banner ΕΟΣΣ food fest 2504 1280x350 01

Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας είναι γεγονός – Μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ διέψευσε όλα τα προγνωστικά και εκλέχθηκε ο 267ος Πάπας, ως διάδοχος του εκλιπόντα Φραγκίσκου – Ο ίδιος επέλεξε το όνομα Λέων.
Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ διέψευσε όλα τα προγνωστικά και εκλέχθηκε ο 267ος Πάπας, ως διάδοχος του εκλιπόντα Φραγκίσκου

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ διέψευσε όλα τα προγνωστικά και εκλέχθηκε ο 267ος Πάπας, ως διάδοχος του εκλιπόντα Φραγκίσκου.

Μετά και την τέταρτη ψηφοφορία, βγήκε λευκός καπνός στην καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα και ο ίδιος επέλεξε το όνομα Λέων που είχε να χρησιμοποιηθεί από Πάπα από το… 1878.
Ο τελευταίος πάπας που επέλεξε το όνομα «Λέων», ο Λέων ΙΓ΄ (1878-1903) ήταν γνωστός γιατί αφιέρωσε το έργο του σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συχνά του αποδίδεται ότι έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη Καθολική Εκκλησία.

Ο νέος Πάπας είναι 69 χρόνων και ο πρώτος Αμερικανός που εκλέγεται επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις, από γονείς γαλλικής, ιταλικής και ισπανικής καταγωγής και έχει δύο αδέρφια, τον Λουίς Μαρτίν και τον Τζον Τζόζεφ.

Απέκτησε πτυχίο Βιοεπιστημών και Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα και συνέχισε με σπουδές Θεολογίας στο Σικάγο, ενώ σε ηλικία 27 ετών πήγε στη Ρώμη για σπουδές κανονικού δικαίου. Εκεί χειροτονήθηκε ιερέας και το 1985 έφυγε για το Περού, όπου υπηρέτησε ως ιεραπόστολος σε αποστολή Αυγουστινιανών στο Τσουλουκανάς, και αργότερα στο Τρουχίγιο.
Το 1998 εξελέγη επαρχιακός της Αυγουστινιανής Επαρχίας του Σικάγο και επέστρεψε στις ΗΠΑ για να αναλάβει το αξίωμα στις 8 Μαρτίου 1999.

Τον Νοέμβριο του 2020 ο  Φραγκίσκος τον διόρισε μέλος της Συγκλήτου για τους Επισκόπους και στις 30 Ιανουαρίου 2023 Νομάρχη του Δικαστηρίου για τους Επισκόπους με τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου-Επισκόπου επί τιμή του Τσικλάγιο. Από τη θέση αυτή επέλεγε ποιοι ιερείς θα υπηρετήσουν ως επίσκοποι σε όλον τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι είχε λόγο στην επιλογή πολλών σημερινών επισκόπων.

Ο νέος Πάπας θεωρείται μετριοπαθής και συμφιλιωτικός, ενώ έχει παραχωρήσει ελάχιστες συνεντεύξεις και σπανίως μιλά δημοσίως.
Σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το 2023 στο Βατικανό, είχε πει πως «το έργο μας είναι να διευρύνουμε τη σκηνή μας και να γνωστοποιήσουμε σε όλους ότι είναι καλοδεχούμενοι στην Εκκλησία».

Guardian: Ο πάπας Λέων ΙΔʼ αναλαμβάνει με ελάχιστο περιθώριο χάριτος

Με την ανάληψη των καθηκόντων του από τον νέο πάπα Λέοντα ΙΔʼ, κατά κόσμον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία γυρίζει σελίδα – αλλά το χρονικό περιθώριο για περισυλλογή είναι ελάχιστο, γράφει o Guardian.

Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας καλείται να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά σε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων ζητημάτων, τόσο εσωτερικών όσο και γεωπολιτικών.

1. Ενότητα της Εκκλησίας

Η διατήρηση της συνοχής στο εσωτερικό της Εκκλησίας θα αποτελέσει ίσως τη δυσκολότερη πρόκληση. Μετά από δύο δεκαετίες διακυμάνσεων – από τη θεολογική αυστηρότητα του Βενέδικτου ΙΣΤʼ στην προοδευτική προσέγγιση του Φραγκίσκου – ο κίνδυνος εσωτερικού σχίσματος δεν είναι αμελητέος. Ο πάπας Λέων ΙΔʼ θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντικρουόμενες προσδοκίες, ενισχύοντας τον διάλογο και την ενότητα.

2. Διεθνής διπλωματία

Ως πνευματικός ηγέτης 1,4 δισ. καθολικών, ο νέος πάπας θα έχει κρίσιμο ρόλο στη διεθνή σκηνή, με στόχο να αποτραπεί η εργαλειοποίηση της θρησκείας ως παράγοντας σύγκρουσης. Από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή μέχρι το Σουδάν, θα κληθεί να εκφράσει φωνή ειρήνης και ηθικής καθοδήγησης. Παράλληλα, θα αντιμετωπίσει παγκόσμια ζητήματα όπως η μετανάστευση, η κλιματική κρίση, η θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

3. Σεξουαλική κακοποίηση

Η σκιά των σεξουαλικών σκανδάλων παραμένει βαριά. Ο πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε έντονη κριτική για την αρχική αδράνειά του και τη δυσκολία κατανόησης της οργής και του πόνου των θυμάτων. Ο νέος πάπας θα τεθεί από την πρώτη στιγμή υπό αυστηρή επιτήρηση για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί το θέμα – τόσο σε επίπεδο δικαιοσύνης όσο και θεσμικής κάθαρσης.

4. Διακυβέρνηση και συμπερίληψη

Ο πάπας Λέων ΙΔʼ θα πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη διοίκηση της Εκκλησίας, ξεκινώντας με σημαντικές τοποθετήσεις εντός ημερών. Παράλληλα, θα κληθεί να καθορίσει τον ρυθμό αλλαγών, ιδίως ως προς τον ρόλο των λαϊκών και των γυναικών στους κόλπους της Εκκλησίας. Οι αναφορές του στο «άνοιγμα της σκηνής» υποδηλώνουν τάση συμπερίληψης – αλλά το βάθος αυτής της πρόθεσης μένει να φανεί.

5. Οικονομικά του Βατικανού

Παρά τις προόδους στη διαφάνεια επί Φραγκίσκου, ο νέος πάπας έχει μπροστά του μια οικονομικά εύθραυστη Αγία Έδρα. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν επιδεινωθεί και η ανάγκη για αποτελεσματικότερη διαχείριση θεωρείται επείγουσα. Η αποκατάσταση εμπιστοσύνης στον τρόπο διαχείρισης των πόρων είναι απαραίτητη.

6. Σεξουαλικότητα και ταυτότητα

Η στάση του προκατόχου του απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκάλεσε ρήξεις αλλά και θαυμασμό. Ο Φραγκίσκος καταδίκασε τη διάκριση, συναντήθηκε με τρανς άνδρες και γυναίκες, και ενέκρινε τη ευλογία ομόφυλων ζευγαριών. Οι παραδοσιακοί αντιστάθηκαν έντονα. Ο πάπας Λέων ΙΔʼ – αν και δεν έχει εκφραστεί ανοιχτά τα τελευταία χρόνια – είχε το 2012 επικρίνει τα «εναλλακτικά οικογενειακά πρότυπα» σε ομιλία προς επισκόπους. Το πώς θα κινηθεί σήμερα παραμένει ένα από τα πλέον ανοιχτά ερωτήματα της νέας παποσύνης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis