Συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή της μαρίνας στο Ναύπλιο. Έχει κατατεθεί από 23 πολίτες προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί. Ένα έργο που γίνεται χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων !!!!!!! Βάφτισαν Μελέτη Περιβαλλοντικών τη μελέτη της εκβάθυνσης του λιμανιού του 2013. Με αυτή τη μελέτη κάνουν εργασίες. Οι εργασίες κατασκευής της μαρίνας αφορούν διαφορετικό φυσικό αντικείμενο από την ΜΠΕ της εκβάθυνσης. Ωραίοι. Και δεν είναι η μόνη παρανομία.
Σήμερα, μετά την αναστολή των εργασιών με την κατάθεση αίτησης αναστολής των πολιτών που έχουν προσφύγει, και την άρση της αναστολής από το Συμβούλιο Επικρατείας με την αιτιολογία ότι αν δεν συνεχιστούν οι εργασίες υπάρχει δημόσιος κίνδυνος στην συγκοινωνία στο λιμάνι, τα έργα συνεχίζονται. Και βεβαιώνει τα προβλήματα του δημόσιου κινδύνου και της συγκοινωνίας στο λιμάνι υπηρεσία που δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Καλά πάμε.
Επιβλέπων μηχανικός στο έργο δεν υπάρχει. Οριστικά σχέδια κατασκευής των κτηρίων δεν υπάρχουν.
Τι γίνεται σήμερα εκτός από τα μπαζώματα. Σκάβουν το βυθό και τα προϊόντα των εκσκαφών τα τοποθετούν δίπλα.
Αυτό δεν εμποδίζει τη συγκοινωνία; Το σίγουρο όμως είναι ότι καταστρέφει τον Αργολικό κόλπο. Οι επιχώσεις σε συνδυασμό με την απόθεση δίπλα από το σκάμμα των προϊόντων εκσκαφής δημιουργούν τους όρους για διασπορά σκόνης και φερτών, επικαλύπτοντας τη χλωρίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος του λιμανιού. Αποτέλεσμα τη νέκρωση του χώρου ζωής των θαλάσσιων οργανισμών και μάλιστα σε κλίμακα μεγαλύτερη από αυτή που εκτελούνται τα τεχνικά έργα.
Αντιγράφω από την τεχνική έκθεση που έχει κατατεθεί στο ΣΤΕ από τους πολίτες που έχουν προσφύγει «Επιφέρει πλήγμα στην βιοποικιλότητα, ενώ αποτελεί αίτιο εμφάνισης «νεκρών ζωνών», λόγω της αποσύνθεσης οργανικών ουσιών στα επιχωματωμένα στρώματα, με την ταυτόχρονη μείωση του οξυγόνου, δημιουργώντας υποξικές ή/και ανοξικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, επιπτώσεις όπως η πρόκληση θολότητας στο νερό, αλλά και η πιθανή μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από μη ελεγχόμενα υλικά επιχωμάτωσης (βαρέα μέταλλα, τοξικές ουσίες κ.λπ.) είναι πιθανή. Ειδικά στην περίπτωση της «Μαρίνας Ναυπλίου» στην ΑΕΠΟ του 2024 δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις περιοχές λήψης των υλικών επιχωμάτωσης ώστε να εξασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υλικών για την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επίπτωση.»
Στο βωμό της ανάπτυξης θυσιάζουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας.