Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της δημοτικής αρχής Ερμιονίδας αναφορικά με την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής Σαλαντιού στα Δίδυμα Ερμιονίδας, τέθηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 8 Ιουλίου. Κατά την τρίτη λογοδοσία της δημοτικής αρχής, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Απόστολου, ζήτησε εξηγήσεις για την απόφαση 915/2020 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, με την οποία ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους η διεκδικητική αγωγή (245-29/08/1983) της πρώην Κοινότητας Διδύμων για περίπου 10 στρέμματα κοινοτικής έκτασης (αλώνια, πηγάδι και τμήμα κοινοτικού δρόμου) στο Σαλάντι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τ. πρόεδρος της Κοινότητας Διδύμων Αντώνης Κ. Μαλτέζος, η συζήτηση αποκάλυψε για πρώτη φορά σε δημοτικό συμβούλιο ότι, κατά τη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, εκπρόσωπος του Δήμου Ερμιονίδας κατέθεσε πως δεν υπήρχε επαρκές αρχειακό υλικό για το επίδικο ακίνητο, με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην υπερασπιστεί ενεργά τη διεκδίκηση της κοινοτικής περιουσίας. Ο εντεταλμένος σύμβουλος Διδύμων, Σπύρος Αντουλινάκης, παραδέχθηκε ότι προσήλθε ως μάρτυρας χωρίς να έχει συγκεντρώσει ουσιαστικά στοιχεία από παλαιά αρχεία, πρώην προέδρους και κατοίκους που γνωρίζουν την υπόθεση, επικαλούμενος γνωμοδοτικό έγγραφο δικηγορικού γραφείου της Αθήνας, το οποίο δικαίωνε την εταιρεία ΕΤΑ ΕΤΕ ΕΠΕ.
Η στάση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και οδήγησε σε σειρά ερωτημάτων:
- Γιατί ο εκπρόσωπος του Δήμου δεν ενημερώθηκε πλήρως πριν καταθέσει στο δικαστήριο;
- Γιατί δεν μελέτησε τον φάκελο της υπόθεσης και τα διαθέσιμα έγγραφα της πρώην Κοινότητας Διδύμων;
- Γιατί δεν συμβουλεύτηκε γνώστες της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ελλιπώς προετοιμασμένος;
- Γιατί ο Δήμος δεν κινεί εκ νέου αγωγή για τη διεκδίκηση της καταπατημένης έκτασης, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα στοιχεία και μαρτυρίες;
Σύμφωνα με τους επικριτές, η δημοτική αρχή φάνηκε να ακολουθεί παρελκυστική τακτική, επιχειρώντας να μεταθέσει ευθύνες στις κοινοτικές αρχές της περιόδου 1975-1998 και στις δημοτικές διοικήσεις 1999-2020. Ωστόσο, τα αρχεία –όπως η απόφαση του 1996 για την αναθεώρηση της παραλιακής ζώνης, το ΦΕΚ 923Δ/17-11-1998 και οι τεχνικές μελέτες της εποχής– επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κοινοτικής έκτασης στο Σαλάντι.