Πυκνός καπνός σήκωσε στο πόδι την Αργολίδα – Πού οφείλεται το φαινόμενο

Έντονη μυρωδιά καμένου και κάπνα έχει σκεπάσει τον ουρανό του Αιγαίου – Οι μεγάλες φωτιές στην Τουρκία και η ενημέρωση από το Δήμο Ερμιονίδας.
Καπνός κάπνα

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες για την έντονη μυρωδιά καμένου αλλά και του πυκνού καπνού που έχει σκεπάσει τον ουρανό στο Αιγαίο. Θοδωρής Κολυδάς και Κώστας Λαγουβάρδος εξηγούν πως δεν προκλήθηκαν από κάποιο πύρινο μέτωπο στη χώρα μας αλλά από τη φωτιά που καίει τις τελευταίες ημέρες την Τουρκία.

Ο καπνός έφθασε μέχρι την Αργολίδα και ανησύχησε πολίτες που επικοινώνησαν με τις Αρχές για να ρωτήσουν τι συμβαίνει και αν πρόκειται για κάποια φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

Η ενημέρωση από τον Δήμο Ερμιονίδας

Μετά από άμεση επικοινωνία του Δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου με τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρανιδίου, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για τοπική φωτιά.

Οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Ερμιονίδας μέσω ανάρτησης του δημάρχου:

«Σήμερα, Κυριακή 17 Αυγούστου 2025, παρατηρείται καπνός στην περιοχή της Κόστας. Μετά από άμεση επικοινωνία με τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρανιδίου, σας ενημερώνω ότι δεν πρόκειται για φωτιά.

Ο καπνός που φαίνεται οφείλεται στις μεγάλες πυρκαγιές της Τουρκίας και μεταφέρεται με το μελτέμι.

Σας ευχαριστώ για την άμεση κινητοποίηση και σας καλώ όλους να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και προσοχή, αποφεύγοντας κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς. Η προστασία του τόπου μας είναι υπόθεση όλων μας».

Η εξήγηση Κολυδά για το φαινόμενο

Σε ανάρτηση που έκανε στο Χ (πρώην Twitter) ο Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί πως ο καπνός και η έντονη μυρωδιά που έχει φτάσει σε πολλές περιοχές του Αιγαίου αλλά και στην ανατολική Αττική προέρχεται από τη φωτιά στα Δαρδανέλια στην Τουρκία, η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, οι ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν τον καπνό εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί και η ατμόσφαιρα της Ελλάδας.

«Η φωτιά στα Δαρδανέλια “πνίγει” με καπνό και καμένο αέρα σχεδόν όλο το Αιγαίο. Η μυρωδιά που είναι έντονη και στην Άνδρο προέρχεται από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη βορειοδυτική Τουρκία, κοντά στα Δαρδανέλια και την Προύσα.

Οι δυνατοί άνεμοι μεταφέρουν τον καπνό εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, φτάνοντας μέχρι τη χώρα μας και τυλίγοντας περιοχές της Ανατολικής Αττικής σε ένα πέπλο καμένου αέρα», έγραψε αρχικά ο Θοδωρής Κολυδάς.

«Δυστυχώς, ο τραγικός απολογισμός περιλαμβάνει 13 νεκρούς – δέκα δασεργάτες και τρεις εθελοντές – καθώς και δεκάδες τραυματίες με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα», συνέχισε.

Παρόμοια ανάρτηση έκανε και ο Κώστας Λαγουβάρδος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

O μετεωρολόγος εξηγεί πως ο καπνός έχει φτάσει με τη μορφή τόξου έως νότια της Λήμνου, Σκύρο, Δυτικές Κυκλάδες και βόρεια της Κρήτης προς Κάσο και Κάρπαθο.

«Ο καπνός από τη φωτιά στην Τουρκία. Πρωινό Κυριακής 17 Αυγούστου 2025 και ο καπνός από τις πυρκαγιές της Τουρκία καλύπτει μεγάλο μέρος του Αιγαίου ακολουθώντας το δρόμο του μελτεμιού.

Είναι εντυπωσιακό ότι καπνός, παρασυρόμενος από άνεμο, έχει φτάσει με τη μορφή τόξου από την Τουρκία, νότια της Λήμνου, στη Σκύρο τις Δυτικές Κυκλάδες και στη συνέχεια βόρεια της Κρήτης προς Κάσο και Κάρπαθο», έγραψε στην ανάρτηση.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version