Αργολίδα: Ο καπνός από τη φωτιά στα Φίχτια έφτασε μέχρι τη Λακωνία

Η δορυφορική εικόνα του Meteosat-12 αποτυπώνει τη μεγάλη έκταση του νέφους πάνω από την Πελοπόννησο

Δορυφορική εικόνα του Meteosat-12 αποτυπώνει τη μεταφορά του νέφους σε μεγάλη απόσταση από τα πύρινα μέτωπα

Μέχρι τη Λακωνία μεταφέρθηκε ο καπνός από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 31 Ιουλίου στη Νότια Βοιωτία και την Αργολίδα, όπως αποτυπώνεται σε δορυφορική εικόνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η εικόνα καταγράφηκε στις 11:10 από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-12 της EUMETSAT και επεξεργάστηκε από την επιστημονική ομάδα του meteo.gr. Σε αυτήν διακρίνονται τα ενεργά μέτωπα, αλλά και η μεγάλη έκταση που είχε καλύψει ο καπνός πάνω από την Πελοπόννησο.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, οι πυρκαγιές στη Νότια Βοιωτία και την Αργολίδα παρέμεναν οι πλέον ενεργές στη χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής. Η μεταφορά του καπνού σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων συνδέεται με τους ισχυρούς ανέμους και τις ιδιαίτερα δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν από τις πρωινές ώρες.

Στην Αργολίδα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τα πύρινα μέτωπα στα Φίχτια και στη Χινίτσα, ενώ η πυρκαγιά στην περιοχή των Φιχτίων προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, αυλές, καλλιέργειες και δέντρα.

Διαφήμιση

Η δορυφορική καταγραφή δείχνει ότι οι συνέπειες μιας μεγάλης πυρκαγιάς δεν περιορίζονται στην περιοχή όπου καίγεται η βλάστηση. Ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν, ανάλογα με τη διεύθυνση και την ένταση των ανέμων, να επηρεάσουν περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από τα μέτωπα.

Κεντρική φωτογραφία: Δορυφορική εικόνα Meteosat-12 / EUMETSAT – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version