Εθνικός Σχεδιασμός για το Νερό: Ολιστική στρατηγική κατά της λειψυδρίας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Η Ελλάδα στην 19η θέση παγκοσμίως στον κίνδυνο λειψυδρίας – Στο Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση για εθνικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων με χρήση νέων τεχνολογιών, επενδύσεις και αφαλάτωση
Μητσοτάκης Ναύπλιο Βουλευτικό

Μπροστά στην ολοένα και εντονότερη κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στη διαθεσιμότητα νερού, η κυβέρνηση προχωρά σε εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως ανακοινώθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη που απαιτεί ολοκληρωμένο, διατομεακό σχεδιασμό, ώστε αφενός να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες και αφετέρου να εξασφαλιστεί υδάτινη επάρκεια για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Ελλάδα απειλείται – Δραματική πτώση αποθεμάτων

Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, με τη στάθμη των φραγμάτων να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στην Αττική, τα υδάτινα αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2022, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη αναδιάρθρωσης του συστήματος διαχείρισης των υδάτων.

Πέντε άξονες του εθνικού σχεδίου για το νερό

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα εθνική πολιτική για τη διαχείριση του νερού θα βασιστεί σε πέντε βασικούς άξονες:

  • Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας
  • Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις
  • Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων
  • Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
  • Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)

Πάνω από 1.200 έργα σε εξέλιξη – Η ανάγκη για επενδύσεις

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων σε όλη τη χώρα:

  • 1.090 έργα ύδρευσης
  • 237 έργα άρδευσης

Σε αυτά προστίθενται 278 ολοκληρωμένα έργα από το 2019 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η πραγματικότητα επιβάλλει επιπλέον επενδύσεις και συντονισμένη εθνική προσπάθεια με στόχο τη βιώσιμη υδατική ασφάλεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και έτσι θα παραμείνει»

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το νερό είναι δημόσιος πόρος ζωτικής σημασίας, τονίζοντας την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, επιστημονική τεκμηρίωση και προσαρμογή στις κλιματικές προκλήσεις που εντείνονται στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nova franchise 370x300
newsletter banner anagnostis