Ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Κορινθιακό κόλπο, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γαλαξιδίου. Η δόνηση, που καταγράφηκε στις 03:06 π.μ., έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Βόρειας Πελοποννήσου, αλλά και στην Αττική.
Παρά τη σχετική ένταση της σεισμικής δόνησης, οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, κυρίως λόγω της απουσίας μετασεισμικής δραστηριότητας, η οποία θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την εκτόνωση του φαινομένου.
Καραστάθης: Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, χαρακτήρισε τον σεισμό «τυπικό για την περιοχή», εξηγώντας ότι ο μηχανισμός γένεσης ήταν αναμενόμενος, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί μετασεισμοί μέχρι στιγμής.
«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι δεν έχουμε ακόμα μετασεισμική ακολουθία και έτσι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κ. Καραστάθης υπενθύμισε ότι η περιοχή έχει σημαντικό σεισμικό δυναμικό, έχοντας δώσει στο παρελθόν δονήσεις ακόμα και άνω των 6 Ρίχτερ.
Παπαδόπουλος: Η απουσία μετασεισμών προκαλεί ανησυχία
Σε ανάλογο τόνο και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μέσω ανάρτησής του σημείωσε:
«Σεισμός μεγέθους 4,8 το βράδυ κοντά στην Ιτέα. Διάρρηξη με διεύθυνση ανατολική-δυτική, τυπική για τον Κορινθιακό κόλπο. Η απουσία μετασεισμών προβληματίζει και με κάνει επιφυλακτικό, δεδομένου ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην εμφάνιση προσεισμών».
Λέκκας: Στενή παρακολούθηση του φαινομένου
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε πως πρόκειται για μια συνηθισμένη δόνηση για τον Κορινθιακό, ωστόσο τόνισε ότι παρακολουθείται στενά η εξέλιξη, αφού η περιοχή είναι γνωστή για τη υψηλή σεισμικότητα της.
«Ο Κορινθιακός είναι μία ευαίσθητη ζώνη η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα. Ο σεισμός αυτός ξέφυγε από την καθιερωμένη σεισμικότητα, ήταν πιο μεγάλος. Ο χώρος αυτός έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς», ανέφερε, μιλώντας στο MEGA.
Σε επιφυλακή οι επιστήμονες – Αναμένονται εξελίξεις
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί, η έλλειψη μετασεισμών κρατά τους επιστήμονες σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, μέχρι να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός ή για προσεισμική δραστηριότητα.
Οι πολίτες στις περιοχές του Κορινθιακού κόλπου, της Φωκίδας, της Αχαΐας και της Αττικής καλούνται να παραμείνουν ενημερωμένοι και ψύχραιμοι, ενώ οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.