home design 800x400

Θεοφάνεια: Ο Ιερώνυμος προτρέπει τους μητροπολίτες να τηρήσουν τα μέτρα

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε ως σκοπό να εκτονώσει την ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία με αφορμή τα Θεοφάνεια. Το αν τα κατάφερε αυτό θα φανεί αύριο.

Πάντως σε πρώτη φάση, σε εγκύκλιο που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους Μητροπολίτες όλης της χώρας, ζητεί «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων». Ωστόσο το νέο αυστηρό lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση προέβλεπε την τέλεση Θείων Λειτουργιών χωρίς πιστούς, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνη την εκκλησία που προέτρεψε τους ιερείς σε αντάρτικο!

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ιερώνυμου στο πλαίσιο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε σε πολύ καλό κλίμα, κάτι που συνέβαλε στην εξεύρεση λύσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εκκλησία δεν προσέφυγε τελικά στο ΣτΕ για τα Θεοφάνεια.

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθήσει σχέδιο ήπιας αστυνόμευσης έξω από τις εκκλησίες, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών.

 

Σχόλια

Exit mobile version