banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Ναύπλιο: Θλιβερές εικόνες στην Παραλιακή – Αποτροπιασμός με νεκρές θαλάσσιες χελώνες

Μύριζε θάνατο κατά μήκος της Παραλιακής Ναυπλίου – Νέας Κίου, πλησίον του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, όπου δύο θαλάσσιες χελώνες εθεάθησαν νεκρές μετά την άμπωτη που «ρούφηξε» τη θάλασσα, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων τους αγωγούς που μολύνουν τον Αργολικό κόλπο από τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού.

Μία ρύπανση που πιθανότατα έχει μοιραίες συνέπειες και για το σπάνιο είδος των Καρέτα Καρέτα και για την οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε βιομηχανίες της περιοχής, μετά από ελέγχους της Περιφέρειας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη.

Οι εικόνες είναι θλιβερές και προκαλούν αποτροπιασμό. Άλλωστε δεν είναι μόνο η Ζάκυνθος χώρος που γεννάνε οι χελώνες αλλά και η Αργολίδα, όπως είχε συμβεί το καλοκαίρι στην παραλία της Καραθώνας, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και στο Βαλτάκι, την παραλία με το περίφημο ναυάγιο στο Γύθειο.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η μία νεκρή χελώνα είναι ανάσκελα και η άλλη μπρούμυτα, ευρισκόμενες σε απόσταση 200 μέτρων περίπου η μία από την άλλη. Η μία έχει εμφανή πληγή, ενώ η δεύτερη δεν είναι ορατό αν και κατά πόσο είναι πληγωμένη.

Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι ασύνηθες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα τελευταία χρόνια οι ακτές του Αργολικού κόλπου έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο θαλάσσιων χελωνών, παρότι κάποιες από αυτές, οι οποίες αποτελούν προστατευόμενο είδος, μπορούν να ζήσουν και πάνω από 150 χρόνια.

Τι να κάνεις αν βρεις τραυματισμένη χελώνα:

  1. Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ μακριά από κόσμο και θόρυβο. ΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι).
    Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά. 
    ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του.
  2. Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα ΥΓΡΟ ΥΦΑΣΜΑ. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, τότε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ.
  3. Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Ή ΠΕΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ή ΤΗΝ ΟΥΡΑ.
  4. Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (tags) και καλούμε τον αριθμό του Δικτύου Διάσωσης στο 210 8944444 ή στο 6941 511 511. Θα μας σταλεί το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» που θα πρέπει προσεκτικά να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες.

Φωτορεπορτάζ από την Παραλιακή Ναυπλίου – Νέας Κίου:

Σχόλια

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis