Οι Μικρασιάτες στην Πελοπόννησο

Άρθρο του Παναγιώτη Νίκα

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Οι Μικρασιάτες στην Πελοπόννησο
Είσοδος_του_αστικού_σιδηροδρομικού_σταθμού_Κασαμπά_της_Σμύρνης_1895

Και το φετινό καλοκαίρι/αρχές φθινοπώρου θα οργανωθούν ανά την Ελλάδα εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή (1922), τη σφαγή και το ξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, την εξαφάνιση ενός πολιτισμού αιώνων. Με τη συνθήκη της Λωζάνης (1923) και την ανταλλαγή πληθυσμών, αλλά και από μια δεκαετία πριν, χιλιάδες Μικρασιάτες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν, άλλοι μόνιμα και άλλοι προσωρινά, ΚΑΙ στην Πελοπόννησο, εξ αιτίας της τουρκικής βαρβαρότητας.

Εγκατάσταση Μικρασιατών υπήρξε σε όλες τις Πελοποννησιακές πόλεις, με έμφαση στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αχαϊας, της Κορινθίας, της Αργολίδας και του Μεσσηνιακού κόλπου. Συγκεκριμένα, κατά χιλιάδες εγκαταστάθηκαν στις ακτές του Κορινθιακού και κυρίως στην Κόρινθο, όπου ο εκεί ‘’συνοικισμός’’ των προσφύγων αποτελεί και σήμερα  περιοχή μικρασιατικής αναφοράς. Κι αυτό, γιατί οργανώνονται ποιοτικές εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται εκδόσεις και εκθέσεις, υπάρχει Μικρασιατική Εστία και γενικά καταβάλλεται  σπουδαία και αποδοτική προσπάθεια διατήρησης των  παραδόσεων και της μικρασιατικής μνήμης και μάλιστα ολόκληρο τον χρόνο.

Στην Αργολίδα, επίσης, με επίκεντρο τη ΝΕΑ  ΚΙΟ, τη μοναδική πόλη στην Πελοπόννησο με Μικρασιατική ονομασία, οι δραστήριοι τοπικοί σύλλογοι, με εκδόσεις και πολλές εκδηλώσεις, κρατούν φλογερή την μνήμη των αξέχαστων πατρίδων.

Στην Καλαμάτα, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έγιναν πολλές και  επιτυχημένες  προσπάθειες συλλογικής συγκρότησης και κινητοποίησης των απογόνων των Μικρασιατών, με την έκδοση μελέτης από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για τους πρόσφυγες της Μεσσηνίας, την ανάπλαση της πλατείας στον Ι.Ν. της Ανάληψης, όπου λειτουργούσαν τα προσφυγικά μικροεπαγγέλματα,  την φιλοτέχνηση προτομών και μνημείων και την ένταξη στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ και την ανακατασκευή του δρόμου (οδός Νικ.Πλαστήρα), που οδηγεί στον προσφυγικό συνοικισμό.

Ακόμα, το 2018, ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΗ  απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για τη μετονομασία του συνοικισμού εγκατάστασης των προσφύγων από ‘’ Κορδία’’ σε ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ  Καλαμάτας. Σημειώνεται πως ‘’Κορδίας’’ ήταν το επώνυμο του κτηματία των απαλλοτριωθέντων κτημάτων από το ελληνικό δημόσιο, της υποβαθμισμένης τότε περιοχής, στα δυτικά της πόλης. Όμως, αυτή η απόφαση ανεξήγητα δεν έχει ακόμα εκτελεσθεί.

Οφείλουμε πολλά  ως Πελοποννήσιοι στους  χιλιάδες Μικρασιάτες πρόσφυγες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Αρμένιοι, για την τεράστια προσφορά τους σε όλους τους τομείς. Η τεχνική εξέλιξη, η άνθιση της παιδείας και του πολιτισμού, η βελτίωση των μεθόδων καλλιέργειας, ο γενικός εκσυγχρονισμός και  η οικονομική ανάπτυξη στο μεσοπόλεμο, που παρατηρήθηκαν στην Πελοπόννησο και στην Καλαμάτα ιδιαίτερα, στους Μικρασιάτες πρόσφυγες οφείλονται. Και όταν η πατρίδα χρειάστηκε τη συνδρομή τους, πρώτοι αυτοί εντάχθηκαν στη γραμμή των εθνικών αγώνων και των θυσιών.

Επομένως, η διατήρηση της μνήμης για τον μεγάλο Μικρασιατικό πολιτισμό, για τις αξέχαστες πατρίδες, για τα εθνικά λάθη και τις θυσίες, για τη συνεχή επαφή με τις παραδόσεις και τις εθνικές μας ρίζες, αποτελούν εθνικό καθήκον για όλους μας. Επιπλέον, η εκτέλεση της ομόφωνης  απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου   για μετονομασία του συνοικισμού ‘’Κορδία’’ σε ‘’Νέα Ιωνία Καλαμάτας’,’ όπως και η οργανωμένη και συντονισμένη δράση όλων των μικρασιατικών σωματείων της Πελοποννήσου αποτελούν αυτονόητη  υποχρέωση.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version