Λίγα μέτρα από τις πολυτελείς βίλες και τα καταγάλανα νερά του Πορτοχελίου, ένα ημιβυθισμένο ιστιοφόρο στέκει σαν σκουριασμένο μνημείο αδιαφορίας. Το σκάφος, εγκαταλελειμμένο εδώ και τέσσερα χρόνια, έχει μετατραπεί σε πηγή ανησυχίας για κατοίκους, τουρίστες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό. Σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών φορέων, υπάρχει κίνδυνος διαρροής ρυπογόνων ουσιών, όπως πετρέλαιο ή υδραυλικά υγρά, απειλώντας τον θαλάσσιο πλούτο της περιοχής.
Το ιστιοφόρο βυθίστηκε μερικώς τον Σεπτέμβριο του 2019. Έκτοτε, παραμένει στην ίδια θέση, χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για την ανέλκυσή του ή έστω την ασφάλισή του από περαιτέρω διάβρωση.
Η Λιμενική Αρχή έχει πραγματοποιήσει ελέγχους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της ανέλκυσης θεωρείται υψηλό και η γραφειοκρατία αποτρεπτική.

Ορατός ο κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης
Το Πορτοχέλι δεν είναι απλώς ένας κοσμοπολίτικος προορισμός· αποτελεί και μια ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή με πλούσια πανίδα. Κάτοικοι και δύτες της περιοχής κάνουν λόγο για σταδιακή απελευθέρωση ουσιών από το κουφάρι του ιστιοφόρου, ενώ δεν αποκλείεται η πλήρης βύθισή του να επιδεινώσει την κατάσταση.
Σύλλογοι κατοίκων, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες της περιοχής έχουν αποστείλει επιστολές τόσο στο Υπουργείο Ναυτιλίας όσο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ζητούν άμεση κινητοποίηση πριν η ζημιά γίνει μη αναστρέψιμη, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την εικόνα του τόπου.
«Δεν είναι δυνατόν σε έναν τουριστικό προορισμό όπως το Πορτοχέλι να υπάρχει επί χρόνια ένα ημιβυθισμένο σκάφος χωρίς καμία παρέμβαση. Είναι ντροπή», δηλώνει στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ιδιοκτήτης καταλύματος της περιοχής.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένοι που θεωρούν ότι το βυθισμένο ιστιοφόρο αποτελεί τουριστική ατραξιόν.
Πηγές, αναφέρουν ότι από το Λιμεναρχείο έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την απομάκρυνση του σκάφους, αλλά υπάρχουν νομικά και τεχνικά κωλύματα. Ωστόσο, η καθυστέρηση εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των προβλεπόμενων διαδικασιών και τη βαρύτητα που δίνεται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Στο θέμα παρενέβη και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών, η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, ζητά την άμεση απομάκρυνση του ημιβυθισμένου ιστιοφόρου. Στην επιστολή η Πανελλήνια Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι «η σταδιακή διάβρωση του κουφαριού του ιστιοφόρου ενδέχεται να οδηγήσει σε διαρροές καυσίμων, λαδιών, σκουριάς και άλλων επικίνδυνων ουσιών, με ανυπολόγιστες ζημιές στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και σε βάρος των λουόμενων στην περιοχή». Παράλληλα θέτει και ζήτημα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας επισημαίνοντας ότι η παραμονή του ημιβυθισμένου σκάφους στον κεντρικό λιμένα Πορτοχελίου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της θαλάσσιας χερσαίας ζώνης, «αφού το σκάφος δεν οριοθετείται με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση άλλων σκαφών πλησίον αυτού. Έτσι, εκτιμάται ότι μπορεί να θρηνήσουμε θύματα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα απομάκρυνσης του παρατημένου ιστιοφόρου, αφού ο κίνδυνος πρόσκρουσης είναι ανά πάσα στιγμή ιδιαίτερα ισχυρός».

Το Πόρτο Χέλι αξίζει καλύτερη διαχείριση
Η περίπτωση του εγκαταλελειμμένου ιστιοφόρου είναι ενδεικτική μιας ευρύτερης αδυναμίας: της έλλειψης συντονισμού μεταξύ φορέων, της γραφειοκρατίας και της υποτίμησης των περιβαλλοντικών κινδύνων. Η θάλασσα του Πορτοχελίου δεν είναι σκουπιδότοπος. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να δώσουν λύση — άμεσα και αποφασιστικά.
Ολόκληρη η επιστολή στον Κικίλια
Την επιτακτική ανάγκη απομάκρυνσης ημιβυθισμένου σκάφους – ωρολογιακής βόμβας εντός της θαλάσσιας ζώνης λιμένα στον κεντρικό λιμένα Πορτοχελίου, επισημαίνει στην επιτολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. και Πλοίαρχος Α’ Βάλλης Γεώργιος:
«Με την παρούσα επιστολή, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών επιδιώκεται να αναδειχθεί το οξύ πρόβλημα που διαιωνίζεται στον κεντρικό λιμένα του Πόρτο Χελιού, αμαυρώνοντας την εικόνα του ενόψει της επικείμενης θερινής τουριστικής περιόδου.
Συγκεκριμένα, επί τέσσερα (4) συναπτά έτη εξακολουθεί να παραμένει ημιβυθισμένο και παρατημένο ένα σιδερένιο ιστιοφόρο εντός της θαλάσσιας ζώνης λιμένα στον κεντρικό λιμένα του Πόρτο Χελίου, εγγύς της μαρίνας σκαφών και τουριστικών εγκαταστάσεων, όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, τουριστικά μαγαζιά.
Με τον τρόπο αυτό, πρώτον, στο Πόρτο Χέλι που είναι γνωστό για τις πολυτελείς τουριστικές υπηρεσίες του και τη φιλοξενία VIP επισκεπτών, δημιουργείται αλγεινή εικόνα εγκατάλειψης που δεν αρμόζει σε έναν από τους πιο πολυτελείς και δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Η εν λόγω κατάσταση μπορεί να επιφέρει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των τουριστικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων στην περιοχή, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση ή αποτροπή σημαντικών τουριστικών επενδύσεων και συνακόλουθη οικονομική ζημία σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.
Δεύτερον, η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αλλοιώνει το αισθητικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα συνιστά μια διαρκή πηγή ρύπανσης για το φυσικό περιβάλλον, κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σταδιακή διάβρωση του κουφαριού του ιστιοφόρου ενδέχεται να οδηγήσει σε διαρροές καυσίμων, λαδιών, σκουριάς και άλλων επικίνδυνων ουσιών, με ανυπολόγιστες ζημιές στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και σε βάρος των λουόμενων στην περιοχή. Ωστόσο, η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και της καθαρότητας των θαλασσίων υδάτων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της τοπικής οικονομίας, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών. Σημειώνεται δε ότι, σύμφωνα με τα εδάφια πρώτο και δεύτερο της παρ. 1 του άρθρου 24 του Συντάγματος, «1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.».
Τρίτον, η παραμονή του ημιβυθισμένου σκάφους στον κεντρικό λιμένα Πόρτο Χελίου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της θαλάσσιας χερσαίας ζώνης, αφού το σκάφος δεν οριοθετείται με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση άλλων σκαφών πλησίον αυτού. Έτσι, εκτιμάται ότι μπορεί να θρηνήσουμε θύματα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα απομάκρυνσης του παρατημένου ιστιοφόρου, αφού ο κίνδυνος πρόσκρουσης είναι ανά πάσα στιγμή ιδιαίτερα ισχυρός.
Προς πλήρη δε ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτουμε φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό, στο οποίο αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση στις 24.3.2025, λίγες ημέρες δηλαδή προ της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου.
Περαιτέρω, με την υπ’ αρ. 3568/11.4.2011 απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας, με τίτλο «Συγχώνευση των Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δ. Ερμιόνης και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δ. Κρανιδίου», σε ένα Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Ερμιονίδας» (Β’ 680/28.4.2011), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 79727/5060/30.10.2015 απόφαση του ασκούντος καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (Β’ 2403) και την υπ’ αρ. 288975/2019/7.1.2020 απόφαση του Συντονιστή της ίδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Β’ 215), αποφασίστηκε η δημιουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δήμου Ερμιονίδας.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 136 επ. του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (Κ.Δ.Ν.Δ., ν.δ. 187/1973, Α’ 261), προβλέπεται ότι στην αρμοδιότητα των Λιμενικών Αρχών ανήκει η άσκηση αστυνομικής εξουσίας στους λιμένες και στα χωρικά ύδατα, όπως και στα ελληνικά πλοία βάσει του ν.δ. 444/1970 (Α’ 39), περί αρμοδιοτήτων Λιμενικού Σώματος.
Περαιτέρω, με το άρθρο 141 του Κ.Δ.Ν.Δ., ορίζεται ότι στις οι Λιμενικές Αρχές, κατά την ενάσκηση της αστυνομικής τους αρμοδιότητας: α) ρυθμίζουν την κίνηση, τη στάθμευση, τη μεθόρμιση και την αγκυροβολία, την ασφάλεια, υγιεινή, καθαριότητα και την εν γένει τάξη στην περιφέρειά τους, γ) προνοούν για να διατηρηθεί ο λιμένας σε καλή κατάσταση προς εξασφάλιση της προσόρμισης των πλοίων και της ελεύθερης χρησιμοποίησης αυτού, δ) ασκούν κατά τα οριζόμενα στον οικείο κανονισμό υγειονομικά καθήκοντα, εφόσον στην περιφέρειά τους δεν υφίσταται ιδιαίτερη υγειονομική υπηρεσία λιμένος και στ) ασκούν κάθε άλλη αρμοδιότητα που τους ανατίθεται με ειδικούς νόμους στις αστυνομικές αρχές, για τις πράξεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Επίσης, με το άρθρο 142 του Κ.Δ.Ν.Δ., οι Λιμενικές Αρχές δέχονται ή παρέχουν στις εκάστοτε περιπτώσεις συνεργασία προς άλλες αρμόδιες αρχές κατά τον νόμο σε θέματα τάξης και εν γένει ασφάλειας. Βάσει δε της παρ. 1 του άρθρου 144 του Κ.Δ.Ν.Δ., οι Λιμενικές Αρχές εποπτεύουν ότι τα πλοία και τα βοηθητικά ναυπηγήματα που βρίσκονται στην περιφέρειά τους φέρουν τα προβλεπόμενα από τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης φώτα και λοιπά σημεία, χωρίς να χρησιμοποιούν άλλα φώτα που μπορεί να επιφέρουν σύγχυση.
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 145 του Κ.Δ.Ν.Δ., οι Λιμενικές Αρχές αναφέρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τους κινδύνους ναυσιπλοΐας ή προσόρμισης που τυχόν εμφανίζονται στην περιφέρειά τους, εφόσον αυτοί δεν σημειώνονται στους ναυτικούς χάρτες, υποχρεούνται δε στη λήψη των μέτρων για την πρόληψη δυστυχημάτων.
Με το άρθρο 150 του Κ.Δ.Ν.Δ., οι Λιμενικές Αρχές ασκούν εποπτεία επί των παροπλισμένων πλοίων και βοηθητικών ναυπηγημάτων στην περιφέρειά τους και καθορίζουν, αν υπάρχει ανάγκη, τον ελάχιστο αριθμό των προσώπων που είναι αναγκαία για τη φύλαξη αυτών και τα τυχόν απαιτούμενα προσόντα αυτών.
Περαιτέρω, με τον ν. 2881/2001 (Α’ 16), ρυθμίζονται θέματα ανέλκυσης ναυαγίων, πλοίων που δεν διαθέτουν πλέον πλευστότητα και παραμένουν, ολόκληρα ή κατά μέρος, υπό την επιφάνεια της θάλασσας (παρ. 1 άρθρου 1). Άλλωστε, σύμφωνα με τα εδάφια δεύτερο και τρίτο της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2881/2001, «Ναυάγιο αποτελεί και η κατασκευή, η οποία έχει περιέλθει σε κατάσταση, που κάνει αδύνατη την επαναχρησιμοποίηση κατά τον προορισμό της και παραμένει, ολόκληρη ή κατά μέρος, υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Ναυάγιο αποτελεί και το φορτίο πλοίου ή πλωτού ναυπηγήματος ή το τμήμα ή παράρτημα πλοίου, πλωτού ναυπηγήματος ή κατασκευής, που παραμένει, ολόκληρο ή κατά μέρος, υπό την επιφάνεια της θάλασσας.».
Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2881/2001, προβλέπεται ότι «1. Ο κύριος ναυαγίου, το οποίο αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα σε περιοχή λιμένα, σε διώρυγα ή σε δίαυλο ή παρεμποδίζει την προσόρμιση, την αγκυροβολία, την παραβολή, τη χρήση των κρηπιδωμάτων και γενικά τη λειτουργία τους ή προσβάλλει ή απειλεί να προσβάλλει το περιβάλλον, υποχρεούται να το ανελκύσει και απομακρύνει εκτός λιμένα, διώρυγας ή διαύλου, όπως έχει ή κατά τμήματα ή, αν επιβάλλεται από τις περιστάσεις, να το μετατοπίσει ή καταστρέψει ή με οποιονδήποτε τρόπο εξουδετερώσει, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.». Βάσει δε της παρ. 2 του ιδίου άρθρου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας οφείλει να προσκαλέσει εγγράφως τον κύριο να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, για να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος και να αποτραπεί κάθε δυσμενής συνέπεια από την ύπαρξη του ναυαγίου, ορίζοντας εύλογη κατά περίπτωση προθεσμία, που δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις (3) μήνες και δηλώνοντας συγχρόνως ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προβεί στις ενέργειες αυτές με ευθύνη και με δαπάνες του κυρίου, οι οποίες σε περίπτωση μη άμεσης καταβολής, καταλογίζονται σε βάρος του και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων. Περαιτέρω, προβλέπεται η δυνατότητα επιπλέον παράτασης της προθεσμίας για την πραγματοποίηση των αναγκαίων συνεπειών, καθώς και η διαδικασία ενημέρωσης του υπόχρεου προς ανέλκυση του ναυαγίου.
Με τις παρ. 4, 5, 6 και 7 του άρθρου 2, όπως συμπληρώθηκε η παρ. 6 με τελευταίο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 3922/2011 (Α’ 35), προβλέπεται ότι «4. Αν ο κύριος δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή του, ο Οργανισμός μπορεί, ως νόμιμος εντολοδόχος του, να εκτελέσει τις πράξεις που αναγράφονται στην πρόσκληση είτε με ίδια αυτού μέσα και προσωπικό είτε με ανάθεση των σχετικών εργασιών σε τρίτο. 5. Αν η εκτέλεση των πράξεων αυτών από τον Οργανισμό κρίνεται, λόγω των ειδικών συνθηκών της συγκεκριμένης περίπτωσης, αδύνατη ή απρόσφορη ή ασύμφορη, ο Οργανισμός μπορεί να εκποιήσει το ναυάγιο ή τμήματα αυτού, με ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο πλειοδότης υποχρεούται να ανελκύσει και απομακρύνει το ναυάγιο μέσα στην οριζόμενη στη διακήρυξη προθεσμία. Από την κατακύρωση και την καταβολή του τιμήματος, ο πλειοδότης θεωρείται ότι παραλαμβάνει το ναυάγιο, αποκτά την κυριότητά του ελεύθερη από κάθε δικαίωμα τρίτου και μπορεί, αν συντρέχει λόγος, να ζητήσει την καταχώριση περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης ή τη διαγραφή από το νηολόγιο. Για την καταχώριση ή τη διαγραφή δεν απαιτείται βεβαίωση του άρθρου 19 παρ. 1 του Ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α΄) και το πιστοποιητικό του άρθρου 88 παρ. 5 του Κ.Ν. 792/1978 (ΦΕΚ 220 Α΄), όπως ερμηνεύτηκε αυθεντικά από το άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 1711/ 1987 (ΦΕΚ 109 Α΄). Η κυριότητα του πλειοδότη τελεί υπό τη διαλυτική αίρεση της μη εμπρόθεσμης ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου. Η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου πιστοποιείται από τον Οργανισμό. Ο Οργανισμός αφαιρεί από το τίμημα τις δαπάνες εκποίησης, αυξημένες κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) και καταθέτει το υπόλοιπο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ του κυρίου, ο οποίος και καλείται να παραλάβει το οικείο γραμμάτιο παρακαταθήκης. Για την κατάθεση ειδοποιείται η αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, οι δανειστές που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 και, αν είχε επιβληθεί αναγκαστική κατάσχεση στο ναυάγιο, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού. Στην τελευταία περίπτωση η κατάθεση γίνεται με τον όρο να αποδοθεί το τίμημα ύστερα από εντολή του υπαλλήλου του πλειστηριασμού. Με την επιφύλαξη της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, το τίμημα αποδίδεται στον κύριο μετά παρέλευση έξι (6) μηνών από την ημέρα που ο Οργανισμός θα δηλώσει ότι έγινε η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου. Μετά την παρέλευση έτους από την ημέρα αυτήν, ο Οργανισμός δικαιούται να αναλάβει το τίμημα, αν δεν ζητηθεί αυτό από τον κύριο ή δεν ασκήσουν δικαιώματα δανειστές. 6. Ο Οργανισμός μπορεί να προβαίνει με ένα διαγωνισμό σε εκποίηση περισσότερων ναυαγίων, των οποίων οι κύριοι δεν εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους. Η αληθής έννοια της παρούσας παραγράφου είναι ότι ο Οργανισμός μπορεί να προβαίνει ταυτόχρονα με ενιαίο διαγωνισμό σε εκποίηση ενός ή περισσότερων ναυαγίων και επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων που ανήκουν σε έναν ή διαφορετικούς ιδιοκτήτες, των οποίων οι κύριοι αρνούνται ή αδυνατούν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους. 7. Αν ο διαγωνισμός αποβεί άκαρπος, επαναλαμβάνεται μέσα σε δύο (2) μήνες. Αν αποβεί άκαρπος και ο επαναληπτικός διαγωνισμός, ο Οργανισμός μπορεί να προκηρύξει ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου ή τμημάτων αυτού, από τον μειοδότη, στον οποίο και θα μεταβιβάσει το ναυάγιο κατά κυριότητα. O Οργανισμός έχει το δικαίωμα αυτό και όταν ο πλειοδότης του πρώτου ή επαναληπτικού διαγωνισμού δεν εκτελέσει την υποχρέωση, την οποία ανέλαβε σύμφωνα με την παράγραφο 5. Στην περίπτωση μειοδοτικού διαγωνισμού εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 5 και η διάταξη της παραγράφου 6.».
Σημειωτέον, ότι βάσει της παρ. 9 του άρθρου 2 του ν. 2881/2001 ορίζεται ότι «9. Σε περίπτωση που, κατά την κρίση του Οργανισμού, προκαλείται από την αναβολή της άμεσης ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης του ναυαγίου, σοβαρός κίνδυνος στην κίνηση του λιμένα, διώρυγας ή διαύλου ή στην ασφάλεια των εγκαταστάσεών τους ή αναιρείται ουσιωδώς η λειτουργία τους ή προσβάλλεται σοβαρά ή απειλείται σοβαρή προσβολή του θαλάσσιου περιβάλλοντος ή αποκλείεται ή δυσχεραίνεται ουσιωδώς η συγκοινωνία από τη θάλασσα και ο κύριος δεν προβαίνει αμέσως στις ενέργειες, που ορίζονται στην παράγραφο 1, ο Οργανισμός μπορεί κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων να εκτελέσει αμέσως ή να μεριμνήσει για την άμεση εκτέλεση των απαραίτητων ενεργειών με οποιονδήποτε τρόπο, από αυτούς που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους, κρίνει ότι είναι πιο πρόσφορος.».
Περαιτέρω, στο άρθρο 3 του ν. 2881/2001 αποτυπώνεται η διαδικασία ανέλκυσης επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων σε λιμένες και συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «1. Ο κύριος ή ο εφοπλιστής πλοίου, το οποίο παραμένει στην περιοχή λιμένα, διώρυγας ή διαύλου και η όλη κατάστασή του δημιουργεί κίνδυνο βύθισής του ή κίνδυνο στη ναυσιπλοΐα ή προσβάλλει ή απειλεί να προσβάλλει το περιβάλλον, υποχρεούται να το απομακρύνει εκτός λιμένα, διώρυγας ή διαύλου ή, αν επιβάλλεται από τις περιστάσεις, να το εξουδετερώσει με οποιονδήποτε τρόπo σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. 2. Ο Οργανισμός προσκαλεί εγγράφως τον κύριο ή και τον εφοπλιστή να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, ορίζοντας εύλογη αρχική προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο (2) μήνες και δηλώνοντας συγχρόνως, ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει να προβεί στην απομάκρυνση ή εξουδετέρωση του πλοίου με ευθύνη και με δαπάνες τους, οι οποίες σε περίπτωση μη άμεσης καταβολής, καταλογίζονται σε βάρος τους και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων. 3. Η πρόσκληση του Οργανισμού επιδίδεται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου στον κύριο ή στον εφοπλιστή ή στον αντιπρόσωπό τους ή στον πλοίαρχο ή στον πράκτορα του πλοίου, εφόσον υπάρχουν και στους δανειστές, που αναφέρονται στην παράγραφο αυτήν. 4. Ο κύριος και ο εφοπλιστής του πλοίου ευθύνονται εις ολόκληρον για κάθε ζημιά που προκαλείται εξαιτίας της κατάστασης του πλοίου, καθώς και για κάθε ζημιά ή δαπάνη που προκαλείται εξαιτίας της απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσής του. 5. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του προηγούμενου άρθρου. 6. Αν έχει επιβληθεί αναγκαστική κατάσχεση και ο δανειστής ασκήσει το κατά την παράγραφο 8 του προηγούμενου άρθρου δικαίωμα, οι δαπάνες του για την απομάκρυνση του πλοίου και την εξάλειψη των κινδύνων και των επιβλαβών συνεπειών προαφαιρούνται από το πλειστηρίασμα. 7. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και σε πλωτά ναυπηγήματα, φορτία και άλλες κατασκευές, που βρίσκονται ή έχουν τοποθετηθεί, έστω και προσωρινά, στη θάλασσα ή έχουν εγκατασταθεί στο θαλάσσιο βυθό.».
Επίσης, βάσει του άρθρου 9 του ν. 2881/2001, ορίζεται ότι «1. Ο κύριος του ναυαγίου και ο κατά περίπτωση υπόχρεος σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, για την εξάλειψη των κινδύνων και αποτροπή των δυσμενών συνεπειών από ναυάγιο ή πλοίο, ευθύνονται για κάθε ζημιά ή βλάβη που προκαλείται από αυτό. 2. Για τα θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων, ο Οργανισμός ή η Λιμενική Αρχή, ανάλογα, ενεργεί μετά από γνώμη Επιτροπής, στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Λιμενικής Αρχής, του τοπικού εμπορικού επιμελητηρίου και του Οργανισμού που έχει τη διοίκηση και διαχείριση του πλησιέστερου προς τη θέση του ναυαγίου λιμένα. Στην Επιτροπή προεδρεύει ο εκπρόσωπος του Οργανισμού ή της Λιμενικής Αρχής. Η διαδικασία και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας της Επιτροπής, καθώς και η διαδικασία και ο τρόπος έκφρασης γνώμης, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.».
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, α) παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας αναφορικά με τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα που έχουν ληφθεί εκ μέρους των αρμοδίων αρχών για την επαναφορά της θαλάσσιας ζώνης λιμένα στην προτέρα κατάσταση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όπως παρατέθηκε ανωτέρω και β) αιτούμαστε την άμεση απομάκρυνση του εγκαταλειμμένου σκάφους και την αποκατάσταση της ισορροπίας του περιβάλλοντος στη θαλάσσια ζώνη λιμένα του Πόρτο Χελίου, πριν το πρόβλημα μετατραπεί σε μη αναστρέψιμη οικολογική και οικονομική ζημία.
Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία. Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για την πολύτιμη συνδρομή σας».