουμε σχεδιάσει εναλλακτικές λύσεις, που περιλαμβάνουν χρήση των υπαίθριων χώρων μας.

Αποφασίσαμε, επίσης, να επεκτείνουμε το πρόγραμμα μέχρι τον Οκτώβριο, για να ενταχθούν όλες οι εν εξελίξει παραγωγές μας. Έτσι, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δούμε κυρίως ελληνικές δημιουργίες, ενώ το Φθινόπωρο κυρίως τις διεθνείς. Άλλωστε, η Πειραιώς 260 φιλοξενεί περισσότερες από τις μισές παραγωγές μας.

Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει και ορισμένες πολύ ειδικές μουσικοθεατρικές παραγωγές εκτός των τειχών του, σε μη θεατρικούς χώρους με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Ηρώδειο

Στο πρόγραμμα θα δείτε πως το Ηρώδειο διευρύνει φέτος το μουσικό του φάσμα, με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες από την ελληνική και την παγκόσμια σκηνή.

Η πανδημία επέδρασε καταλυτικά στις περιοδείες των μεγάλων μουσικών σχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και έτσι, δυστυχώς, οι μεταβολές στον αρχικό σχεδιασμό μας είναι συνεχείς. Ωστόσο, εμπλουτίσαμε με νέους άξονες τον σχεδιασμό μας, 8 με στόχο κάθε συναυλία να αποτελεί μοναδικό στοιχείο σε ένα μουσικό ψηφιδωτό υψηλής ποιότητας.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου υποστηρίζουμε ένα από τα πλουσιότερα προγράμματα στην ιστορία των Επιδαυρίων, με 10 πρεμιέρες. Οι παραστάσεις θα παίζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα –Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή–, από τον Ιούνιο μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις σκηνοθεσίες έμπειρων σκηνοθετών και σκηνοθετριών, που έχουν ήδη δοκιμαστεί στον στίβο της Επιδαύρου, αλλά και τεσσάρων δημιουργών που φέτος θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο Αργολικό θέατρο. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε μια διεθνή μας συμπαραγωγή σε παγκόσμια πρεμιέρα, με ένα νέο έργο, που μεταφέρει τον μύθο του Οιδίποδα στο σήμερα.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Ο προγραμματισμός μας για το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου κρύβει πολλές εκπλήξεις. Σπάει το χρονικό όριο του Ιουλίου και εκτείνεται έως τα τέλη Αυγούστου. Ξεκινά με το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα Πάροδος, που θα λάβει χώρα εκεί τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του Αρχαίου Δράματος, in situ. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζoυμε τον νέο θεματικό κύκλο υπό τον τίτλο Contemporary Αncients. Στη βάση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού για τη Μικρή Επίδαυρο βρίσκεται μια πρωτοβουλία για την οποία αισθάνομαι μεγάλο ενθουσιασμό.

Πρόκειται για την ανάθεση της συγγραφής νέων έργων, εμπνευσμένων από το Αρχαίο Δράμα, σε Νεοέλληνες συγγραφείς, ειδικά για το ανέβασμά τους στη Μικρή Επίδαυρο. Τέσσερις συγγραφείς εντελώς διαφορετικού ύφους, δύο άντρες και δύο 9 γυναίκες, γράφουν από ένα σύγχρονο έργο, που συνομιλεί με μια Αρχαία Τραγωδία. Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, στηρίζουμε την έκδοση των έργων αυτών στο πλαίσιο μιας ενιαίας θεατρικής σειράς βιβλίων, που εγκαινιάζουμε, και μάλιστα στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα. Έτσι το Φεστιβάλ ανοίγεται δυναμικά και στον εκδοτικό χώρο.

Το πρόγραμμά μας, όμως, διαθέτει και δύο πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες, ένα έργο Χορού-Περφόρμανς, καθώς και ένα εικαστικό έργο που θα καταλάβει τη Μικρή Επίδαυρο στο δεύτερο μισό του Αυγούστου. Έτσι, το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου φέτος, σε συνδυασμό με τις παραστάσεις στο μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου, θα προσφέρει στους θεατές μας ισχυρές φεστιβαλικές συγκινήσεις, σε μεγάλο εύρος, κάθε εβδομάδα, για ολόκληρο το καλοκαίρι! Ευχαριστώ από καρδιάς τους καλλιτεχνικούς συμβούλους, τη Διοίκηση, καθώς και κάθε συνεργάτιδα και συνεργάτη στο Φεστιβάλ. Όλοι τους συνέβαλαν με μεγάλη φροντίδα και ενθουσιασμό στην υλοποίηση του φετινού προγραμματισμού».

Το Πρόγραμμα για την Επίδαυρο

Το πρόγραμμα των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στο Μικρό θέατρο Επιδαύρου έχει ως εξής:

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ:

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version