Στη διαμαρτυρία των κατοίκων της Χαραυγής ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος» – Ζητά άμεσα έργα ασφάλειας και αποκατάσταση των υποδομών
Σοβαρές ευθύνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την κατάσταση που επικρατεί στο Πολυλίμνιο Μεσσηνίας αποδίδει ο Μανώλης Μάκαρης. Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος» καταγγέλλει ότι ο δημοφιλής φυσικός προορισμός εξακολουθεί να προβάλλεται τουριστικά, ενώ οι υποδομές του παραμένουν κατεστραμμένες και, σύμφωνα με τον ίδιο, επικίνδυνες για τους επισκέπτες.
Ο Μανώλης Μάκαρης συμμετείχε στη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν κάτοικοι της Χαραυγής, ζητώντας να δοθεί τέλος στην πολυετή εγκατάλειψη της περιοχής και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ασφαλή πρόσβαση στο Πολυλίμνιο.
«Οι κάτοικοι δεν ζητούν κάτι παράλογο. Ζητούν το αυτονόητο: το Πολυλίμνιο να είναι ασφαλές, προσβάσιμο και προστατευμένο», αναφέρει η περιφερειακή παράταξη.
Τουριστική προβολή χωρίς ενημέρωση για τους κινδύνους
Η παράταξη επισημαίνει την αντίφαση ανάμεσα στην εικόνα που παρουσιάζει η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα Visit Peloponnese και στην πραγματική κατάσταση των διαδρομών και των υποδομών.
Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, το Πολυλίμνιο παρουσιάζεται ως ένας «επίγειος παράδεισος», με τους επισκέπτες να καλούνται να περπατήσουν στα μονοπάτια, να διασχίσουν τις μικρές γέφυρες και να κολυμπήσουν στις λίμνες.
Σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση, η διαδρομή μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων θεωρείται κατάλληλη για όλους, με εξαίρεση τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
Ο Μανώλης Μάκαρης υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η τουριστική αυτή περιγραφή δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή εικόνα του χώρου και δεν περιλαμβάνει επαρκείς προειδοποιήσεις για τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι επισκέπτες.
Κατεστραμμένα γεφύρια και δύσβατα σημεία
Όπως αναφέρει η παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος», η κατάσταση των υποδομών είχε καταγραφεί ήδη από τον Μάρτιο του 2026, έπειτα από αυτοψία στην περιοχή.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ένα από τα γεφύρια έχει καταρρεύσει, ενώ δεύτερο γεφύρι παρουσιάζει σοβαρές ζημιές. Σε αρκετά σημεία της διαδρομής, οι επισκέπτες φέρονται να αναγκάζονται να περνούν μέσα από το νερό ή να σκαρφαλώνουν σε βράχους, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους.
Η παράταξη θεωρεί ότι οι συνθήκες αυτές δημιουργούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει σαφής και επικαιροποιημένη ενημέρωση πριν από την είσοδό τους στον χώρο.
Μελέτη 55.000 ευρώ από το 2021
Ο Μανώλης Μάκαρης τονίζει ότι τα προβλήματα του Πολυλίμνιου είναι γνωστά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και χρόνια.
Επικαλείται επιστημονική μελέτη του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία εκπονήθηκε με επιστημονικό συντονιστή τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.
Η μελέτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κόστισε 55.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2021.
Στο επιστημονικό κείμενο φέρεται να υπολογιζόταν σε περίπου 700.000 ευρώ το κόστος των άμεσων έργων που απαιτούνταν για τη στερέωση των πρανών, την αγκύρωση επικίνδυνων βράχων και την υλοποίηση των υπόλοιπων παρεμβάσεων ασφάλειας.
Η Περιφέρεια είχε τότε δηλώσει ότι η δημοπράτηση του έργου θα προχωρούσε «πολύ γρήγορα». Η παράταξη υποστηρίζει ότι, πέντε χρόνια μετά την παράδοση της μελέτης, οι βασικές παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Τι ζητά η παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος»
Ο Μανώλης Μάκαρης ζητά να επικαιροποιηθεί άμεσα η επίσημη τουριστική σελίδα του Πολυλίμνιου, ώστε να περιλαμβάνει σαφείς πληροφορίες και προειδοποιήσεις για την πραγματική κατάσταση της διαδρομής.
Παράλληλα, καλεί την Περιφέρεια να δημοσιοποιήσει ολόκληρη τη μελέτη του ΕΚΠΑ και να ενημερώσει τους πολίτες για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι απαιτούμενες εγκρίσεις.
Η παράταξη ζητά ακόμη να εξασφαλιστεί συγκεκριμένη χρηματοδότηση και να ανακοινωθεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση των έργων.
Στις απαιτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνει:
- την αποκατάσταση των γεφυριών και των μονοπατιών,
- την επισκευή όλων των επικίνδυνων σημείων,
- την προστασία της διαδρομής από καταπτώσεις βράχων,
- τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία, τη συντήρηση, την καθαριότητα, τη φύλαξη και την ασφάλεια του χώρου.
Το Πολυλίμνιο αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους φυσικούς προορισμούς της Μεσσηνίας. Η τουριστική του προβολή, επισημαίνει η περιφερειακή παράταξη, δεν μπορεί να αποσυνδέεται από την υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να παρέχουν αξιόπιστη ενημέρωση και να διασφαλίζουν ότι οι διαδρομές και οι υποδομές είναι ασφαλείς για κατοίκους και επισκέπτες.
