home design 800x400

Επίμονοι εκδρομείς του Πάσχα σκάνε κατά κύματα στην Πελοπόννησο

Έξοδο του Πάσχα από τα παλιά θυμίζει η εικόνα που επικρατεί στα διόδια καθώς πλήθος κόσμου σπεύδει να φύγει από την Αττική. Στην Ελευσίνα, οι ουρές των αυτοκινήτων είναι τεράστιες λόγω και των αυστηρών ελέγχων που γίνονται σε κάθε όχημα που επιχειρεί να περάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 6 το πρωί από τα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς Κόρινθο, περίπου από 13.000 οχήματα και έχουν γίνει περισσότερες από 200 αναστροφές σε οδηγούς που δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα.

Προκειμένου μάλιστα να αποφορτιστεί η κατάσταση δόθηκαν στην κυκλοφορία πέντε λωρίδες έναντι τριών που ήταν ανοιχτές τις προηγούμενες ημέρες.

Ήδη η εικόνα στο Ναύπλιο και άλλους δημοφιλείς προορισμούς των Αθηναίων, όπως το Λουτράκι, έχει αρχίσει να ζωντανεύει, καθώς οι επίμονοι εκδρομείς του Πάσχα σκάνε κατά κύματα στην Πελοπόννησο. Ακόμα και αυτοί που δεν είχαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να ταξιδέψουν, κατάφεραν με συγκεκριμένα κόλπα να φθάσουν στον προορισμό τους.

Έγγραφα μαϊμού για Πάσχα στο χωριό

Οι σαρωτικοί έλεγχοι γίνονται και από την Τροχαία αυτοκινητοδρόμων αλλά και από επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Καθώς παρατηρήθηκε ότι αρκετοί προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, επιστρατεύθηκαν οι επιθεωρητές που με ένα φορητό σαρωτή, ταυτοποιούν και διασταυρώνουν τα έγγραφα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Επίδοξοι ταξιδιώτες επιστρατεύουν απίστευτες δικαιολογίες για να καταφέρουν να περάσουν και να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Οι περισσότερες δικαιολογίες αφορούν παροχή βοήθειας και επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό στην επαρχία.

Οι έλεγχοι αναμένεται να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες

Ποιοι επιτρέπεται να περάσουν

Κατ’εξαίρεση επιτρέπεται η διέλευση για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την απαγόρευση εξαιρούνται όσοι:

  • Μετακινούνται από και προς την εργασία, με την επίδειξη των εγγράφων και τον τρόπο που προβλεπόταν έως σήμερα.
    • Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.
    • Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  • Μετακινούνται για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής
  • Μετακινούνται εφάπαξ σε μόνιμο τόπο κατοικίας.
  • Μεταβαίνουν σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
  • Εξαίρεση προβλέπεται ακόμη για τη μετάβαση διαζευγμένων ή γονέων σε διάσταση, για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα τέκνα τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε προστέθηκε η δυνατότητα για υπερτοπική μετακίνηση, με έγγραφο από ιδιωτικά νοσοκομεία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης, πχ. για χημειοθεραπείες.

Απαγορεύεται ο συνδυασμός των εγγράφων μετακίνησης για εργασία με το Ε1

Σημειώνεται ακόμη, πως δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός των εγγράφων για μετακίνηση λόγω εργασίας με το Ε1 για μετάβαση σε μόνιμο τόπο κατοικίας.

Σημειώνεται τέλος, πως η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε περίπτωση βεβαίωσης παράνομης μετακίνησης, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ και πρόστιμο 500 ευρώ σε περίπτωση εντοπισμού ψευδούς δήλωσης.

Σχόλια

Exit mobile version