Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ένταξη της Αρχαίας Μεσσήνης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO τονίζει με δήλωσή του ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλης Μάκαρης.
Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (Ιούλιος 2025), με την οποία τα Μινωικά Ανάκτορα της Κρήτης (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Ζώμινθος, Κυδωνία) εντάχθηκαν στον Παγκόσμιο Κατάλογο, ο κ. Μάκαρης συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης και τους επιστημονικούς φορείς που συνεργάστηκαν για την επιτυχία αυτή.
«Η Αρχαία Μεσσήνη παραμένει αδικαιολόγητα εκτός»
Ο επικεφαλής της παράταξης επισημαίνει ότι η Αρχαία Μεσσήνη – ένας από τους σημαντικότερους και καλύτερα διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας – παραμένει εκτός του κυρίως καταλόγου της UNESCO, παρότι από το 2014 έχει ενταχθεί στον Ενδεικτικό Κατάλογο (Tentative List) της χώρας μας.
«Από τον Νοέμβριο του 2024, η παράταξή μας έχει ζητήσει δημόσια την άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας, ώστε η Αρχαία Μεσσήνη να λάβει τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2024, υπογραμμίζει επίσης τη σημασία αυτού του στόχου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάλεσμα για συντονισμένη δράση
Ο κ. Μάκαρης υπογραμμίζει ότι, αν και η υποβολή του σχετικού φακέλου γίνεται θεσμικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, η επιτυχία εξαρτάται από την ενεργή συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ακριβώς συνέβη με την Κρήτη.
Ζητά λοιπόν η Περιφέρεια να συντονίσει την τεκμηρίωση, τη συλλογή δεδομένων και την εκπόνηση του φακέλου σε συνεργασία με το Υπουργείο, τον Δήμο Μεσσήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Φόρος τιμής στον Πέτρο Θέμελη
Η ένταξη της Αρχαίας Μεσσήνης στη UNESCO θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Μάκαρη, σημαντικό φόρο τιμής στη μνήμη του αείμνηστου αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος αφιέρωσε περισσότερα από 30 χρόνια στην αποκάλυψη και αποκατάστασή της.
Παράλληλα, η διεθνής αναγνώριση του μνημείου θα ενισχύσει τον τουρισμό και θα έχει θετική επίδραση στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη, όπως αποδεικνύουν σχετικές μελέτες.