home design 800x400

104 ενεργά κρούσματα οδήγησαν σε lockdown το Ναύπλιο μετά το Άργος

Από τη Δευτέρα ήταν σε αναμμένα κάρβουνα οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ με το επιδημιολογικό φορτίο που είχε δημιουργηθεί στην Αργολίδα. Τα 104 ενεργά κρούσματα που καταγράφονταν τη Δευτέρα στο νομό Αργολίδας και η συνεχιζόμενη καθημερινά διατήρηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, δεν άφηνε περιθώρια για μια διαφορετική απόφαση, από το να ακολουθήσει και το Ναύπλιο το αυστηρό lockdown του Άργους.

Η πλειοψηφία των ενεργών κρουσμάτων καταγράφεται στο Ναύπλιο και το Άργος, δυο γειτονικές πόλεις στις οποίες μάλιστα υπάρχει καθημερινή μετακίνηση πολιτών. Αντίθετα η Επίδαυρος και η Ερμιονίδα έχουν πολύ χαμηλότερα ενεργά κρούσματα, κάτι που εξαίρεσε αυτές τις περιοχές από τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Σύμφωνα με την απόφαση Χαρδαλιά, ο Δήμος Ναυπλιέων πέρασε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν σε πρώτη φάση από αύριο Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, όπου η Πολιτική Προστασία θα επανεξετάσει τα δεδομένα, με βάση την εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Πώς φθάσαμε όμως στο νέο σκληρό lockdown για το Δήμο Ναυπλιέων; Γιατί η περιοχή πέρασε στο «κόκκινο»;

Τα ενεργά κρούσματα στην Αργολίδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι και τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην Αργολίδα είχαν εντοπιστεί 104 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα 50 στο Δήμο Ναυπλιέων, 49 στο μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο Άργους – Μυκηνών, 3 στο Δήμο Επιδαύρου και 2 στο Δήμο Ερμιονίδας.

Αυτή η έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στην περιοχή του Ναυπλίου τις τελευταίες ημέρες ήταν ο λόγος που αποφασίστηκε η ένταξη και του Δήμου Ναυπλιέων στη «κόκκινη ζώνη», και μάλιστα με χειρότερα πλέον νούμερα αναλογικά με τον πληθυσμό του, σε σχέση με το Άργος.

Εστίες υπερμετάδοσης

Το άνοιγμα των σχολείων επιδείνωσε το πρόβλημα και στους δύο Δήμους της Αργοναυπλίας, καθώς τα κρούσματα σε μαθητές και τις οικογένειές τους ήταν συνεχή τις τελευταίες εβδομάδες, με αρκετά τμήματα, ακόμα και ολόκληρες σχολικές μονάδες, να κλέινουν, ανοίγοντας πάλι το δρόμο για την τηλεκπαίδευση.

Επίσης έχουν εντοπιστεί κρούσματα και σε μαζικούς χώρους δουλειάς όπως εργοστάσια και συσκευαστήρια.

Αύξηση στους νοσηλευόμενους

Αύξηση παρατηρείται και στους νοσηλευόμενους με κορωνοϊό ασθενείς στα νοσοκομέια Άργους και Ναυπλίου, οι οποίοι έχουν φθάσει τους 36. Από αυτούς οι 20 νοσηλεύονται στο Άργος και οι 16 στο Ναύπλιο.

Δεν λείπουν και αυτοί που παρουσιάσαν πιο σοβαρά συμπτώματα και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή τους σε νοσοκομεία Αναφοράς για τον Covid-19, με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που αναρρώνουν στο σπίτι τους με ελαφρά συμπτώματα ή ασυμπτωματικοί.

Στο γύψο η τοπική οικονομία

Με βάση τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο σε Ναύπλιο και περίχωρα, το λιανεμπόριο θα πρέπει να λειτουργήσει πάλι με τη μέθοδο του click away, και κάποια συγκεκριμένα μαγαζιά με click in shop. Το ωράριο τους θα είναι μέχρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Η απογοήτευση, η αγωνία και ο προβληματισμός είναι έκδηλα πλέον και στους εμπόρους του Ναυπλίου που προσδοκούσαν να ανακτήσουν κάποια από τα χαμένα έσοδα ώστε να καλύψουν τις συσωρευμένες υποχρεώσεις τους. Πλέον κυρίαρχο συναίσθημα είναι και πάλι η αβεβαιότητα.

Τα μέτρα που ισχύουν στο «κόκκινο»

Στο επίπεδο Β, αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» δηλαδή περιοχές, όπου εντάσσονται από αύριο Άργος, Κόρινθος και Νεμέα, ισχύουν τα εξής μέτρα:

1ον. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής.

2ον. Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

3ον. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

4ον. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away. Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Σχόλια

Exit mobile version