Ανατολική Πελοπόννησος: Οδικός Άξονας που Ενώνει και Αναπτύσσει

Γράφει ο Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Τυρού, Σταμάτης Χονδρογιάννης
Παράλιο Άστρος

Ο Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Τυρού, Σταμάτης Χονδρογιάννης σχολιάζει την ανάπτυξη για την Ανατολική Πελοπόννησο. Ένα έργο που θα συνδέει Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία και θα δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις για το τουριστικό προϊόν και τον πρωτογενή τομέα.

Ακολουθούν τα όσα σχολιάζει ο Σταμάτης Χονδρογιάννης:

«Πυλώνας ανάπτυξης για την Ανατολική Πελοπόννησο. Θα συνδέει ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας και θα δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις για το τουριστικό προϊόν και τον πρωτογενή τομέα. Θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας. Για την Κυνουρία, το σημαντικότερο έργο για την ανάπτυξή της.

Κορυφαίο αναπτυξιακό έργο είχε χαρακτηρίσει το 2014 τον Ανατολικό Άξονα ο τότε υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το 2004, μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, γίνονται ανακοινώσεις από τον τότε υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ για εκπόνηση μελέτης σε τρία τμήματα, που μετά από διαγωνισμό ανατέθηκαν σε τρία διαφορετικά τεχνικά γραφεία για να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2005.

Το 2007, με επίσημο έγγραφο, η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας ανέμενε ολοκλήρωση των μελετών και των τριών τμημάτων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ τότε δεσμεύτηκε ότι η αναγνωριστική μελέτη θα προκηρυχθεί άμεσα, με στόχο την ολοκλήρωση το 2008 (εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1.300.000 ευρώ).

Το 2018 εγκαινιάστηκε το τμήμα Φωκιανό – Κυπαρίσι, μήκους 20 χλμ και κόστους 16.000.000 ευρώ, και η τότε Περιφερειακή Αρχή είχε ανακοινώσει μελέτη σύνδεσης του Φωκιανού με μεγάλη πόλη της περιοχής, το Λεωνίδιο, εκτιμώντας ότι μέσα στο 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή. Το τμήμα Φωκιανό – Κυπαρίσι θεωρείται «δρόμος-στολίδι» που διεκδικεί τον τίτλο της ομορφότερης διαδρομής στην Ελλάδα.

Τον Αύγουστο του 2021, ο τότε περιφερειάρχης υπέγραψε την ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου έργου που αφορά το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο. Αφορούσε τμήμα παράκαμψης Ξηροπηγάδου, επιλέξιμη δαπάνη 12.600.000 ευρώ, με ημερομηνία έναρξης της πράξης την 31η Δεκεμβρίου 2021 και λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Σήμερα όλοι μιλούν για τον δρόμο των πολλών ψεύτικων υποσχέσεων. Ένας εγκαταλελειμμένος δρόμος που έχει ανακοινωθεί πολλάκις. Για πολλά χρόνια, υπουργοί, βουλευτές και νομάρχες έδωσαν ανεπίτευκτες υποσχέσεις. Με μικροπολιτική τακτική προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών της Κυνουρίας.

Η σημερινή εικόνα: ένα απαρχαιωμένο, κακοσυντηρημένο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Πρόκειται για δρόμο χαραγμένο εδώ και δεκαετίες, που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες· αιτία πολλών θανατηφόρων ατυχημάτων, με υπεράριθμα μπαλώματα, καθιζήσεις, υποχωρήσεις και λακκούβες μεγάλου βάθους και έκτασης. Αιτία: φυσική φθορά του χρόνου λόγω έλλειψης νέων ασφαλτοστρώσεων (σε πρωτόγνωρα επικίνδυνη κατάσταση το οδικό τμήμα Κορακοβούνι – Άγιος Ανδρέας).

Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις συνειδητά εμπαίζουν τους πολίτες της Κυνουρίας. Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζονται ως έργα πνοής και αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας… κατασκευές τοιχείων. Πώς θα προσελκύσουμε επισκέπτες με τέτοιο τραγικό οδικό δίκτυο; Με δρόμους που είναι σαν να φωνάζουν στον επισκέπτη να μην πάει εκεί;

Η Κυνουρία δεν αξίζει να συγκαταλέγεται σε περιοχές με το χειρότερο οδικό δίκτυο. Οι αρμόδιοι καμαρώνουν για μπαλώματα πάνω σε κατεστραμμένο δρόμο… ακόμη και αυτά τα μπαλώματα καταλήγουν ημιτελή. Δημιουργική επικοινωνία, προβολή και βάφτισμα του τίποτα σε σπουδαίο έργο. Τα τελευταία χρόνια, παραμονές εκλογών, εμφανίζονται φορτηγάκια με ασφαλτόμιγμα για «ψηφομάζεμα». Τραγελαφικές καταστάσεις. Ντροπή και αίσχος για την κατάντια αυτού του δρόμου.

Οι δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας οφείλουν να αναδείξουν σε πρώτη προτεραιότητά τους τον Ανατολικό Άξονα. Πρέπει να είναι κεντρικός στόχος για την επόμενη περίοδο.

Επιτακτική ανάγκη η συντήρηση της επαρχιακής οδού και η αναβάθμισή της σε νέο επίπεδο, με διεκδίκηση γενναίων χρηματοδοτήσεων. Αποτελεί ευκαιρία η μεγάλη θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών (πενταετής). Δήμοι και Περιφέρειες που θέλουν να έχουν ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο επενδύουν στην οδική ασφάλεια των δημοτών τους.

Επιτακτική ανάγκη και απαραίτητη όσο ποτέ είναι η συντονισμένη αποκατάσταση και δρομολόγηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, προκειμένου να αφήσουμε στο παρελθόν τις τριτοκοσμικές εικόνες που επικρατούν σήμερα».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis