home design 800x400

ΕΣΠΑ: Ένα σύγχρονο σχολείο στον Ίναχο, που ζηλεύουν οι μεγάλες πόλεις

Λύση στο εκπαιδευτικό κτηριακό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ένα μικρό χωριό του Άργους ο Ίναχος, έδωσε το ΕΣΠΑ, με την χρηματοδότηση και κατασκευή ενός νέου σύγχρονου διώροφου σχολείου δυναμικότητας 150 μαθητών.

Το έργο είχε ενταχθεί το 2013 στο ΕΣΠΑ (Πράξη «Ανέγερση Δημοτικού σχολείου Ινάχου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησος-Ιόνιοι Νήσοι» προϋπολογισμού 3.116,964,40 Ευρώ). Η μελέτη του έργου είχε εξαρχής προβλήματα, αλλά τελικά χάρη στο συντονισμό των τοπικών παραγόντων ξεπεράστηκαν και το σχολείο παραδόθηκε στη μαθητική κοινότητα τον Οκτώβρη του 2015 και εγκαινιάστηκε το 2016. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ζωή ενός τόπου είναι πάντα τα εγκαίνια ενός σχολείου, σχολιάζουν οι κάτοικοι του χωριού, που περίμεναν πώς και πώς να ολοκληρωθεί το σχολείο των παιδιών τους.

Τα οφέλη

Τα οφέλη για το χωριό είναι πολλαπλά. Αφενός δόθηκε λύση στο σχολικό στεγαστικό πρόβλημα μιας μεγάλης περιοχής και αφετέρου από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση ωφελήθηκαν 70 επαγγελματίες της περιοχής.

Το σύγχρονο διώροφο κτίριο διαθέτει 6 σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, γραφείο γραμματείας, χώρο αναμονής, ιατρείο αναρρωτήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήριο, αποδυτήρια, κυλικείο, χώρο φαγητού και κουζίνα, αποθήκη σχολικών βιβλίων, γενικό αρχείο, wc προσωπικού ορόφου και ΑΜΕΑ, αποθήκη οργάνων γυμναστικής, εργαστήριο φυσικών επιστημών, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, εργαστήριο ξένων γλωσσών, εργαστήριο πληροφορικής, ανελκυστήρα και υπόστεγο γυμναστικής. Επίσης διαμορφώσεις με ασφαλτικό του περιβάλλοντος χώρου και γήπεδα καλαθοσφαίρισης με πλήρη εξοπλισμό, κατασκευή συστήματος πετοσφαίρισης, κ.λπ.

Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κρίγγος δηλώνει σήμερα, πως «η δημοτική παράταξη που ηγείται ο Δημήτρης Καμπόσος υλοποιεί μεγάλα έργα τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές. Ένα πολύ μεγάλο έργο είναι αυτό του Δημοτικού Σχολείου Ινάχου. Ως τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος είμαι πολύ χαρούμενος που και αυτό το μεγάλο έργο πήρε σάρκα και οστά και το χαίρονται και θα το χαίρονται χιλιάδες παιδιά της ευρύτερης περιοχής. Το έργο αφορά τη νέα γενιά αυτού του δήμου και επένδυση στη γνώση, στο μέλλον, στα παιδιά μας. Η δημοτική μας αρχή έφερε και θα φέρει έργα στον τόπο μας που θα απολαύσουν τα παιδιά μας, φέρνει χρήματα στη χώρα, φέρνει χρήματα στο δήμο, δουλειές στη τοπική οικονομία και κοινωνία».

Όπως δήλωνε τότε ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών «Είμαι περήφανος γιατί το έργο αφορά τη νέα γενιά αυτού του δήμου και επένδυση στη γνώση, στο μέλλον, στα παιδιά μας».

«Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα είναι η ύπαρξη της ανομολόγητης συνήθειας οι ευθύνες να μεγιστοποιούνται ως στοιχείο μεγάλης προσφοράς. Είναι η ματαιοδοξία των ανθρώπων να νομίζουν με αλλοθικό τρόπο ότι την υποχρέωσή τους μπορούν να την αναδεικνύουν ως τη μεγάλη προσφορά τους. Πίσω όμως από αυτά τα μεγάλα λόγια κρύβονται αδυναμίες και ανεπάρκειες» είχε σημειώσει στην τοποθέτησή του ο τότε Περιφερειάρχης Π. Τατούλης, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν θέλει φωνές, αλλά δουλειά και αποφάσεις με σύνεση, αποτελεσματικότητα και καθαρό σχέδιο.

Θετικά σχόλια

Το δημοτικό σχολείο στον Ίναχο σχολιάζουν θετικά όλοι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην ολοκλήρωσή του. Όπως ο τότε βουλευτής Γιάννης Μανιάτης: «Ως πολίτης αυτής της χώρας χαίρομαι γι΄ αυτές τις λίγες στιγμές των τελευταίων πολλών χρόνων που βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι όμορφο, θετικό, αισιόδοξο, δημιουργικό, ελπιδοφόρο. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός όμορφου ταξιδιού της νέας γενιάς του τόπου μας. Στιγμές που δυστυχώς σπανίζουν» και σχολιάζει: «Μέσα από τον Καλλικράτη, κόντρα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού, εμπιστευτήκαμε θεσμικά και οικονομικά μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και μια ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Τους εμπιστευτήκαμε όλο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και όλα τα χρήματα του ΕΣΠΑ για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη».

Αντίστοιχα ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός σχολιάζει: «Το να διασφαλίζουμε για τα παιδιά και τους νέους μας τις σωστές υποδομές και τις προϋποθέσεις για μια παιδεία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις εποχής, αλλά και στα επίπεδα που απολαμβάνουν τα παιδιά στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι η καλύτερη, η δικαιότερη και η πιο αποδοτική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία, που δυστυχώς σήμερα αυτή την επένδυση την εκμεταλλεύονται άλλες χώρες που μας παίρνουν έτοιμους επιστήμονες.

Είναι γι’ αυτό μια προσπάθεια που πρέπει να μας βρίσκει με ενωμένες τις δυνάμεις μας, ιδίως μάλιστα όταν σήμερα τα καθημερινά προβλήματα και οι προκλήσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι πολλά και οξύτατα. Οφείλουμε όλοι μας λοιπόν να εργαζόμαστε με δέσμευση, με επιμονή και αποφασιστικότητα ώστε τα παιδιά μας να βρουν μια καλύτερη κατάσταση, και κυρίως να αποκτήσουν τα εφόδια και να έχουν τις ευκαιρίες της δημιουργίας και της προκοπής ώστε να μείνουν στον τόπο μας χωρίς εκπτώσεις από τα όνειρά τους».

Σχόλια

Exit mobile version