home design 800x400

Κορωνοϊός: Κληρώνει για Αργολίδα και Κορινθία. Πού θα πέσει η μπίλια

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, εστιάζοντας σε περιοχές που «κοκκίνισαν» πρόσφατα, όπως η Κάλυμνος και τα Ιωάννινα.

Αποφάσεις καλούνται να λάβουν για περιοχές όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου και είναι στο όριο για σκληρό lockdown, όπως η Αργολίδα, η Κορινθία, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Εύβοια, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Βοιωτία, η Κεφαλονιά, η Κάρπαθος και το Ηράκλειο.

Την ίδια στιγμή κοκκινίζει σιγά-σιγά η Πελοπόννησος εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, η οποία παρουσιάζει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας.

Αυξημένα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 1.400 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 320 διασωληνωμένους και 27 θανάτους, με την πληρότητα στις ΜΕΘ επί του παρόντος να φθάνει στο 85%. Η αύξηση των διασωληνώσεων μέσα σε δύο εβδομάδες έχει εμφανίσει αύξηση της τάξης του 28,5%.

Σε επιδημιολογικό συναγερμό παραμένει και η Αττική, όπου εντοπίστηκαν τα 687 από τα 1400 κρούσματα.

Πονοκέφαλος για τις μεταλλάξεις

Ανησυχία εμπνέει και η μεγάλη αύξηση στις μεταλλάξεις. Στα 764 ανήλθαν συνολικά τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα και στα 15 τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού από τη Νότια Αφρική.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Διπλή μάσκα σε ΜΜΜ και σουπερμάρκετ;

«Ενδεχομένως στις περιστάσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα, η τήρηση της φυσικής απόστασης και υπάρχει συγχρωτισμός όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ, τότε ενδεχομένως να γίνει σύσταση για διπλή χρήση της μάσκας. Να τονίσω ότι δεν είναι κάτι κάτι που έχει αποφασιστεί, αλλά είναι κάτι που συζητιέται και θα γίνουν οι συστάσεις και ανακοινώσεις σύντομα» είπε στην ΕΡΤ ο αναπλ. καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Δημήτρης Παρασκευής

Έπειτα από εργαστηριακό πείραμα διαπιστώθηκε πως η πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική προσφέρει αποτελεσματικότερη προστασία από τον κορωνοϊό.

Η διπλή μάσκα στο πείραμα που επικαλείται ο φορέας υγείας των ΗΠΑ μείωσε την έκθεση στον κορονοϊό κατά 95%. Παρά τα αποτελέσματα όμως, η διπλή μάσκα μπορεί να μην είναι για όλους. Ο CDC αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του πώς πρέπει να προσέχουμε για κάποιους παράγοντες όταν επιλέξουμε τη λύση της διπλής μάσκας.

Για ποιους δεν κάνει η δπλή μάσκα

Αν η αναπνοή γίνει δύσκολη ή αν η όραση περιορίζεται, τότε η διπλή μάσκα δεν αποτελεί καλή κίνηση. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο πολίτης για το αν θα φορέσει διπλή μάσκα. Επίσης, ο CDC αναφέρει πως πρέπει «να δοκιμάζουμε κάθε πιθανή τεχνική για αποτελεσματικότερη χρήση μάσκας στο σπίτι, πριν τη δοκιμάσουμε έξω στον κόσμο». Ώστε να δούμε ότι μπορούμε να αναπνέουμε άνετα και να βλέπουμε ανεμπόδιστα.

Σημαντικό είναι επίσης πως ο CDC απορρίπτει την επιλογή της χρήσης δύο μασκών μίας χρήσεως.

Update: Στο «κόκκινο» εντάσσονται οι Δήμοι Άργους – Μυκηνών, Κορίνθου και Νεμέας

Σχόλια

Exit mobile version