home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚοινωνίαFeatured

Επιτάφιοι χωρίς πομπή στην Αργολίδα (Pics)

Με μικρό αριθμό πιστών, διπλή μάσκα και αποστάσεις, λειτουργούν οι εκκλησίες σε Ναύπλιο, Άργος, Ερμιονίδα και Επίδαυρο. Την ίδια στιγμή ο θλιμμένος ήχος από τις καμπάνες θύμιζε το θείο πάθος της Μεγάλης Παρασκευής.

Η σημερινή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες θα μοιρολογούσαν και θα κλαίγανε για τον Χριστό ενώ άλλοι θα προσκυνούσαν και θα απότειναν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ’ τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο.

Η περιφορά του επιταφίου θα γίνεται στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, στις εκκλησιαστικές λειτουργίες, ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους, η αναλογία αυτή μειώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας από τους πιστούς τόσο εντός, όσο και εκτός του ναού.

Δείτε ένα μίνι φωτογραφικό οδοιπορικό σε επιτάφιους της Αργολίδας:

Αγία Τριάδα Πρόνοια Ναυπλίου
Άγιος Λουκάς Λευκακίων
Αγίου Ανδριανού και Ναταλίας Δρεπάνου
Αραχναίο Άγιος Αθανάσιος
Ευαγγελίστρια Ναυπλίου
Κοιμήσεως Θεοτόκου Κιβερίου
Κοίμηση Θεοτόκου Άρια
Κρανίδι Τίμιος Πρόδρομος
Παναγία Ιρίων
Παναρίτι
Άγιος Ιωάννης Πρόδρομός, Άργος
Fani Kapetaniou: Δούκα Βρύση
Julia Nezou: Αγία Κυριακή, Κουτσοπόδι

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button