Ένα ισχυρό κύμα καύσωνα από την Ευρώπη κατευθύνεται προς την Ελλάδα, με την Αργολίδα να περιλαμβάνεται στις περιοχές που θα επηρεαστούν από την έντονη ζέστη τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη, η περίοδος από τη Δευτέρα 7 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 10 Ιουλίου θα σημειωθεί άνοδος της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Πώς δημιουργείται ο καύσωνας – Τι είναι ο «θερμικός θόλος»
Ο καύσωνας οφείλεται σε ένα μεγάλο πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που καλύπτει τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, φέρνοντας πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως «θερμικός θόλος», εγκλωβίζει τον θερμό αέρα σε χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, προκαλώντας έντονη και παρατεταμένη ζέστη.
Από το Σαββατοκύριακο, ο θερμικός θόλος θα μετατοπιστεί ανατολικότερα, καλύπτοντας και τη χώρα μας, γεγονός που σηματοδοτεί το κύμα καύσωνα στην Ελλάδα.
Περιοχές που επηρεάζονται: Πελοπόννησος, Θεσσαλία και Νότιο Αιγαίο
Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται να πλήξουν έντονα περιοχές όπως η Πελοπόννησος (Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία και Ηλεία), η Θεσσαλία, καθώς και το νότιο Αιγαίο. Τοπικά, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40°C, με τις πιο δύσκολες ημέρες να είναι η Τετάρτη 9 και η Πέμπτη 10 Ιουλίου, όπου ο υδράργυρος ίσως φτάσει ακόμα και τους 42-43 βαθμούς.
Συνεχίζουν τα μελτέμια – Πτώση θερμοκρασίας μετά τον καύσωνα
Μέχρι την Παρασκευή, τα μελτέμια θα πνέουν στο Αιγαίο, διατηρώντας τις θερμοκρασίες γύρω στους 35-36 βαθμούς, με ελαφρώς υψηλότερες τιμές στη δυτική Ελλάδα. Ωστόσο, την Πέμπτη αναμένεται ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια Βαλκάνια που θα ενισχύσει τους βορειοδυτικούς ανέμους, φτάνοντας σε θυελλώδη επίπεδα.
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
Η έντονη ζέστη και οι θυελλώδεις άνεμοι θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, ειδικά στην Αργολίδα και τη νότια Πελοπόννησο. Παράλληλα, η ψυχρή εισβολή από τα βόρεια θα φέρει επικίνδυνα μπουρίνια και καταιγίδες προς τις βόρειες περιοχές της Ελλάδας, με πιθανότητα έντονων καιρικών φαινομένων.
Συμβουλές για τις επόμενες ημέρες
- Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις τις ώρες αιχμής της ζέστης.
- Πίνετε άφθονα υγρά και προστατευτείτε από τον ήλιο.
- Να είστε σε εγρήγορση για τυχόν ανακοινώσεις σχετικά με πυρκαγιές και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και των τοπικών αρχών.
Τι λέει η Μαρουσάκης
Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει τα εξής:
“Πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων καλύπτει μεγάλο τμήμα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα την τροφοδότηση των εκεί περιοχών με πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.
Το φαινόμενο του “θερμικού θόλου” όπως θέλουν μερικοί να το αποκαλούν αποτυπώνεται στον πρώτο χάρτη μας.
Θεωρείστε ότι έχουμε μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία που έχει τη μορφή καμπάνας όπου από το κατώτερο τμήμα της με τα κινούμενα βέλη εισέρχεται πολύ θερμός αέρας και στην ουσία εγκλωβίζεται εντός της καμπάνας μη μπορώντας να εκτονωθεί σε μεγαλύτερα ύψη της τροπόσφαιρας. Πιο επιστημονικά αυτό συμβαίνει διότι σε ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων ο ατμοσφαιρικός αέρας κινείται καθοδικά (πορτοκαλί στάσιμα βέλη). Έτσι συσσωρεύεται πολύ θερμός αέρας στα χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας.
Με τα μπλε βέλη γύρω από την καμπάνα μετατοπίζεται ο πιο ψυχρός αέρας με τη βοήθεια χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων ο οποίος δεν μπορεί να εισέλθει εντός της καμπάνας (ατμοσφαιρικό βουνό).
ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΘΕΡΜΙΚΟΥ ΘΟΛΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ
Από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια αυτή η καμπάνα που απεικονίζουμε στον πρώτο χάρτη μας ή αλλιώς ο θερμικός θόλος ή επιστημονικά το υψηλό πεδίο βαρομετρικών πιέσεων, θα στραφεί και προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα τη μεταφορά των πολύ θερμών αερίων μαζών ανατολικότερα.
ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ
Το διάστημα Δευτέρα με Πέμπτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμη και πάνω από τους 40° βαθμούς κελσίου σε τοπικό επίπεδο.
Οι πιο δύσκολες ημέρες όπως όλα δείχνουν θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη με θερμοκρασίες που ίσως προσεγγίσουν ακόμη και τους 42° με 43° βαθμούς (δεύτερος χάρτης).
ΑΚΡΑΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Ο καύσωνας αυτός φαίνεται πως θα ολοκληρώσει τη δράση του με ακραίο και επικίνδυνο τρόπο.
Αυτό γιατί μέσα στην Πέμπτη θα κατηφορίσει ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια Βαλκάνια όπου θα ενισχύσει σημαντικά τους βορειοδυτικούς ανέμους προσεγγίζοντας και τα επίπεδα θυέλλης και άρα λοιπόν η προσοχή μας εστιάζεται
1. Στον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς
2. Στα επικίνδυνα μπουρίνια – επικίνδυνες καταιγίδες προς τα βόρεια.
Στον τρίτο χάρτη μας αποτυπώνονται οι διευθύνσεις και οι εντάσεις των ανέμων καθώς θα προχωράμε χρονικά μέσα στην Πέμπτη.
Στην τελευταία μας κάρτα παρουσιάζουμε διάγραμμα από το προγνωστικό μας σύστημα για την πορεία της μέγιστης θερμοκρασίας για το κέντρο της Αθήνας.
Μεγάλη προσοχή, οι επόμενες ημέρες είναι αρκετά επικίνδυνες λόγω
α. πολύ έντονης ζέστης
β. ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς
γ. επικίνδυνων καταιγίδων (με την ολοκλήρωση του καύσωνα).