Επικίνδυνος για επισκέπτες και ιδίως για παιδιά ο λιμενοβραχίονας του ανατολικού μέρους της ιχθυόσκαλας – αλιευτικού καταφυγίου της Νέας Κίου, ο οποίος αντικατέστησε την παραδοσιακή ξύλινη προβλήτα που ομόρφυνε την είσοδο στον Ερασίνο.
Οι προβληματικές μελέτες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το έργο, προκάλεσαν επιχωματώσεις της παραλίας πλησίον των εκβολών του Ινάχου, ενώ η σαθρότητα της θεμελίωσης δημιούργησε προβλήματα στην στατικότητα του λιμενοβραχίονα. Ήδη το τσιμεντένιο μπλοκ στην εσωτερική μεριά του λιμένος έχει ανοίξει επικίνδυνα και αυτό οδήγησε στην αποκοπή μέρους της επιφανειακής τσιμεντόστρωσης και «βύθιση» μιας τσιμεντένιας πλάκας πάνω στην οποία είχε τοποθετηθεί ένα παγκάκι.
Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται και ο ηλεκτροφωτισμός της προβλήτας, έτοιμος να μετατρέψει έναν ρομαντικό βραδινό περίπατο σε τραγωδία. Γυμνά καλώδια «μονωμένα» με σελοτέιπ!
Η επικίνδυνη από όλες τις πλευρές κατάσταση που επικρατεί στο «λιμάνι» της Νέας Κίου δεν ξέφυγε από τα μάτια του Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου. Μιλώντας με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χρήστο Γκούμα μας είπε ότι το λιμενικό ταμείο έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την σύνταξη μελέτης η οποία ουσιαστικά θα περιλαμβάνει 4 έργα, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 Ευρώ. Μετά από επικοινωνία με την Περιφερειακή Διοίκηση, ουσιαστικά θα πρέπει να γίνει μια μελέτη για όλα τα έργα μαζί. Ουσιαστικά θα υπάρξει μια συνεργασία πέραν του Λιμενικού ταμείου με τον Δήμο Άργους – Μυκηνών και ανάθεση στην αναπτυξιακή της σύνταξης των μελετών.
Όπως πληροφορούμεθα από πλευράς Δήμου Άργους – Μυκηνών γίνεται προσπάθεια ένταξης στις μελέτες αυτές και του Αλιευτικού Καταφυγίου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μελέτες ειδικά για την στατικότητα και τον ηλεκτροφωτισμό της τσιμεντένιας προβλήτας, λόγω φανερής επικινδυνότητας της υπάρχουσας κατάστασης. Κι ο μόνος που πλέον δεν θα είναι υπεύθυνος, αν τεθούν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, θα είναι το Λιμενικό Ταμείο Αργολίδας.
Όλα αυτά τα έργα θα πρέπει να τα δουν οι μελετητές και σε σχέση με το υδάτινο πεδίο για υδροπλάνα.
Το υδάτινο πεδίο είναι μια περιοχή σε της θάλασσας στην Νέα Κίο, η οποία αναμένεται να χρησημοποιηθεί για την προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση υδροπλάνων. Σε αντίθεση με το υδατοδρόμιο το οποίο προβλέπεται για το λιμάνι του Ναυπλίου, το υδάτινο πεδίο δεν θα διαθέτει μόνιμες εγκαταστάσεις, αλλά θα επιτρέπει τη λειτουργία υδροπλάνων σε συγκεκριμένες περιοχές με εγκεκριμένους θαλασσοδιαδρόμους.
Στην Ελλάδα, το πρώτο υδάτινο πεδίο της Αττικής εγκρίθηκε στο λιμάνι του Λαυρίου, ενώ σύντομα αναμένεται να εγκριθεί και της Νέας Κίου.
Άκης Ντάνος.