home design

Αναδεύεται ο Εγκέλαδος στον Κορινθιακό

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξύπνησε στις 05:36 τα ξημερώματα της Τετάρτης (17.02.2021) τους κατοίκους στη Ναύπακτο. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κορινθίας και της Φωκίδας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε επίκεντρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα έξι χιλιόμετρα.
Σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Αίγιο.

Μετά το σεισμό των 5 Ρίχτερ, ακολούθησαν τουλάχιστον έξι μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν ο σεισμός των 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 06:38.

Συνήθης διαδικασία για την περιοχή

Ερωτηθείς για τη σεισμική δόνηση που ανησύχησε τους κατοίκους, ο κ. Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ότι «είχαμε τον σεισμό στις 5:36, όμως είχαν προηγηθεί άλλοι 10 σεισμοί από 2,5 έως 4 Ρίχτερ όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια είχαμε επίσης σεισμούς έως 4,4 Ρίχτερ».

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι «πρόκειται για σεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται “σμηνοσειρά”. Ένα σμήνος σεισμών, αντίστοιχο με αυτό που εκδηλώθηκε πριν από 1,5 μήνα στην περιοχή». Ο καθηγητής επισήμανε ότι «τα χαρακτηριστικά αυτών των σεισμικών δονήσεων είναι ότι είναι πολλές, μικρού μεγέθους και εκδηλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή της τάξης μερικών ημερών».

Ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «είναι μια συνήθης διαδικασία για την περιοχή», ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί κάποιος να μιλά για κύριο σεισμό. «Μπορεί να συνεχιστεί η ακολουθία για μερικές μέρες με παρόμοια μεγέθη. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου, η οποία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι υπό επιτήρηση η περιοχή» σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής είπε ότι «η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς, όμως αυτό δεν είναι βάση για να υποθέσουμε ότι θα έχει μεγαλύτερο τώρα. Εδώ η ακολουθία έχει τα χαρακτηριστικά της σμηνοσειράς σεισμών, που δεν πάνε σε μεγάλα μεγέθη».

Αναμενόμενη εξέλιξη

«Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 05:36 σήμερα, με επίκεντρο τον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, εντάσσεται προφανώς στην ίδια σεισμική ακολουθία που είχαμε τους τελευταίους δύο μήνες», αναφέρει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος. Παράλληλα, ο καθηγητής επισημαίνει ότι «καταγράφεται μετασεισμική ακολουθία», καθώς, όπως λέει, «έχουν σημειωθεί και σημειώνονται μετασεισμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, «από την στιγμή που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμέναμε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς στο Κορινθιακό κόλπο τα βλέπουμε αυτά».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version