Home design

Το Μόναχο των Ελλήνων – Βαυαρών

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

0 Σχόλια στο Το Μόναχο των Ελλήνων – Βαυαρών

Είχε προηγηθεί πριν λίγες ημέρες η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με ολοσέλιδο άρθρο «Είμαστε όλοι Έλληνες» και με αναφορά στην επανάσταση του 1821, δείχνοντας την στενή σχέση των Βαυαρών με την εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους.

Από αύριο το απόγευμα (719.00 ώρα Γερμανίας, 20.00 ώρα Ελλάδας) τα προπύλαια και ο ολυμπιακός πύργος (πύργος της τηλεόρασης στο ολυμπιακό στάδιο) του Μονάχου θα φωτιστούν με μπλε και λευκό συμβολίζοντας αφ` ενός τα χρώματα της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και της σημαίας του Μονάχου.

Ο φιλέλληνας Βασιλιάς Λούντβιχ ο Ά της Βαυαρίας, πατέρας του Όθωνα, έχτισε τα Προπύλαια στην Königsplatz μεταξύ 1854 και 1862. Τα Προπύλαια περιέχουν τόσο σαφείς αναφορές στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική όσο και σκηνές από τον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία. Στο εσωτερικό των Προπυλαίων είναι λαξευμένα στα ελληνικά τα ονόματα των Φιλελλήνων και των μαχητών.

Με την πράξη αυτή το Μόναχο, η Βαυαρία, τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση κατά του Οθωμανικού ζυγού, υπενθυμίζοντας την συμβολή της Βαυαρίας στην δημιουργία του ελληνικού κράτους μέσω του Όθωνος.
Σε διάγγελμά του ο Δήμαρχος του Μονάχου Dieter Reiter επισημαίνει μεταξύ άλλων την συμβολή των 27.000 περίπου Ελλήνων στην πολυπολιτισμικότητα της Βαυαρίας και στην ευημερία του κρατιδίου του και εύχεται χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες για την Επέτειο της Επανάστασης.

Σχόλια

Exit mobile version