Ποιοι και γιατί λένε όχι στις εξορύξεις της Chevron στη Νότια Πελοπόννησο

Γιατί οι σύμβουλοι της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος» καταψήφισε τη ΣΜΠΕ, η οποία ωστόσο πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας.
Οικόπεδο υδρογονάνθρακες Νότια Πελοπόννησος

Κατηγορηματικό «όχι» στις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων της Chevron στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου διατύπωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μανώλης Μάκαρης, Ιωάννης Σιάτος και Παναγιώτης Μερμίγκης, καταψηφίζοντας τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία υπερψήφισε κατά πλειοψηφία τη μελέτη.

Η παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος», στην οποία ανήκουν, στάθηκε απέναντι στις έρευνες υδρογονανθράκων, καταγγέλλοντας πως η ΣΜΠΕ:

  • Δεν προβλέπει δεσμευτικά μέτρα προστασίας για τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα και την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής.
  • Αγνοεί την πρόληψη και ευθύνη σε περίπτωση περιβαλλοντικού ατυχήματος, όπως διαρροή πετρελαίου.
  • Αποκλείει τις τοπικές κοινωνίες από κάθε στάδιο λήψης αποφάσεων, χωρίς πρόβλεψη για διαβούλευση ή αντισταθμιστικά οφέλη.
  • Προβλέπει πενιχρό οικονομικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ μεταφέρει τεράστιους κινδύνους στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον.
Οικοπεδο Νότια της Πελοποννήσου

Κοινό κάλεσμα

Σε κοινή τους δήλωση, οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι ξεκαθαρίζουν πως: «Η Νότια Πελοπόννησος δεν είναι οικόπεδο προς εκμετάλλευση, αλλά μέρος της ταυτότητας και του φυσικού μας πλούτου. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στη σιωπηλή παράδοση της θαλάσσιας μας ζώνης».

Καλούν όλες τις παρατάξεις που υπερψήφισαν τη ΣΜΠΕ να λογοδοτήσουν δημόσια για τη στάση τους, να εξηγήσουν πώς υπερασπίζονται το περιβάλλον ενώ εγκρίνουν μία «προβληματική σύμβαση» που –όπως υποστηρίζουν– δεν προστατεύει ούτε τη φύση ούτε το δημόσιο συμφέρον.

οικόπεδο Νότια Πελοπόννησος

Η ανακοίνωση συνεχίζει με κάλεσμα προς:

  • Τις δημοτικές αρχές των παράκτιων περιοχών της Πελοποννήσου να τοποθετηθούν επίσημα με ψηφίσματα.
  • Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών να πάρουν θέση και να μην σιωπήσουν.
  • Τους βουλευτές Μεσσηνίας και Λακωνίας να ξεκαθαρίσουν αν θα στηρίξουν το έργο ή τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

«Πατριωτισμός δεν είναι να εφευρίσκεις ‘γκρίζες ζώνες’ για να δικαιολογήσεις λεόντειες συμβάσεις. Πατριωτισμός είναι να υπερασπίζεσαι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της πατρίδας σου», καταλήγουν οι αιρετοί.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nova franchise 370x300
newsletter banner anagnostis