Η Ζάτουνα τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη και φωτίζει το μέλλον με ένα εικονικό μουσείο

Το πρώτο ψηφιακό, εικονικό μουσείο αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη εγκαινιάζεται στη Ζάτουνα Γορτυνίας, πλαισιωμένο από το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «ΑΡΚΑΔΙΕΣ» με συμμετοχές κορυφαίων προσωπικοτήτων και αφιερώματα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη.

Συμπληρώνοντας 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα παρουσιάζει το πρώτο ψηφιακό, εικονικό μουσείο μουσικής και πολιτισμού στην Ελλάδα, αφιερωμένο στον μεγάλο συνθέτη. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και την τεχνική επιμέλεια της εταιρείας NOVA, σε συνεργασία με άλλους φορείς και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Ο Μίκης συμμετείχε ενεργά στα πρώτα βήματα του σχεδιασμού του μουσείου, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας ότι το μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει «μια γέφυρα μνήμης και δημιουργίας» για τις νέες γενιές.

Ζάτουνα: Από τόπος εξορίας σε φάρο πολιτισμού

Η Ζάτουνα, το ιστορικό χωριό της Αρκαδίας όπου ο Μίκης Θεοδωράκης εκτοπίστηκε το 1968-1969 από τη Χούντα, μετατρέπεται για τρεις ημέρες σε παγκόσμιο κέντρο μουσικής και πολιτισμού, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα λόγου, συναυλιών και αφιερωμάτων.

Εμβληματική στιγμή θα αποτελέσει η τελετή ανακήρυξης του Κώστα Γαβρά σε επίτιμο πρόεδρο του Μουσείου, παρουσία της οικογένειάς του και της οικογένειας Θεοδωράκη.

Εκδηλώσεις υψηλής πολιτιστικής αξίας με διεθνείς συμμετοχές

Το φεστιβάλ ΑΡΚΑΔΙΕΣ 2025 θα φιλοξενήσει:

  • Μουσικές παραστάσεις με έργα του Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη και Τάσου Λειβαδίτη.
  • Παρουσίαση βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη.
  • Συναυλία-αφιέρωμα στην ταινία “Ζ” με την Νεανική Ορχήστρα του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης (ΝΟΡΜΕ).
  • Συμμετοχές καλλιτεχνών όπως οι Καλλιόπη Βέτα, Ιρίνα Καστρινίδη και ο Γιώργος Θεοδωράκης.
  • Θρησκευτική τελετή και τρισάγιο για τον Μίκη, με τη συμμετοχή χορωδιών και τραγουδιστών.

Ιδιαίτερη στιγμή του φεστιβάλ θα είναι η αφιέρωση στην Παλαιστίνη, με την ερμηνεία του παλαιστινιακού ύμνου που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης κατόπιν αιτήματος του Γιάσερ Αραφάτ.

Live streaming και παγκόσμια απήχηση

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω livestream από το YouTube κανάλι του Μουσείου, προσφέροντας πρόσβαση σε θεατές από όλο τον κόσμο και επιβεβαιώνοντας τον ψηφιακό και διεθνή χαρακτήρα του φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της ΚΕΔΕ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη στήριξη της ΔΕΘ HELEXPO και της ΠΕΔ Πελοποννήσου, ενισχύοντας τη σημασία του για τον ελληνικό και διεθνή πολιτιστικό χάρτη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version