Η Επίδαυρος στο επίκεντρο ενός διεθνούς ακαδημαϊκού διαλόγου

Τέθηκαν τα θεμέλια για ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν διάφορα διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, με επίκεντρο την περιοχή της Επιδαύρου ως πρότυπο.
επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Η ανθεκτικότητα ως κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών»

Στις 2 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Νικολάου στην Επίδαυρο, πραγματοποιήθηκε η επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Η ανθεκτικότητα ως κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών»

Με την εκδήλωση αυτή τέθηκαν τα θεμέλια για ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν διάφορα διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και η Πελοπόννησος, με επίκεντρο την περιοχή της Επιδαύρου ως πρότυπο.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Επιδαύρου και του Κέντρου Αριστείας στον Τουρισμό και τον Ελεύθερο Χρόνο (CoEFTL) του Deree – The American College of Greece, αποτέλεσε σημείο συνάντησης για εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκούς, πολιτιστικούς παράγοντες και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Σημαντική ήταν η παρουσία του δημάρχου της Επιδαύρου, κ. Αναστασίου Χρόνη, του υπεύθυνου ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιφερειακού γραμματέα, κ. Μάρκου Λέγκα, του αντιπροέδρου του τοπικού συμβουλίου Παλαιάς Επιδαύρου, κ. Δημήτρη Γκίνη, καθώς και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για το επιστημονικό περιεχόμενο και τον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν υπεύθυνη η Διεθνής Θερινή Σχολή για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ISSD) των Πανεπιστημίων Heilbronn και Kaiserslautern της Γερμανίας, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου φιλόλογου καθηγητή Δρ. Sebastian Kaiser. Το Θερινό Σχολείο, το οποίο πραγματοποιείται αδιάλειπτα στην Επίδαυρο από το 2009 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Reinhold Würth, έχει εξελιχθεί σε ένα φόρουμ διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας και προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, των τεχνών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και φέτος, εκτός από 30 φοιτητές, συμμετείχαν και διακεκριμένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων:

  • Καθηγητής Δρ. Timo Becker (Πανεπιστήμιο Kaiserslautern, από το 2015 συνδιοργανωτής του θερινού σχολείου)
  • Καθηγητής Δρ. Gian Andrea Garancini (ειδικός του ICC Tourism, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθηγητής Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο UNICART, Ιταλία)
  • Καθηγητής Δρ. Martin Fontanari & Δρ. Anastasia Traskevich (Διεθνής Σχολή Διοίκησης, Κολωνία)
  • Καθηγητής Δρ. Gernot Wolfram (Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Macromedia, Βερολίνο)
  • Καθηγήτρια Δρ. Stella Leivadi, Δρ. Eugenia Tsoumaka και Δρ. Charitomeni Tsiorda (Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας / Deree) καθώς και
  • Christopher Barbour (Δάσκαλος γιόγκα, τσιγκόνγκ, διαλογισμού και πνευματικός μέντορας).

Η Επίδαυρος θεωρείται ένα ιδιαίτερο και πολύπλοκο πεδίο έρευνας, στο οποίο μελετάται ο τρόπος με τον οποίο οι τοπικές κοινότητες μπορούν να ανταποκριθούν μέσω διαφοροποιημένων, ευέλικτων και βιώσιμων στρατηγικών τουρισμού. Στο επίκεντρο του διαλόγου ήταν η έννοια της τοπικής ανθεκτικότητας (ανθεκτικότητα), τόσο στην αντιμετώπιση κρίσεων όσο και ως μέσο για τη διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και την αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας.

Ο Μάρκος Λέγκας, ειδικός σύμβουλος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιφερειακός σύμβουλος, απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο τόνισε:

«Η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Επίδαυρος διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να εξελιχθούν σε εργαστήριο εφαρμογής καινοτόμων, βιώσιμων πρακτικών. Η διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας σε συνδυασμό με την αναζήτηση νέων τουριστικών εμπειριών αποτελεί το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Η ανοχή και η πολυμορφία δεν είναι θεωρητικές έννοιες, αλλά προϋποθέσεις για την επιβίωση και την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων. Η Διεθνής Θερινή Σχολή και οι συνοδευτικές εκδηλώσεις αποτελούν πρότυπο συνεργασίας, έρευνας και αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό και διαπεριφερειακό επίπεδο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθηγητής Sebastian Kaiser πρότεινε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Heilbronn. Η πρόταση έγινε αρχικά δεκτή ως ιδέα από τον υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, κ. Μάρκο Λέγγα, ο οποίος δήλωσε ότι θα την υποβάλει στον Πρόεδρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πτώχο, για επίσημη αξιολόγηση και εξέταση της σκοπιμότητας, με σκοπό τη δημιουργία ενός πλαισίου μακροπρόθεσμης συνεργασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν γόνιμο διάλογο και πολιτικές προτάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, πολυπαραγοντικού μοντέλου περιφερειακής ανθεκτικότητας στην Πελοπόννησο, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για τη Μεσόγειο.

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου τόνισε ότι : «Ο Δήμος Επιδαύρου επιθυμεί να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους βιώσιμης τουριστικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, με βάση τα διακριτά πολιτιστικά, ιστορικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Δήμου. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Heilbronn αποτελεί επομένως ένα έργο υψηλής προτεραιότητας, το οποίο θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, την αντίληψη των επισκεπτών για την Επίδαυρο ως προορισμό. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμβολή της ερευνητικής ομάδας υπό την ηγεσία του καθηγητή Sebastian Kaiser και προσβλέπουμε σε μια μακροχρόνια και γόνιμη συνεργασία».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version