home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΟικονομία

ΟΑΕΔ: Έκτακτο επίδομα για τους εποχικούς

Με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ξεκινήσει και η καταβολή από τον ΟΑΕΔ του έκτακτου επιδόματος στους εποχικά εργαζομένους του τουριστικού κλάδου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι το έκτακτο επίδομα που δικαιούνται οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό, ισούται με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.

Το μηνιαίο επίδομα αναμένεται να καταβληθεί για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 από τον ΟΑΕΔ, με την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι παραμένουν εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την σχετική διάταξη νόμου προβλέπεται η παροχή έκτακτης αποζημίωσης μέσω του ΟΑΕΔ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 σε εποχικά εργαζομένους του τουριστικού ή επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης που δεν έλαβαν επιδότηση ανεργίας από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, εφόσον παραμένουν εγγεγραμμένοι άνεργοι για το αντίστοιχο διάστημα.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι μισθωτοί στον τουριστικό και τον επισιτιστικό κλάδο, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με πλήρες ωράριο ή part time, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά το έτος 2020,

  • έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας τριών μηνών και πέντε ημερών, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας, της οποίας η διάρκεια, επιμηκύνθηκε κατά έναν μήνα για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020,

  • δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2020 έως και τον Φεβρουάριο 2021,

  • δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν το επίδομα μακροχρονίως ανέργων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021,

  • δεν είναι δικαιούχοι, δεν έλαβαν ή δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δυνάμει του άρθρου 68 του ν. 4756/2020 (Α’ 235) ή άλλων διατάξεων.

Η έκτακτη αποζημίωση καταβάλλεται μηνιαία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 από τον ΟΑΕΔ εφόσον οι ανωτέρω δικαιούχοι παραμένουν εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Η έκτακτη αποζημίωση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button