Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκονται σήμερα με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι απλήρωτοι φόροι μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2025 ανήλθαν σε 3,74 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στα 110,78 δισ. ευρώ.
Η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα σε όλους –είτε έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές τους είτε θέλουν απλώς να εξοφλήσουν φόρους σε δόσεις– να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα:
- Σε έως 24 δόσεις μπορούν να ενταχθούν οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ.
- Σε έως 48 δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν χρέη από πρόστιμα, φόρο κληρονομιών, αλλά και οφειλές που προκύπτουν από φορολογικό ή τελωνειακό έλεγχο.
Για οφειλέτες με χρέη άνω των 10.000 ευρώ, υπάρχει η επιλογή ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με δυνατότητα εξόφλησης σε έως 240 δόσεις.
Ποιο είναι το επιτόκιο για τις ρυθμίσεις
Η εφορία καθορίζει τον αριθμό των δόσεων βάσει της οικονομικής δυνατότητας του φορολογούμενου, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 30 ευρώ.
Το επιτόκιο διαμορφώνεται σε:
- 4,34% για ρυθμίσεις έως 12 δόσεις
- 5,84% για περισσότερες από 12 δόσεις
Η ρύθμιση επικυρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την αίτηση, ενώ οι επόμενες δόσεις πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα. Σε περίπτωση καθυστέρησης, η δόση επιβαρύνεται με προσαύξηση 15% και θα πρέπει να εξοφληθεί μαζί με την επόμενη δόση.
Πότε χάνεται η ρύθμιση
Η ρύθμιση χάνεται αν:
- Δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα μια δόση πέραν της μίας φοράς.
- Καθυστερήσει η τελευταία δόση για πάνω από έναν μήνα.
- Δεν υποβληθούν οι δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας τους.
- Δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν άλλες οφειλές εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας τους.
- Έχουν υποβληθεί ελλιπή ή ψευδή στοιχεία για να εγκριθεί η ρύθμιση.
Αν χαθεί η ρύθμιση, το υπόλοιπο ποσό της οφειλής καθίσταται άμεσα απαιτητό και πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ.
Τα χρέη των Ελλήνων στην Εφορία
Τον Μάιο του 2025, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν σε 4.039.334, μειωμένοι κατά 200.000 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο ποσό των 110,78 δισ. ευρώ, τα 26,35 δισ. έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης, με το πραγματικό εισπράξιμο χρέος να διαμορφώνεται στα 84,45 δισ. ευρώ.