Καμία ανάγκη για απαλλοτρίωση των ιδιωτικών καλλιεργούμενων εκτάσεων που βρίσκονται γύρω από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του μυκηναϊκού φράγματος στην Τίρυνθα δεν υφίσταται, σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι η απομάκρυνση απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων στην περιοχή αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου Δήμου, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας έχει ήδη εντάξει τον τακτικό καθαρισμό της άγριας βλάστησης στον φετινό προγραμματισμό της, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου.
Το έργο
Ένα μοναδικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας ανατολικά της Νέας Τίρυνθας, γνωστό ως μυκηναϊκό φράγμα, παραμένει στο επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αργολίδα. Η κατασκευή του ανάγεται στον 13ο αιώνα π.Χ., εποχή ακμής της μυκηναϊκής Τίρυνθας, και στόχευε στον έλεγχο των πλημμυρών που προκαλούσε χείμαρρος της περιοχής.
Το έργο χαρακτηρίζεται από κυκλώπεια επένδυση στις άκρες του αναχώματος, με αρκετούς ογκόλιθους να είναι ακόμα ορατοί σήμερα. Ο χώρος έχει αναγνωριστεί ως κηρυγμένος αρχαιολογικός τόπος με Ζώνη Προστασίας 30 μέτρων εκατέρωθεν της κοίτης του χειμάρρου (ΥΑ 3888/21.02.1967, Β’ 168).
Οι καλλιέργειες προστατεύουν το μνημείο – Δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις
Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν συντρέχει λόγος απαλλοτρίωσης των ιδιωτικών εκτάσεων γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται κυρίως για καλλιέργειες εσπεριδοειδών, οι οποίες, με την ήπια χρήση τους, λειτουργούν προστατευτικά για το μνημείο και αποτρέπουν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά (εκσκαφές, οικοδομήσεις, δημόσια έργα κ.λπ.).
Στον Δήμο η απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων
Αναφορικά με την καθαριότητα και τη ρύπανση της περιοχής, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι η απομάκρυνση ογκωδών και άχρηστων αντικειμένων ανήκει στην ευθύνη του οικείου Δήμου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας φροντίζει κάθε χρόνο για τον:
- καθαρισμό της άγριας βλάστησης,
- την επισκευή ή αντικατάσταση της περίφραξης,
- και τη συντήρηση των πληροφοριακών πινακίδων.
Για το 2025, οι εργασίες καθαρισμού προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου.
Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού δόθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ύστερα από ερώτηση της Ελληνικής Λύσης με Αριθμό Πρωτοκόλλου 6631/23-06-2025, που κατέθεσε στη Βουλή με θέμα: «Αρχαιολογικός χώρος στην Αργολίδα μετατρέπεται σε χωματερή».