Μια απίστευτη παραδοχή ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου, σχετικά με το πολυσυζητημένο έργο εκβάθυνσης του λιμένος Ναυπλίου — ένα έργο αξίας εκατομμυρίων ευρώ που εξακολουθεί να προκαλεί ερωτήματα.
Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης, δύο μέλη του Δ.Σ. παραδέχθηκαν πως η τελική επιμέτρηση του έργου —η οποία παρουσίασε σημαντικές αποκλίσεις ως προς τα επιτευχθέντα βάθη— έγινε από τον ίδιο τον εργολάβο! Δηλαδή, ο ανάδοχος που εκτέλεσε το έργο, ήταν και αυτός που μέτρησε τα αποτελέσματα της δουλειάς του.
Όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται, σε δύο σημεία των πρακτικών αναφέρεται ότι ο εργολάβος πραγματοποίησε ο ίδιος τις μετρήσεις και «τα βρήκε όλα εντάξει». Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή Παραλαβής του έργου, η οποία όφειλε να διαπιστώσει αν τα βάθη του λιμένα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές, ουσιαστικά δεν έκανε τις μετρήσεις, αφήνοντας αυτή την κρίσιμη διαδικασία στον ίδιο τον ανάδοχο — αυτόν δηλαδή που πληρωνόταν με βάση τις δικές του μετρήσεις.
Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για την αποτύπωση των υδρογραφικών χαρτών, οι αποκλίσεις στα βάθη του λιμανιού είναι τεράστιες. Σε αρκετά σημεία του χάρτη, οι διαφορές ξεπερνούν το ένα μέτρο από τα προβλεπόμενα 8,5 μέτρα βάθους της λιμενολεκάνης, ενώ στον διάυλο του λιμανιού εντοπίζονται ακόμη μεγαλύτερες αποκλίσεις.
Για το θέμα ενημέρωσε με ανάρτησή του ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων, Κώστας Καραπαύλος, τονίζοντας τη σοβαρότητα των αποκαλύψεων και καλώντας τους αρμόδιους να δώσουν απαντήσεις.
Αναλυτικά, ο κ. Καράπαυλος ανέφερε τα εξής:
“Μια απίστευτη παραδοχή από δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου , κατά τη συνεδρίαση της σε σχέση με το τεράστιο θέμα των αποκλίσεων στο έργο της εκβάθυνσης του λιμένος Ναυπλίου.
Τι είπαν τα δύο μέλη του ΔΣ, όπως καταγράφηκε στα επίσημα πρακτικά; Ότι η τελική επιμετρηση του έργου που αποκλίνει ως προς τα επιτευχθεντα από το έργο βάθη σε σχέση με τις μετρήσεις της μόνης αρμόδιας για τους υδρογραφικους χάρτες Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν. έγινε από τον ίδιο τον εργολάβο. Σε δύο σημεία στα πρακτικά αναφέρεται αυτό. Εκπληκτικό. Τελικά ο ίδιος ο ανάδοχος (εργολάβος) μέτρησε το τι έκανε και πόσο έσκαψε και τα βρήκε όλα εντάξει . Αυτό λένε στα πρακτικά. Η επιτροπή παραλαβής μετά από αυτή την παραδοχή είναι παντελώς έκθετη . Φαίνεται ότι δεν έκαναν αυτοί τις μετρήσεις αλλά τις άφησαν στον ανάδοχο που έπρεπε να πληρωθεί για το έργο που πραγματοποίησε . Εργολάβος σκάβει, εργολάβος μετράει, εργολάβος πληρώνεται βάσει των μετρήσεων που ο ίδιος έκανε και που αποκλίνουν κατά πολύ των μετρήσεων της Υδρογραφικής
Και όπως βλέπετε στον Υδρογραφικό χάρτη της Υδρογραφικής, που χρησιμοποιούν όλα τα καταπλεοντα στο Ναύπλιο πλοία, οι αποκλίσεις ξεπερνάνε σε πολλά σημεία το ένα μέτρο σε σχέση με τα βάθη των 8,5 μέτρων που προέβλεπε το έργο για την λιμενολεκανη και για τα οποία πληρώσαμε κάποια εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά στον δίαυλο οι αποκλίσεις είναι σε κάποια σημεία ακόμα μεγαλύτερες.”